Ihmiset

Tutkija elää historian keskellä

Olli Kleemolalle keräily on muuttumassa ammatiksi.

Tilaajille

KAARINA. Nuori sotilas poseeraa vanhassa mustavalkoisessa valokuvassa. Kuva on kehystettynä kunniapaikalla pöydällä, joka on tehty puhdetyönä jatkosodan aikana 1941-44. Asetelmassa kiteytyvät Olli Kleemolan, 24, tärkeät asiat.

"Kuvassa on isoisäni Onni Aaltonen, talvisodan Summan ja jatkosodan JR 56:n veteraani. Sain 11-vuotiaana tuon haarikan, jonka hän valmisti asemasotavaiheessa Itä-Karjalassa", Kleemola osoittaa puhdetyökokoelmansa alkuna toiminutta puista juoma-astiaa.

Hänen työhuoneessaan kurottavat vitriinit kahdella seinällä liki kattoon asti. Niissä on 700 puhdetyötä sormuksista koriste- ja käyttöesineisiin.

Näky on yksityiskodissa mykistävä. Huoneessa on myös rintamalla tehtyjä huonekaluja. Pelkkä keräily ei Kleemolaa tyydytä. Hän haluaisi tehdä puhdetöistä tutkimusta, sillä niistä on kirjoitettu vain yksi yleisteos 1980-luvun alussa.

"Ne olivat laajuudessaan suomalainen ilmiö - ja Marskin Majan kaltaisia taloja tuottanutta teollisuuttakin." "Puhdetyökulttuuri jatkui sotavammaisten käsitöissä sodan jälkeenkin", hän lisää.

Entä missä tulevat puhdetyökeräilyn rajat vastaan?

"Tuskin pystyn ikinä ostamaan asevelitaloa." Kleemolassa keräilijän intohimo ja sotahistorian tuntemus liittyvät akateemisen tutkijan kiihkottomuuteen.

Hänellä keräily on alkanut muuttua osaksi työtä.

Asia kirkastuu, kun puhumme hänen pääkeräilykohteestaan eli suomalaisten sotilaiden talvi- ja jatkosodassa ottamista epävirallisista sotakuvista. Niitä hänelle on viidessätoista vuodessa kertynyt 10000-12000 kappaletta.

"Luon tietokantaa tutkijakäyttöön. Noin 7000 kuvaa on jo digitalisoitu." Kokoelmasta on ammennettu myös kuvia kokoomateoksiin Me olimme nuoria sotilaita - tuntemattomat sotakuvat kertovat (Otava, 2009) ja He puolustivat elämää - naiskohtaloita sotakuvien takaa (Otava, 2010). Jälkimmäisessä Kleemola oli mukana itsekin kirjoittajana.

Poliittista historiaa opiskeleva Olli Kleemola on vertaillut gradussaan kokoelmansa kuvia tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien virallisiin sotakuviin.

"Epäviralliset sotakuvat eivät ehkä mullista historiaa, mutta ne avaavat mikrohistoriallisia näkökulmia, joissa ei vältellä rajujakaan aiheita", hän selittää.

Hän lisää valokuvien kautta oppineensa, ettei sotaa pidä ihannoida.

"Tutkijana yritän katsoa kuvia neutraalista näkökulmasta ja ymmärtää, mihin niillä on kuvausajankohtanaan pyritty." Aktiivisella miehellä on nykyisin monta rautaa tulessa.

Kesäkuussa hän aloitti harjoittelunsa Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitoksella tutkimusavustajana.

Väitöskirja sekä tutkimukset rannikkolinnakesaarista ja sota-ajan kenttälinnoitteista ovat tekeillä. Syksyllä gradu ilmestyy kirjana.

Mitä arkipäivään enää mahtuu työn ja keräilyn lisäksi? "Noin kahdeksan tunnin yöunet ja tyttöystävän kanssa vietetty aika", hän naurahtaa.

Harrastuksiin kuuluvat lenkkeily ja vuosittain Saksassa vietetyt kuukaudet.

"Lapsuuteni monilla matkoilla tuli Saksasta liki toinen kotimaani." Hän puhuu tutkimusapurahojen nihkeästä jaosta, suuresta arvostuksestaan sotaveteraaneja kohtaan ja alati nousevista keräilyhinnoista. "Esine on juuri niin arvokas kuin siihen liittyvät taustatiedot." Kleemola kehottaa testaamaan matalahkoa puhdetyönojatuolia, jossa on kauniisti taivutetut käsinojat.

"Se ei tosin ole erityisen mukava", hän varoittaa.

Komea luomus se silti on.

"Tutkijana yritän katsoa kuvia neutraalista näkökulmasta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää