Ihmiset    |   onnittelemme

Ei propagandaa vaan tutkittua tietoa

Kimmo Kääriäinen, 50

Tilaajille

Sitä on nyt ilmassa: Uskonto ei ole nykyihmiselle enää tärkeätä. Kirkosta erotaan kiihtyvään tahtiin. Lapsille ei löydy kummeja, kun kukaan ei kuulu kirkkoon.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen ei pillastu vähääkään. Hän tuntee väitteet ihan työn puolesta.

"Se on hirveän suppea, yksipuolinen ja suorastaan väärä käsitys, että uskonto olisi menettämässä merkitystään. Uskonnon luonne on muuttunut, mutta uskonto sinänsä ei ole mihinkään häviämässä. Perimmäiset kysymykset elämän tarkoituksesta ja kuolemasta pohdituttavat yhä ihmisiä." Kääriäinen ottaa esimerkin naapurista, entisestä Neuvostoliitosta. Sen hän tuntee hyvin, koska hänen väitöskirjansakin iski kirkon kannalta suoraan "vihollisen" ytimeen - se käsitteli tieteellistä ateismia.

"Parin sukupolven aktiivinen uskonnon hävitystyö ei tuottanut tulosta. Kun vapaus sitten alkoi, kaikki uskonnollisuuteen liittyvät indikaattorit nousivat selvästi", Kääriäinen sanoo.

"Ne uskonnot, joita siellä yritettiin kitkeä ja tukahduttaa, ovat nyt nousseet merkittävään asemaan. Jotenkin häiritsee se, että uskonnon kohtalosta piirretään kuva, joka perustuu yksipuolisiin havaintoihin." Jonkinlaisesta maallistumisesta viestii myös Tampereella viime viikkoina puhuttanut kaupungin opetuspäällikön ehdotus, jonka mukaan uskonnon opetus pitäisi siirtää kouluilta pois kirkolle ja uskonnollisille ryhmille. Tilalle otettaisiin elämänkatsomustietoa. Kääriäinen ei näe ongelmaa nykytilanteessa.

"Uskonnonopettajalta edellytetään ammattitaitoa. Jos sitä toteutettaisiin vain uskonnollisten ryhmien omasta toimesta, varmasti taso vaihtelisi ja kirjavuus olisi melkoista. Jyrkissä ryhmissä se voisi antaa myös kasvupohjaa eristäytymiselle." Niin, ne jyrkät ryhmät. Kääriäinen näkee maahanmuuttajat hieman toisin kuin vastustajien äänekkäin osa.

"Maahanmuuttajista kolme neljäsosaa on kristittyjä, se usein unohtuu." Toinen asia, joka usein unohtuu, on se, mitä väestön ikääntymisestä seuraa lähivuosina. Kirkko huolehtii yhä 96 prosenttia suomalaisista hautaan.

"Hautajaisten määrä tulee huomattavasti lisääntymään, ja se pitää ymmärtää seurakunnissa riittävän ajoissa. Pitää olla hautausmaita, siunauskappeleita, henkilöresursseja ja maankäyttösuunnitelmia." Kääriäinen korostaa monessa vastauksessaan tiedon merkitystä. Yksi ajatuksen ilmentymä on tutkimuskeskuksen ylläpitämä uskonnot.fi-sivusto, josta löytyy perustiedot yli 900 uskonnollisesta liikkeestä. Kirkko siis tuottaa tietoa esimerkiksi islamin sharia-laista.

"Me emme ole mikään kirkon propagandatoimisto, vaan pyrimme välittämään tutkittua tietoa. Tieto voi hälventää ennakkoluuloja", Kääriäinen sanoo.

"Pidän tärkeänä, että kirkko puhuu tämän päivän kielellä ja myös kuuntelee. Ei pidetä väkisin kiinni jostain toimintamuodoista, joita on miesmuistit tehty riippumatta siitä, kiinnostavatko ne ketään tai tuleeko niihin ketään." Seurakuntapastorina aloittanut Kääriäinen on seurannut kirkkoon liittyviä virtauksia ja ilmiöitä Kirkon tutkimuskeskuksen johtajana vuodesta 2001. Se on tarkoittanut kuopiolaiselle Kääriäiselle jatkuvaa matkustamista Savon ja Tampereen välillä.

Ensivaikutelma miehestä on asiallinen, sivistynyt, aavistuksen varautunut, mutta miehen tuntevat kuvaavat häntä innostavaksi, kannustavaksi ja määrätietoiseksi johtajaksi sekä hyväksi seuramieheksi.

Entä mikä on Suomen kaunein kirkko? Usein ja varsinkin Tampereella vastaus kuuluu: Tampereen Tuomiokirkko.

"Yritin vetää Tampereelle päin, mutta kyllä minä vain tuosta Helsingin Tuomiokirkosta valtavasti tykkään. Nämä on niin makuasioita." Jukka Harju

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää