Ihmiset    |   onnittelemme

Pianisti haluaa tulla kuulluksi

Marita Viitasalo, 60

Tilaajille

Kop kop.

Ei mitään reaktiota.

Marita Viitasalo istuu tuossa ikkunan takana Espoon Tapiolassa sijaitsevassa kodissaan, mutta hän ei kuule koputusta.

Pakko kokeilla ikkunalasiin yhtä painokkaita otteita kuin Viitasalo kokeilee juuri flyygelinsä koskettimiin: KOP KOP KOP!

Pianistimestari säpsähtää ja viittilöi nauraen sisään.

"On kiire harjoitella. Soitan itselleni uutta teosta", hän selittää ovea avatessaan.

Viitasalon on määrä soittaa teos konsertissa seuraavana päivänä.

Yksin.

Siinä nyt ei ole mitään ihmeellistä, että pianisti soittaa konsertissa yksin. Mutta kun moni on tainnut kuvitella, että Marita Viitasalo nähdään lavalla aina vain kaksin.

Viitasalo tunnetaan Suomen parhaiden laulajien luottopianistina, ja hän myöntää imagon itsekin. Hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Soile Isokosken, Camilla Nylundin, Juha Uusitalon ja Tommi Hakalan kanssa.

Nyt vain on käynyt niin, että tasavertaisena muusikkona työskentelevä pianisti pistetään usein "säestäjä-kategoriaan". Näin tapahtuu Viitasalon mukaan nimenomaan Suomessa, ja siis myös hänelle.

"Täällä ei osata kuunnella pianon osuutta kokonaisuudessa, vaikka on kyse kamarimusiikista. Me olemme vain säestäjiä, täytettä, johon ei kiinnitetä huomiota. Se riipaisee", hän sanoo.

Asenteesta kielivät erityisesti konserttiarviot: "Pianistin arviointi on lopussa. 'Säesti luotettavasti.' Niin siellä yleensä lukee." Säestäjä-kategoriaan niputtamisesta huolimatta Viitasalo on silti onnellinen juuri näin. Laulajien kanssa työskentely on hänelle luontaista. Ja se taas juontaa lapsuudesta.

Viitasalo kasvoi vanhimpana 7-lapsisessa mäntyharjulaisperheessä, jossa laulettiin ja soitettiin paljon yhdessä.

Musisointi vei lähes kaiken ajan, mutta partioharrastukseen Oravatytöissä jäi sentään aikaa.

Ensimmäisen kerran Viitasalo tekikin yhteistyötä "oikean" laulajan kanssa juuri partiolaisten henkisissä kisoissa.

Partio jäi, kun perhe muutti Joensuuhun, mutta tilalle tuli yhä enemmän kamarimusiikkia.

Joensuusta on peräisin myös Viitasalon tapa soittaa: "Opin, että myös pianon pitää laulaa ja hengittää." Yhteistyö Soile Isokosken kanssa alkoi, kun tämä oli kuullut Viitasaloa Kuopiossa. Siitä tulee kohta 22 vuotta.

"Se on hämmästyttävä juttu!" Viitasalo miettii, että suurin syy pitkään yhteistyöhön on se, että molemmista tuntuu hyvältä olla yhdessä lavalla. Mitään ei tarvitse selitellä.

"Tunnen syvää musiikillista tasapainoa Soilen kanssa. Ja silti meillä on aina uusia haasteita käsissämme." Viitasalo kuitenkin paljastaa, että työpari pitää toisiinsa myös välimatkaa.

"Olemme ystäviä, mutta emme pyri liian lähelle toisiamme." Viitasalo on toiminut vuosia lehtorina Sibelius-Akatemiassa, mutta nyt opettaminen on jäänyt vähemmälle. Hän keskittyy konsertoimiseen - yksin, kaksin ja kohta taas Trio Finlandian, sellisti Riitta Pesolan ja viulisti Eeva Koskisen kanssa.

Perhe-elämä hieman hillitsee hillitöntä harjoittelua, mutta juuri perhe takaa sen, että heillä soi silti aina.

Viitasalon aviomies on manageritoimiston johtaja Pekka K. Pohjola ja tyttäretkin ovat musiikki-alalla, toinen on Idols-ilmiöön liittyvää väitöskirjaa valmisteleva musiikkikasvattaja ja toinen on jazzlaulaja.

Äiti sen sijaan pitäytyy aina vaan klassisessa musiikissa, jota hän paitsi soittaa myös kuuntelee jatkuvasti levyiltä ja radiosta.

"Olen avoin kaikelle, mutta näin se vaan on: klassinen on suuri rakkaus. Millaisia aarteita siellä onkaan! Kunpa jaksaisimme vaalia niitä viihteen ylivallan aikanakin." Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää