Ihmiset    |   palkitut

Lääkettä myös Alzheimerin tautiin

Hermoston rappeumatauteihin lääkettä kehittävä Mart Saarma sai 268500 euron tiedepalkinnon

Tilaajille

Akatemiaprofessori Mart Saarma, 59, tekee uraauurtavaa työtä. Hän kehittää tutkimusryhmänsä kanssa lääkettä hermoston rappeumatauteihin.

Neurologisiin sairauksiin erikoistunut Saarma keskittyi alun perin tutkimaan Parkinsonin tautia, mutta nyt kehitteillä olevasta lääkkeestä toivotaan apua myös Alzheimerin tautiin.

Lääkettä tutkitaan vasta hiirillä ja rotilla.

"Pitää laittaa jäitä hattuun. Tästä on vielä muutama vuosi siihen, kun lääkettä voidaan kokeilla käytännön potilastyössä", professori sanoo.

Helsingin yliopiston biotekniikan instituutissa työskentelevän Saarman työn arvon tunnustaa myös tanskalainen Lundbeck-säätiö. Se myönsi Saarmalle maanantaina 268500 euron pohjoismaisen tiedepalkinnon.

Saarma luetaan avainhenkilöihin, jotka ovat nostaneet suomalaisen biotekniikan ja neurotieteen tutkimuksen kansainväliseen kärkijoukkoon.

"Olemme eristäneet uusia hermokasvutekijöitä. Eläinkokeissa nämä kasvutekijät ovat suojanneet hermoston rappeumasairauksilta ja myös jonkin verran parantaneet vaurioituneita hermosoluja." Lähes kaksi vuosikymmentä sitten Saarma kutsuttiin johtamaan biotekniikan instituuttia Helsingin yliopistoon. Hän on syntynyt Tartossa, opiskellut ja väitellyt Tarton yliopistossa ja on Viron kansalainen.

Viime vuodenvaihteessa hän siirtyi akatemiaprofessoriksi. Määräaikainen professuuri päättyy vuoden 2013 lopussa.

Saarman mukaan tutkimukselle on nyt paremmat edellytykset, kun hän on vapautunut johtamasta 300 hengen instituuttia ja voi keskittyä oman 15-henkisen tutkimusryhmänsä vetämiseen. Ryhmän työkieli on englanti.

Valtaosa tanskalaispalkinnon arvosta on tarkoitettu tutkimustyön edistämiseen. Sen turvin ryhmään voidaan palkata kolme tutkijaa lisää, Saarma arvioi.

Vajaa kolmannes palkinnosta on tarkoitettu Saarmalle henkilökohtaiseksi tunnustukseksi.

"En ole pohtinut, mitä tehdä palkinnon henkilökohtaiseksi tarkoitetulla osalla, koska en vielä tiedä paljonko siitä jää jäljelle verotuksen jälkeen", helsinkiläisprofessori sanoo.

Säde Nenonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää