Ihmiset    |   Kuolleet

Kruunupäiden ja joulupukin luottopilotti

Helikopterilentäjä Jussi Maristo

Tilaajille

Helikopterilentäjä

Juhani "Jussi" Maristo kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Espoossa 18. päivänä syyskuuta 76-vuotiaana. Helsingissä 6. elokuuta 1935 syntynyt Maristo oli yksi Suomen kokeneimmista helikopterien ohjaajista.

Maristo oli upseerin poika, jonka sotilasura alkoi poikkeuksellisen aikaisin, jo yhdeksänvuotiaana. Isä oli jatkosodan loppuvaiheessa työssä Mikkelissä päämajan operatiivisella osastolla. Kesän 1944 ajan siellä työskenteli lähettinä myös Jussi.

Lentäjän ura urkeni ilmavoimien lentoupseerikurssilla Kauhavalla 1955. Pian Maristo kuitenkin valitsi uravaihtoehdokseen silloin vielä hyvin harvinaiset helikopterit ja työnantajakseen rajavartiolaitoksen.

Hän jäi sieltä eläkkeelle kapteenina 24 vuoden jälkeen 1985. Hän lensi ennen muuta Malmilta ja lähinnä Jet Ranger -koptereilla valvontalentoja, joiden mittaan Etelä-Suomen rannikot tulivat viimeistä luodonpahasta myöten tutuiksi.

Maristo lensi vapaa-ajallaan aktiivisesti myös siviilikoptereilla ja jatkoi rajavartioston jälkeen päätoimisena ansiolentäjänä ja kouluttajana. Taitava lentäjä, upseeri ja herrasmies oli suosittu vip-matkustajien kuljettaja. Kyytiläisinä olivat muiden muassa Ruotsin ja Jordanian kuninkaat, Suomen presidentit ja tietenkin joulupukki, jonka kuskaaminen oli Mariston pitkäaikaisen siviilityönantajan Helikopteripalvelun hauraiden alkuvuosien tärkeätä liiketoimintaa.

Maristo jäi leskeksi jo 1976. Uusi puoliso työskenteli hänkin Helikopteripalvelussa. Vihkiminen tapahtui - tietenkin - helikopterissa 1987. Sulhanen lensi, morsian istui etupenkillä ja pappi ja todistajat takana.

Aktiivilentäminen päättyi 1998. Viimeinen merkintä Mariston sinikantisessa ohjaajan lentopäiväkirjassa on viime kesältä, jolloin Maristo teki apuohjaajana pienen pyrähdyksen rakkaaksi käyneeltä kesäpaikaltaan Snappertunassa.

Maristo lensi helikoptereilla kaikkiaan 12161 tuntia 15 minuuttia. Se on hurja määrä. Helikopteri - toisin kuin lentokone - on epästabiili lentolaite, jota pitää ohjata kaksin käsin koko ajan. Maristo lensi lähes kaikki tuntinsa koneilla, joissa ei ollut automaattiohjauslaitteita.

Maristo oli aktiivijäsen sotapilottien ja muiden veteraanilentäjien yhdistyksessä Pilvenveikoissa. Kun heistä joku kuolee, hänen sanotaan siirtyneen varjolaivueeseen.

Jussi istui sunnuntaiaamuna 18. syyskuuta keittiön pöydän ääressä ja sanoi äkkiä vaimolleen: "Katsos ikkunasta, lennosto harjoittelee!" Vaimo katsoi, mutta ei nähnyt mitään. Ei voinutkaan, sillä eivät lennostot harjoittele sunnuntaiaamuisin, eivät ainakaan Espoossa. "Siellä ne lentävät, ja hienossa muodostelmassa kuten aina", mies intti.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Jussi Maristokin oli liittynyt varjolaivueeseen.

Jyri Raivio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää