Ihmiset    |   KESKIVIIKKONA

Kaksi astetta katastrofiin

Markku Kulmala kertoi pettämisestä lööpissä. Vielä enemmän häntä kannattaisi kuulla ilmastoasioissa.

Tilaajille

"Aivan mitä tahansa." Siinä on kaikki, mitä professori Markku Kulmala suostuu ennustamaan ilmastonmuutoksen seurauksista.

Kulmalaa luonnehdittiin 90-luvulla optimistiksi ilmastonmuutoksen suhteen, mutta nyt ääni on toinen. Hän sanoo, että aikaa on hukattu aivan liikaa.

Todennäköisesti arviot vain pahenevat. Pitkään ennustettiin, että vuoteen 2100 mennessä ilmasto lämpenee kahdesta kuuteen astetta. Nyt kahdesta asteesta puhutaan jo vuoden 2025 yhteydessä.

"Pari astetta voi tarkoittaa Suomessa ja maailmassa mitä tahansa, aivan mitä tahansa", Kulmala sanoo. "Ykkösluokassa ajetaan nyt päin seinää." Aika ahdistava ajatus.

"Muttei ollenkaan tarpeeksi", Kulmala jatkaa. "Vasta kun ahdistaa riittävästi, tapahtuu muutos ja ihminen on valmis luopumaan jostakin." Totta. Ehkä yksi mittari on sekin päivä, jolloin innostunut yksityisautoilija Kulmala alkaa taittaa matkansa lähikuntosalille polkupyörällä.

Markku Kulmala ei ole suurelle yleisölle tuttu, mutta aerosoli- ja ympäristöfysiikan alalla hän on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu. Kotona Helsingin Aurinkolahdessa akatemiaprofessorin seinällä roikkuu plakaatti ja toinen.

Kulmala työskentelee Helsingin yliopistossa fysiikan laitoksella. Päätyönään hän johtaa Ilmakehän koostumuksen ja ilmaston muutoksen fysiikka, kemia ja biologia -huippututkimusyksikköä, joka on alallaan maailman johtavia.

Yksikön tutkimusaiheet ovat kaikki tavalla tai toisella yhteydessä ilmastonmuutokseen. Johtajan kiinnostus on painottunut makromolekyylien syntyprosesseihin ilmakehässä.

Ja tutkimuksissa on otettu harppaus eteenpäin! Pari viikkoa sitten Kulmalan mielessä piirtyi uusi kaava, jolla syntyprosessia voi kuvata. Viikko myöhemmin Meri-tyttären konserttia odotellessa se kaava kirjautui ohjelmavihkoseen.

"Tästä saadaan artikkeli Natureen tai Scienceen", Kulmala viittaa arvostettuihin tiedelehtiin. "50-vuotishaastatteluissa ei tällaisista kannata puhua." Kulmalan aiempi optimismi ilmastonmuutoksen suhteen perustui näkemykseen takaisinkytkennöistä. Hän myös oletti, että Kioton sopimuksesta alkaisi myönteinen kehityssarja, "mutta sen sijaan päästöt ovat kasvaneet enemmän kuin kukaan kuvitteli".

Jotakin on silti tehtävissä, vaikka "synkältä näyttää". Käyttöön pitää ottaa kaikki keinot: hillitä kulutusta, parantaa teknologiaa, hyödyntää aurinkoenergiaa, kasvattaa ydinvoiman osuutta...

Kulmala sanoo kaiken keskellä miettineensä paljon sitä, missä ahneuden rajat menevät. Suomessakin moni ajattelee, että ilmastonmuutos saattaa jopa hyödyttää meitä. Jotkut taas ajattelevat, että pitäisi puuttua Kiinan, Intian ja muiden kasvavien talouksien toimiin.

"Mutta emmehän me voi sanoa kellekään, ettette saa tavoitella tällaista elämää kuin meillä on", Kulmala ärsyyntyy.

"Sitäkin olen miettinyt, oliko elämä oikeasti niin paljon huonompaa 20 vuotta sitten, ettei siihen olisi paluuta. Ahdistuksesta pääsee eroon pääsemälle yli tästä ahneudesta." Ilmastoasioiden pariin Kulmala ajautui yliopistolla 1980-luvulla. Hän perehtyi fysiikan eri osa-alueisiin ja päätyi pienhiukkastutkimuksen pariin.

Tutkiminen innosti, ja pikkuhiljaa se nieli enemmän ja enemmän aikaa. Tšernobylkin räjähti, mikä tuotti lisää kiinnostavia tutkimusaiheita.

Kulmala ajoi sanojensa mukaan töissä 15 vuotta sata lasissa. Vauhdissa perhe jäi sivuun.

Vuonna 1998 vaimo Marita nosti perheen osan vihdoin keskusteluun. Kulmala myönsi, että perheestä oli jäljellä vain rauniot ja että omat voimat olivat heikenneet. Hän kertoi myös uudesta suhteestaan.

Kulmala puhuu asiasta kiertelemättä. Hänellä ei ole hävettävää, vaan opetettavaa. Ja asia on kaikkien tiedossa, sillä Kulmala antoi viime kesänä asiasta avioliittoleirillä haastattelun - ja pääsi lööpin pääaiheeksi.

Kulmala järjestää vapaa-aikanaan vaimonsa kanssa Helsingin NMKY:n piirissä avioliittoleirejä. Leiri oli pelastus omalle liitolle, ja Kulmala kokee velvollisuudekseen jatkaa työtä.

"Muistutamme elämän tärkeysjärjestyksestä, samoin yhteisen ajan välttämättömyydestä, anteeksiantamisesta ja siitä, ettei avioliitto ole kilpailu." Sitten Kulmala hymähtää.

"Ja ilmastonmuutokseen tämä liittyy sikäli, että kaksi erillään asuvaa tuottaa enemmän päästöjä kuin pariskunta." Kun Kulmala 1960-luvulla kävi koulua Forssassa, ei ilmastoasioita tunneilla edes mainittu. Kotona äiti kuitenkin kannusti kirjaamaan vihkoon tietoja minimi- ja maksimilämpötiloista.

Omille lapsilleen Kulmala ei ole ilmastotietoa tuputtanut. Sen sijaan hän sanoo aina työimun keskelläkin olleensa kiinnostunut heidän elämästään.

"Olen ollut muun muassa vanhempaintoiminnassa paljon mukana. Isien määrä on siellä selvästi vähentynyt. Työelämä kai vetää, mikä on surullistakin", Kulmala miettii.

"Uskallan nyt väittää, että työhön pitäisi käyttää aikaa kohtuudella. Suomalaisen tieteenkin suuri ongelma on, että ihmiset tekevät liikaa töitä. Pitää olla aikaa myös hengähtää." Kulmala kertoo muistuttavansa myös alaisiaan siitä, että perheelle pitää olla aikaa ja että se aika voi rikastuttaa työtäkin.

"Itselleni lapset ja lapsenlapset ovat se inhimillinen tekijä, miksi tätä hommaa teen. He ovat perussyy, miksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa jokainen kivi pitää kääntää." Kysy asiantuntijoilta ilmastonmuutoksesta HS.fi/ilmastopiiri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää