Ihmiset    |   80 vuotta

Hymyilevä yleisö palkitsee näyttelijän

Ahti Kuoppala viihtyy näyttämöllä ja kameran edessä eläkkeelläkin.

Tilaajille

Ahti Kuoppala istahtaa roolihenkilönsä kanafarmari Rainer Mielosen mökin kuistille ja katselee eteensä kanojen kaakattaessa vieressä. Lähes 3000 katsojaa vetävä kesäteatterikatsomo on vielä tyhjillään. Tänään lauantaina se täyttyy ensi-illassa Oulussa.

Yksi Kuoppalan onnellisimmista hetkistä on yhä se, kun näytös päättyy positiivisesti.

"Siitä tulee hyvänolontunne. Se tuottaa mielihyvää, kun huomaa, että yleisö pitää." Harvalla näyttelijällä osuu ensi-ilta ja 80-vuotispäivä samalle päivälle. Kuoppala on tehnyt sekä elokuva- että kesäteatteritöitä eläkkeelle jäätyäänkin.

"On tässä pientä puuhaa ollut. Haluan tehdä töitä, jos kunto antaa myöten. Lepoaikaakin jää, sillä nämä ovat tällaisia kuukauden, puolentoista rykäyksiä. Luojan kiitos hoksottimet ovat vielä kunnossa ja ohjaajakin luottaa siihen, että pystyn selviytymään näin iäkkäänä", päivänsankari naurahtaa.

Pitkällä uralla on monia kohokohtia.

Pohjalaisten Jussin rooli oli nuorena tärkeä.

Tuntemattoman sotilaan Vanhalaa Kuoppala esitti Pyynikin kesäteatterissa 1961-1969. Näytöksiä oli lähes 400.

"Oli pientä juhlaa olla koko ajan mukana ja samassa roolissa niin kauan. Se on eräs pätkä Suomen kesäteatterihistoriaa", Kuoppala hymähtää.

Mielipuolen päiväkirja ja Luulosairas ovat myös jääneet mieleen. Yleisön suosikki on Simpauttajan nimirooli. Uraa voi ajatella hyvillä mielin.

"Olen tyytyväinen, että olen päässyt siihen, mihin olen halunnut. Täytyy myös tietää omat kykynsä, eikä tavoitella kuuta taivaalta." Tie näyttämölle kävi työväenopiston näytelmä- ja lausuntakerhojen kautta. Sitten hän pääsi iltanäyttelijäksi teatteriin ja vähitellen ammattiin.

"Minua kiinnosti, millaista on tehdä jotakin henkilöä. Elkeitä pikku esiintymiseen minulla oli aina. Esille tuleminen voi olla myös ujouden kätkemistä." Näyttelijä haluaa miellyttää yleisöä, mutta toinen haastava puoli on saada ihmiset tuntemaan ja ajattelemaan myös vaikeita asioita.

Nykyään kevyempi puoli tuntuu Kuoppalasta mielekkäämmältä tehdä.

"Kun komedian keinoin saa ihmiset hymyilemään, jopa nauramaan, niin kyllä näyttelijä on saavuttanut jotakin." Oulussa Toppilan Möljällä kesäteatterissa esitettävä Vain muutaman huijarin tähden on maalaiskomedia. Rooli on Kuoppalalle mieleinen ja tuttu jo aiemmasta televisioversiosta. Yhteistyö eri ikäpolvenkin kanssa sujuu.

"Nuorilla on oma rento ehdottomuutensa; nuoruuden into pelastaa monesti puutteitakin. Vanhempi on varovaisempi. Puolin ja toisin voi oppia toisiltaan." Neuvoa nuorille kollegoille vaatimaton konkari pohtii pitkään.

"Jos ei menestystä heti tule, niin työtä se vain vaatii. Huonoista kritiikeistä ei pidä masentua, se on väistämätöntä tällä uralla. Rohkeasti vain eteenpäin uusiin haasteisiin. Ei jäädä tuleen makaamaan." Kemissä asuva leskimies nauttii kalastuksesta, metsästyksestä, marjastuksesta ja mökillä olosta. Kaverina on yksivuotias Luru-dreeveri. Nuori jäniskoira on innokas oppimaan.

"On mielenkiintoista seurata sen kehitystä. Kun saadaan tuloksia, molemmat ovat mielissään." Töitä hän tekee projektin kerrallaan voinnin mukaan.

"Leppoisia eläkepäiviä tässä vietetään, mitä nyt herra siunaa tähän vielä lisää." Syntymäpäivä menee työn merkeissä.

"Täytyy ensin hoitaa nämä esitykset alta pois ja juhlia sitten, jos on aihetta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää