Ihmiset

”Kiltti ja samaistuttava klovni voi olla korjaava kokemus” – yleisön aito hymy sai lastentarhanopettajan ryhtymään ammattiklovniksi

”Klovni peilaa yleisölle inhimillisyyttä”, Elina Perttola sanoo.

Punaisen fleecepeiton alla liikehtii. Kun Rosalii-klovnin ­mai­harit pilkahtavat näkyviin, satakunta espoolaista päiväkotilasta hohottaa. Jokaista liikettä seuraa nauruaalto.

Aikuisyleisö sen sijaan yleensä pimittää reaktionsa, kunnes nauru lopulta purkautuu, Rosaliin esittäjä Elina Perttola, 38, kertoo. Suomalaisten vapautuminen oli entisestä lastentarhan­opettajasta niin kaunista katsottavaa, että hän ryhtyi ammatti­klovniksi.

”Aikuiset saattavat näyttää ihan lapsilta. Heillä on ilmeikäs ihmetys ja tiedostamaton, aito hymy. Jotkut yllättyvät itsekin naurustaan”, klovnina kahden vuoden ajan työskennellyt Perttola sanoo.

”Klovni peilaa yleisölle inhimillisyyttä. Kaikissa meissä on haavoittuvainen ja autenttinen höpsö. Kun ihmiset näkevät sen lavalla, se voi tulla heissäkin esille.”

Espoolainen Perttola keikkailee päiväkodeissa viikoittain. Lisäksi hän viimeistelee kollegansa kanssa palvelutaloihin esitystä, jossa puidaan vanhenemista ja kuolemaa.

Lasten kanssa esillä ovat yksinäisyyden tunne ja esiin tulemisen pelko. Rosaliita pelottaa paljastua peiton alta, minkä jälkeen se koittaa epätoivoisesti lievittää yksinäisyyttään.

Suomessa teatteriklovneria on Perttolan mukaan lajina vielä melko tuntematon: yleisö luulee usein klovnia pöhköksi, isokenkäiseksi sirkuspelleksi ja yllättyy, kun tällä onkin vakava viesti.

Sen sijaan lokakuisella pelottelijaklovni-ilmiöllä ei ollut mitään tekemistä klovnerian kanssa, Perttola huomauttaa. Kohun ­aikana eräästä päiväkodista pyydettiin, että hän jättäisi esityksestään klovnin pois. Hän kieltäytyi: sehän olisi kuin talo vailla rakenteita. Lopulta esitys sujui ongelmitta.

”Kiltti ja samaistuttava klovni voi olla myös korjaava kokemus”, Perttola sanoo.

Tavoite on, että pikemminkin klovni on kohtaamisissa paljas ja haavoittuvainen osapuoli. Tunteet jaetaan yleisölle suurieleisesti mutta rehellisesti. Liikkeet ovat tarkkoja ja hallittuja.

”En esitä klovnia, vaan olen paljaana muiden edessä. Herkkyyden ja aitouden täytyy antaa tulla, niitä ei voi esittää. Hauskuudet kumpuavat sieltä.”

Klovnin polulle Perttola päätyi, kun hän opiskeli fyysistä teatteria Lontoossa. Jo aiemmin hän oli ohjannut työkseen teatteri-ilmaisua ja nähnyt tulevan klovnihahmonsa mielessään.

Päähahmo on Rosalii, arka herkistelijä ja pitkäraajainen huiskija. Duoesitysten hahmo Dolores puolestaan on nirppanokkainen hienostelijadiiva. Se syntyi, kun Perttola löysi vanhat korkokenkänsä.

Kengät ovat klovnin ykkösasusteita, sillä ne vaikuttavat kävelytyyliin ja sitä kautta luonteeseen, hän selvittää. Asun sinetöi yleensä punainen nenä. Se laitetaan tai maalataan yleisöltä piilossa.

Perttolalle nenänlaitto on intiimi rituaali, joka riisuu siviili-Elinalta suojanaamarin. Nenän kanssa vallitsevat klovnerian lait: epäsovinnaisuus, vapaus ja kujeilu. Tunnereaktiot ovat samoja, klovni-Elina vain jakaa ne avoimesti. Tutuista asioista tulee ihmeellisiä, kuten muovikauhasta taikakalu.

”Nenä on vain muovia, mutta siinä on jokin taika. Tulee kutkutus, että olen todella vapaa. Klovnina saan tehdä aikuisilta usein kiellettyjä asioita, kuten kiukutella tai mennä lähelle”, Perttola sanoo.

”Lapset nauttivat epäsovinnaisuudesta. On uskomatonta, miten eri kulttuureista tulevat lapset tunnistavat klovnin heti.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Klovneria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  5. 5

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  6. 6

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  7. 7

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  8. 8

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää