Ihmiset    |   onnittelemme

Taiteilija ei jää koskaan eläkkeelle

Kari Jylhä, 70

Tilaajille

Kuvataiteilija Kari Jylhän työhuone Myllypuron taiteilijakylässä on niin siisti, että siellä ei selvästikään ole vähään aikaan maalattu.

Maalaustelineillä on vanhoja teoksia, joista yksi, suurikokoinen akryylimaalaus Sanakaappi vuosilta 1966-67, on juuri palannut kesänäyttelystä Vääksystä.

"Olisi se saanut mennä johonkin museoon, mutta takaisin tuli", taiteilija sanoo hieman pettyneenä.

Sanakaappi on Jylhän uralla tärkeä murrosvaiheen työ, jossa informalistisen pohjan päällä on pop-taiteen elementtejä.

Jylhä oli pop-taiteen uranuurtajia Suomessa ja on ollut itseoikeutettuna mukana, kun neljänkymmenen vuoden takaista ilmiötä on viime vuosina muisteltu monissa museonäyttelyissä.

Vankimmin taidehistoriaan juurtuneen tuotantonsa Jylhä teki 1960-, 70- ja 80-luvuilla. Sen jälkeen suuren osan ajasta on vienyt työ taiteilijoiden yhteisten asioiden puolesta.

Kari Jylhä toimi Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajana yhteensä neljätoista vuotta. 1864 perustetun maineikkaan yhdistyksen historiasta löytyy vain yksi pitkäaikaisempi puheenjohtaja: Zachris Topelius, joka johti taiteilijaseuraa sen ensimmäiset 25 vuotta.

"Olen ylpeä siitä, että puheenjohtajana sain yhdistettyä kuvataidekentän, kun Valokuvataiteilijoiden liitto ja Muu ry tulivat mukaan taiteilijaseuraan." Suomen taiteilijaseuran lisäksi Jylhä on heiluttanut puheenjohtajan nuijaa lukuisissa muissa järjestöissä sekä istunut johtokunnissa, toimikunnissa ja työryhmissä.

"En ole kuitenkaan ikinä ollut missään toimikunnassa, joka jakaisi apurahoja", hän sanoo. "Olen yrittänyt käyttää valtaa vallanpitäjiin, en kollegoihin päin." Neljänkymmenen vuoden aikana ajettavia asioita on riittänyt: on vedottu nykytaiteen museon puolesta, rakennettu ateljeeasuntoja, taisteltu apurahojen, taiteilijaeläkkeiden ja tekijänoikeuksien puolesta.

Osaksi elämäntyötään Kari Jylhä voi laskea koko Myllypuron taiteilijakylän, jossa hän on asunut sen valmistumisesta 1973 alkaen. "Minä keräsin tähän rahat nuorena miehenä. Tulin 1969 Helsingin taiteilijaseuran puheenjohtajaksi, ja ensimmäinen tehtävä oli alkaa hankkia rahaa ateljeeasuntoihin." Sitten hommia on tullut eteen tasaisena virtana. Jylhä ei kuitenkaan koe uhrautuneensa muiden puolesta.

"Olen fatalisti. Asiat tulevat eteen, ja siinä sitten tehdään valintoja, ei aina niin tietoisesti. Olen sosiaalinen luonne, jo Taideakatemian koulussa olin oppilaskunnan sihteeri." Vaikka paljon on saatu aikaan, taiteilijoiden määrän huikea kasvu purkaa saavutuksia toisesta päästä.

"Kun laki taiteilijaprofessuureista ja taiteilija-apurahoista tuli 1960-luvun lopulla, taiteilijakunta oli suppea, ja jokainen aktiivisesti toimiva taiteilija saattoi odottaa jossain vaiheessa saavansa 1-, 3- tai 5-vuotisen apurahan", Jylhä muistelee.

"Nyt vain noin seitsemän prosenttia kuvataiteilijoista on jonkun apurahan piirissä." Jylhän nuoruudessa taiteilijat luottivat siihen, että yhteiskunta turvaa perustoimeentulon.

"Nyt nuorilla taiteilijoilla ei ole sellaisia illuusiota. Mutta toisaalta he osaavat käyttää yhteiskunnan muita turvaverkkoja." Nyt Jylhällä on enää muutama luottamustoimi jäljellä, joten aikaa on taas taiteen tekemiseen.

"Olen kerännyt energiaa", Jylhä sanoo varovaisesti, mutta lisää sitten, että pieniä teoksia syntyy koko ajan. Taiteilijathan eivät lopeta koskaan, vaikka normaali eläkeikä olisi saavutettu.

Jylhää kutkuttaa myös retrospektiivisen näyttelyn järjestäminen. Siihen on nyt myös hyvä kannustin: Åbo Akademissa tehtiin kaksi vuotta sitten pro gradu tutkielma Kari Jylhästä. Ja siinä on kyse taiteilijan, ei järjestöjyrän urasta.

Anu Uimonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää