Ihmiset    |   MINNE MENNÄ

Valtaako huono englanti maailman?

Tilaajille

Helsingin yliopistossa ei opeteta huonoa englantia, vaikka englannin kielen professori Anna Mauranen luennoi tänään otsikolla Pelkkää englantia - ja sitäkin huonosti?

Otsikon kysymys viittaa yleiseen huoleen siitä, että maailman puhutuimmaksi kieleksi noussut huono englanti syrjäyttää tieltään muut kielet.

"Suomi ehkä tuntuu pieneltä kieleltä, mutta todellisuudessa kuolevat kielet ovat paljon pienempiä vähemmistökieliä", Mauranen rauhoittelee.

"Vähemmistökielten suurin uhka on yleensä paikallinen valtakieli, kun taas englanti kansainvälisen viestinnän kielenä näyttää sopivan hyvin yhteen vähemmistökielten intressien kanssa." Vähemmistökielten käyttäjät voivat verkostoitua keskenään juuri englanniksi.

Toinen pelko koskee englannin itsensä huonontumista, kun sitä maailmanlaajuisena yleiskielenä eli lingua francana puhutaan vähän miten sattuu. Kansainvälisen käytön on ennustettu yhtäältä latistavan englantia yksinkertaisemmaksi ja toisaalta hajottavan kielen sekaviksi fragmenttikieliksi.

Mauranen ei kuitenkaan näe sen suurempaa syytä huoleen. "Muut kielet ovat aina vaikuttaneet englantiin ja suodattuneet sen käyttöön monelta suunnalta. Kommunikaation välineenä kielen on oltava joustava, jotta se voi elää." Englannin kielellä ei ole Ranskan Akatemian kaltaista puhdasoppisuuden kielipoliisia, mutta Maurasen mukaan Britanniassa sanakirjat ovat yllättävän voimakkaita kielen standardoijia.

"Sanakirjojen tekijät ovatkin keräämässä siellä mukaan englannin kansainvälisessä käytössä syntynyttä lingua franca -sanastoa", Mauranen sanoo.

"Kielen kehitystä on lähes mahdoton ennustaa, mutta varmaa on, että englannin tulevaisuuteen vaikuttaa vahvasti sen käyttö kansainvälisenä, puhujilleen vieraana kielenä." Mauranen näkee elitismiä ja kansallisvaltion rakennushenkeä siinä, että kielen puhtautta puolustetaan itseisarvona. Yhteinen kontaktikieli on olemassa, jotta eri äidinkieliä puhuvat ihmiset voivat keskustella keskenään.

"Globaalia englantia pitää yhtenäisenä tarve vaalia kielen ymmärrettävyyttä. Vaikka globaalia englantia puhuvat ihmiset ovat usein hyvin eritasoisia kielenkäyttäjiä, ihmiset ovat aika näppäriä keksimään kommunikaation keinoja." Tutkimuksessa on havaittu, että lingua franca -englantia käyttävien välillä syntyy harvoin väärinymmärryksiä. Tämä voi johtua siitäkin, että englantia käytetään usein oman ammatti-, harraste- tai muun viiteryhmän kesken.

"Liiketoiminta, hiphop ja yliopistotutkimus ovat erilaisia kansainvälisen englannin käyttöalueita", Mauranen sanoo. Hän ei ole huolissaan siitäkään, että kaikki eivät puhua englantia täydellisesti.

"Jos on esimerkiksi kuuluisa formulakuski, jotkin muut avut voivat olla kielitaitoa tärkeämpiä." Aki Petteri Lehtinen

Professori Anna Mauranen luennoi aiheesta "Pelkkää englantia - ja sitäkin huonosti?" ja professori Timo Riiho aiheesta "Pyreneiden niemimaan kielet - historiaa ja päivänpolitiikkaa" Studia Humaniora -sarjassa Me ja Euroopan moninaisuus to 28.5. klo 17-19 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää