Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 17.11.1966

Suomen suurin merikaapeli Meilahden-Otaniemen välille

Uuden kaapelin yhdeksänsataa yhteyttä lisäävät Tapiolan ja Olarin keskusten liikennemahdollisuuksia huomattavasti.

Suomen suurinta merikaapelia lasketaan parhaillaan Meilahden ja Otaniemen välille. Uuden kaapelin yhdeksänsataa yhteyttä lisäävät Tapiolan ja Olarin keskusten liikennemahdollisuuksia huomattavasti: nyt saadaan suora yhteys Meilahdesta Tapiolaan ja Tapiolasta kaupunkiin. Aikaisemmin kulki Tapiolan ja Olarin keskusten sekä Helsingin välinen puhelinliikenne osittain Munkkiniemen kautta.

Kolme viikkoa on Helsingin Puhelinyhdistys varannut aikaa Meilahden ja Otaniemen välille tulevan merikaapelin laskua varten. Erittäin huonojen säiden vallitessa työtä ei voida suorittaa, sillä meren on oltava tyyni, kun painavalla kaapelilla lastattua proomua hinataan ja paksua kaapelia puretaan kelalta hitaasti veteen.

Keskiviikkona laskettiin mereen kaapeliosuus Otaniemen rannasta Lehtisaareen. Sää oli kolea, tuulinen ja sateinen, mutta kaapelin laskuun ryhdyttiin silti. Pieni hinaaja H 2 veti raskasta proomua P 14, jonka kannelle kaapelirulla oli kiinnitetty.

Rulla pyöri hitaasti ja hitaasti painui kaapeli mereen. Kaikki sujui erinomaisesti, vaikka ilmojen haltiat eivät olleetkaan lempeimmillään.

Uuden 900-parisen merikaapelin pituus on kaikkiaan 3.347 metriä, mutta lasku tapahtuu jaksoittain pätkinä, joiden pituus vaihtelee 350 ja 895 metrin välillä. Kaapeli painaa 22 kiloa metriltä.

Picasson suurnäyttely avataan Pariisissa

Pablo Picasson töiden kaikkien aikojen suurin näyttely avataan Pariisissa perjantaina Euroopan moderneimmaksi sanotussa kulttuuripalatsissa lähellä Champs Elyseetä.

Neljä kuukautta avoinna pidettävään näyttelyyn on saatu lähes 800 Picasson teosta, maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja keramiikkaesineitä. Näin ollen se antaa kuvan maailman kuuluisimpiin ja kiistellyimpiin kuuluvan, vastikään 85 vuotta täyttäneen taiteilijan tähänastisesta elämäntyöstä. Näyttelyn, jonka nimenä on Kunnianosoitus Pablo Picassolle, on järjestänyt Andre Malraux'n alainen kulttuuriministeriö. 100 maalausta on saatu Picassolta itseltään, samoin useita kymmeniä muita töitä. Loput on lainattu museoista ja yksityiskokoelmista eri puolilta maailmaa.

Näyttelyaineisto on sijoitettu vuosisadan vaihteessa rakennettuun palatsiin, josta on nyt tehty valtavan suuri ja nykyaikainen kulttuuripalatsi. Näyttelytiloja siihen mahtuu 19.000 neliömetriä.

Vietnamin sodan rauhanapostoli syyttää Timesia

Tokio, 16. 11. (UPI)

Morihiro Matsuda, joka on tullut kuuluisaksi sen ansiosta että hän silloin tällöin julkaisee maailman johtavissa lehdissä 30.000 – 45.000 markan ilmoituksia Vietnamin rauhan puolesta, aikoo nostaa syytteen lontoolaista Times-lehteä vastaan sopimuksen rikkomisesta.

Matsuda ilmoitti keskiviikkona, että hän antaa asian Tokion oikeusistuimelle, koska Times – kuten hän sanoi – ei ollut julkaissut sanasta sanaan hänen 30.000 sanaa käsittävää ilmoitustaan rauhan saavuttamisesta Vietnamissa. Matsuda sanoi maksaneensa lehdelle 5.000 puntaa marraskuun 2. päivänä ilmestyneestä ilmoituksesta. Times oli luvannut julkaista ilmoituksen kokonaisuudessaan. Ilmoituksen otsikkona oli: ”Ajatus rauhan luomisesta Vietnamiin ilman yhdenkään ihmishengen menetystä”.

Nähdessäni ilmoituksen Timesissä havaitsin, että tekstiä oli lukuisissa paikoissa lyhennetty, mikä teki ajatukseni epäjohdonmukaiseksi Matsuda sanoi. Ilmoittaja arveli lehden katkoneen tekstiä sen takia että se oli luultavasti ”liian pitkä”.

Tämä on jo Matsudan kolmas ilmoitus rauhan saavuttamisesta Vietnamissa. Kerran aikaisemminkin hän on julkaissut tällaisen ilmoituksen Lontoon Timesissä ja kerran New York Timesissä.

Avioliiton miniänsä kanssa

Solmi länsiberliinilälnen Paul Stäcker tiistaina. Nyt kolmanteen avioliittoonsa astunut sulhanen on 100-vuotias, morsian Magdalena Stäcker on 70-vuotias. (DPA)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää