Ihmiset    |   Kuolleet

Poliitikko halusi avata ikkunat Eurooppaan

Ministeri, kansanedustaja Ingvar S. Melin

Tilaajille

Entinen kansanedustaja ja ministeri Ingvar S. Melin kuoli 10. kesäkuuta Helsingissä. Melin menehtyi sairauskohtaukseen eduskuntatalossa Rkp:n ryhmähuoneessa, jossa hän oli ollut lukemassa lehtiä. Melin oli 78-vuotias, syntynyt 29. kesäkuuta 1932 Pietarsaaren maalaiskunnassa.

Melinistä tuli 1960-luvulla näkyvä julkisuuden hahmo kahdesta syystä. Hänet valittiin 1966 vaaleissa kansanedustajaksi Helsingistä. Kiinnostusta lisäsi hänen avioliittonsa diplomiekonomi Lenita Airiston kanssa. Airisto oli koko kansan tuntema Lenita, missi ja mannekiini sekä teräväsanainen televisioesiintyjä. He olivat kuvauksellinen pariskunta, aikansa suomalainen versio Kennedyistä.

He joutuivat kärsimään myös julkisuuden varjopuolista, kun avioliitto päättyi eroon 1971.

Julkisuus jatkui Melinin avioiduttua pohjalaisen kaunottaren Maria Korpikosken kanssa. Melinien koti ja perhe oli usein naistenlehtien etusivuilla, ja he olivat Presidentinlinnan itsenäisyyspäivävastaanotoilla illan kuvatuin pariskunta.

Melin ei kuitenkaan antautunut julkisuuden vietäväksi, vaan hän teki kunnioitettavan poliittisen uran. Hän oli kansanedustajana yhteensä kahdeksantoista vuotta neljällä eri vuosikymmenellä ja puolustusministerinä 1975-1976.

Jotain Melinin sitkeydestä ja intohimosta politiikkaan kertoo se, että hän putoamisensa jälkeen palasi eduskuntaan vuosina 1975 ja 1987. Rkp:n sisällä Melin edusti niin sanottua maltillista oikeistoa ja oli sen mandaatilla puolueen varapuheenjohtajana.

Hän oli pitkään myös Helsingin kaupunginvaltuutettu. Keskuspuiston puolustaminen oli Melinille sydämen asia, sillä ahkerana suunnistajana hän tunsi sen jokaisen kolkan ja ymmärsi puiston suuren arvon helsinkiläisille.

Melin oli koulutukseltaan filosofian maisteri ja kauppatieteiden lisensiaatti. Hän opiskeli Länsi-Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Melinillä oli hyvä kielitaito ja hän viihtyi kansainvälisissä tehtävissä. Melin työskenteli muun muassa työnantajien keskusliiton STK:n kansainvälisten asioiden johtajana ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n Euroopan aluejohtajana Genevessä.

Melin kannatti Euroopan integraatiota jo 1960-luvulla ja oli mukana vaikuttamassa jokaisessa Suomen yhdentymisvaiheessa. Kiihkeän EEC-jäsenyyskeskustelun aikana hän kirjoitti toimittaja Sakari Kumpulaisen kanssa kirjan Ikkunat auki Eurooppaan. Kirjan nimi kuvaa hyvin Melinin ajattelua.

Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa Melin uskalsi kampanjoida sen puolesta, että Suomen pitäisi hakea EU:n jäsenyyttä. Vain Paavo Lipponen ja muutama muu olivat yhtä rohkeita. Melin putosi eduskunnasta, mutta uusi eduskunta päätti hakea unioniin.

Melinin oli vuosina 1995-1996 Suomen hallituksen edustajana valmistelutyöryhmässä, joka arvioi Maastrichtin liittosopimuksen toteutumista ja unionin tulevaisuutta. Se oli hänelle kovin mieluinen kunniatehtävä.

Viime helmikuussa puolustusministeri Jyri Häkämies kutsui edeltäjänsä tutustumaan remontoituun puolustusministeriöön.

Tein tilaisuudesta jutun, ja talokierroksen aikana pysähdyimme ministerin työhuoneeseen. Sen kulunut nahkainen sohvaryhmä palautti Melinin mieleen oman ministeriaikansa raskaimman päivän 35 vuotta sitten.

"Istuimme näissä tuolissa komentaja Lauri Sutelan kanssa ja puhuimme puolustuksen rahoista. Yhtäkkiä ovi aukesi. Sihteerini tuli sisään ja sanoi, että Lapuan patruunatehdas on räjähtänyt." Puolustusministerin piti heti lähteä onnettomuuspaikalle. Päivä oli painunut hänen muistiinsa niin voimakkaasti, että hän pystyi tunti tunnilta kuvaamaan tapahtumia ja tunnelmaa Lapualla, kun hän kävi tapaamassa uhrien omaisia.

"Illalla ajattelin, ettei minun elämässäni voi tulla tämän synkempää päivää", Melin sanoi.

Unto Hämäläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää