Ihmiset

Loistoristeilijöiden arvosteleminen käy työstä

Suomalainen Teijo Niemelä on Cruise Business Review'n omistaja ja päätoimittaja.

Tilaajille

Aloitetaan vähän nololla tarinalla.

"Oli vähällä, etten päässyt ylioppilaaksi. Englanti oli heikoin aineeni, ja melkein kirjoitin siitä improbaturin", Teijo Niemelä sanoo.

Hän on maailman ainoa kokopäiväinen suomalainen risteilytoimittaja, arvostetun Cruise Business Review -lehden omistaja ja päätoimittaja. Lehti ilmestyy tietysti englanniksi, ja kieli sujuu Niemelältä jo paremmin.

"Kun illastaa seitsemän amerikkalaisen kanssa samassa pöydässä, siinä on pakko oppia small talkia. Amerikkalaista tekohymyä en ole oppinut vieläkään, mutta small talkia irtoaa pari minuuttia." Päätoimittaja Niemelä, 42, oli vain parikymppinen, kun hän perusti lehtensä ja lähti kiertelemään maailman meriä loistoristeilijöillä.

Ensimmäinen numero ilmestyi Cruise Business -nimellä 20 vuotta sitten, toukokuussa 1991. "Olen ollut laivaharrastaja lapsesta saakka ja alkanut kirjoittaa lehtijuttuja jo lukiossa. Kai minussa on jotain yrittäjähenkeäkin." Niemelä kirjoitti pitkään freelance-toimittajana laivoista ja liikenteestä useisiin aikakauslehtiin. Ensimmäiset laivajuttunsa hän teki Navigatoriin ja Tekniikan Maailmaan 15-vuotiaana.

Mielikuva risteilytoimittajan elämästä tuntuu ulkopuolisesta hohdokkaalta - ja sitä se onkin, osittain.

Niemelä myöntää, että jatkuva reissaaminen ja small talkin puhuminen on väsyttävää. Mies matkustaa suurimman osan vuodesta. Matkapäiviä kertyy parisataa.

"En ole nähnyt vaimoani kuukauteen." Vaimo, amerikkalainen Carolyn Spencer Brown, on verkossa ilmestyvän Cruise Critic -lehden päätoimittaja ja työskenteli sitä ennen The Washington Postissa.

Menevä pariskunta asuu New Jerseyssä Yhdysvalloissa.

Heillä on koti myös Keravalla, jossa käydään muutaman kerran vuodessa. Mökkeilystä innostunut vaimo viihtyy Suomessa. "Kun hän menee Keravan Prismaan, hän tuo aina vääriä asioita. Kirnupiimää, jota en edes juo." 20 vuodessa Niemelä on matkustanut yli sadalla risteilijällä. Yksi suosikeista on Cunard-varustamon Queen Mary 2.

"Se on ainoa laatuaan ja ihan erilainen kuin muut risteilyalukset. Se on pitkä ja siinä on hyvät rungon muodot, suurempi syväys, erittäin kova nopeus, korkeat kannet, hirveän kiva tilan tunne. Se on mukava huonollakin kelillä." Niemelä on ylittänyt aluksella Atlantin neljä kertaa.

"Löydän sieltä aina uusia paikkoja. Kun on maininkeja ja laiva kulkee 26 solmua, vauhdin tunne on kiva kakkoskannella, lähellä merenpintaa." Risteilybisnes jaksaa yllättää alan asiantuntijan vuodesta toiseen. "Kymmenen vuotta sitten ei olisi uskonut, että tulee Oasis of the Seasin kaltaista maailman suurinta risteilyalusta." Risteilijätilausten määrä on laskenut maailmanlaajuisesti. Tilauskanta on runsaat 20 risteilijää. Viimeiset tilaukset valmistuvat näillä näkymin vuonna 2014.

"On selvä, että sellaista rakennusbuumia, joka oli muutama vuosi takaperin, ei nähdä ihan heti. Mutta laivat vanhenevat ja niitä täytyy uusia. Jos rakentaminen vähenee, remonttipuoli kasvaa." Yhden laivan uudistamiseen investoidaan helposti kymmeniä miljoonia dollareita. "Celebrity Cruises uudistaa neljä laivaa, jotka on rakennettu kymmenen vuotta sitten. Projektin hinta on 250 miljoonaa dollaria. Se oli aikoinaan yhden risteilyaluksen hinta." Lounas on syöty ja haastateltava kuvattu Hietalahden rannassa, tyhjän telakan edessä.

Niemelä sanoo luottavansa siihen, että töitä riittää vastakin.

"Vaikka risteilybisneksen kasvu on hidastunut Yhdysvalloissa, Euroopassa sen osuus matkailumarkkinoista on vielä häviävän pieni. Täällä on kasvuvaraa. Suurimmat odotukset ovat nyt Kiinassa. Ala jatkaa kasvuaan."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää