Ihmiset    |   KUOLLEET

Tekstilingvistikko paransi yliopistojen kieltenopetusta

Akateemikko Nils Erik Enkvist

Tilaajille

Yksi Suomen menestyksekkäimpiä kielentutkijoita, akateemikko Nils Erik Enkvist kuoli 26. toukokuuta Helsingissä, missä hän oli syntynyt 27. syyskuuta 1925. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Enkvistin varhaisuran erikoistumiskohteet olivat englannin kieli ja fonetiikka. Palveltuaan jatkosodassa Helsingin ilmatorjunnassa ja opiskeltuaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Englannissa hänet nimitettiin 31-vuotiaana Åbo Akademin englannin kielen ja kirjallisuuden professoriksi.

Yliopiston opettajana hän puhutteli monia opiskelijapolvia. Enkvistin kansainvälinen luonteenlaatu, sovinnollisuus ja kielitaito veivät hänet nopeasti moniin tehtäviin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Åbo Akademin rehtorina, myöhemmin kanslerina, hän vaikutti korkeakoulupolitiikassa. Kausi Suomen Akatemian tutkijaprofessorina antoi hänelle mahdollisuuden kypsytellä tekstilingvistiikan ja tyylintutkimuksen tuloksiaan.

Enkvistin luottamustehtävistä mainittakoon Fédération Internationale des Langues et Littératures Modernes -järjestön puheenjohtajuus sekä Academia Europaean perustajajäsenyys ja hallituksen jäsenyys.

Nils Erik Enkvist nimitettiin Suomen Akatemian akateemikoksi 1990. Hän oli useiden koti- ja ulkomaisten tieteellisten yhdistysten ja akatemioiden jäsen tai kunniajäsen, kolmen ulkomaisen yliopiston kunniatohtori sekä Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan komentaja.

Enkvistin ehdotuksesta Suomen yliopistoihin perustettiin 1970-luvulla kielikeskuksia ajantasaisen kielenopetuksen järjestämiseksi. Enkvist ymmärsi jo tuolloin tutkimuksen sosiaalisen ulottuvuuden tärkeyden perustaen tutkimusryhmiä, joista hyötyivät erityisesti nuoret tutkijat.

Enkvistin tieteelliset kontaktit ulottuivat kaikkiin maanosiin. Hänet kutsuttiin luennoimaan yli sataan yliopistoon, niin Harvardiin, Moskovaan kuin Sydneyyn ja Singaporeenkin. Enkvist laati kolmisensataa tieteellistä julkaisua.

Nils Erik Enkvist oli paitsi akateeminen vaikuttaja ja erinomainen tutkija myös ilmetty seuraihminen, jolla oli tarjota ehtymätön varasto anekdootteja. Monilahjakkuus kun oli, Enkvist elätti itsensä jazzpianistina USA:ssa opiskellessaan.

Nils Erik Enkvistin monet oppilaat ja ystävät muistavat hänet terävänä ajattelijana, itsevarmana toimijana, humoristisena ja mutkattoman lämpimänä ihmisenä.

Fred Karlsson

Holger Thesleff

Kirjoittajat ovat Nils Erik Enkvistin entisiä työtovereita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää