Ihmiset

Suomalaisen suunnittelijan Teija-vaatteet pääsivät maailman muotiliikkeisiin – fiksun naisen mekoissa on taskut

Pitäkää silmällä tätä naista, sanoi Italian Vogue muotisuunnittelija Teija Eilolasta

Naiset osaavat kyllä vaatia tasa-arvoa ja samaa palkkaa samasta työstä, mutta osaavatko he vaatia taskuja?

Tasku on kätevä keksintö, joka helpottaa elämää. Tasku on arkipäivän feminismiä. Silti vain harvoin mekoissa ja hameissa on piilotaskut, sillä vaatevalmistajat säästävät kustannuksissa.

Muotisuunnittelija Teija Eilola on tervetullut poikkeus taskuttomuuteen. Monista Eilolan oman Teija-naistenvaatebrändin luomuksista löytyvät taskut. ”Pidän taskujen käytännöllisyydestä ja siitä, että vaatteet näyttävät hyviltä ja viimeistellyiltä myös nurjalta puolelta”, hän kertoo.

Eilola, 38, työstää Teija-mallistoaan kotinsa ylimmän kerroksen studiossa Pohjois-Lontoossa. Harjoittelija-apulainen leikkaa kaavoja isosta kaavapaperirullasta. Puolivuotias Hunter-kissa tekee syöksyjä mallikappaleiden helmoissa.

Eilola tarjoilee teetä ja italialaista panettone-joulukakkua: ”Panettone tuli juuri kauppaan, joten oli pakko ostaa.”

Rekissä riippuvat Teija-merkin hameet, leningit, paidat ja housut näyttävät samaan aikaan tutuilta ja eksoottisilta.

Raikkaat puuvillaiset raitakankaat sekä sinisen eri sävyt ovat kuin tuulahdus Pohjolasta. Asujen avarat leikkaukset, yllättävät sisäänotot ja näyttävät rypytykset vievät ajatukset 1800-luvun viktoriaaniseen Englantiin.

”Vaatteissa volyymi on ny­kyään luksusta. Monet vaatevalmistajat leikkaavat kaiken mahdollisimman niukaksi, jotta materiaalia kuluisi vähän.”

Vaatteet, kankaat ja piirtäminen ovat kiinnostaneet Eilolaa pikkutytöstä lähtien. Kotona Seinäjoella äiti suunnitteli ja teetti asunsa ja ompeli itse tyttärelleen. Eilola otti mallia ja valmisti pian omat vaatteensa.

Hän ei silti ajatellut muodista ammattia. Suunnitelmissa oli arkkitehtuurin tai kirjallisuuden opiskelu.

Lukioaikana silmään sattui kuitenkin englantilaisen taide- ja design-koulun lehti-ilmoitus. Eilola innostui ja muutti 19-vuo­tiaana Kentiin, Englantiin.

Koulu kesti neljä vuotta, josta vuoden Eilola opiskeli Lillessä, Ranskassa. Sen jälkeen hän suoritti maisterintutkinnon arvostetussa lontoolaisessa Royal College of Art -taideyliopistossa.

”Vuosikurssilla oli kymmenen opiskelijaa, ja olemme edelleen kavereita. Osa on perustanut oman vaatemerkin.”

Taideyliopistossa Eilola perehtyi perinteiseen räätälintyöhön. Muotisuunnittelu ei ole nimittäin pelkkää piirtämistä.

Kovimmat ammattilaiset osaavat juuri kaavojen tekemisen. Niin myös Eilola, jolla on kaavojen hienosäädöstä vuosien kokemus. Oikea kaavoitus takaa sen, että vaate istuu.

”Ja jos vaate todella istuu, haluaa sen yleensä myös ostaa.”

Valmistumisensa jälkeen Eilola työskenteli isoille muotiyh­tiöille. Hän suunnitteli 300 punnan designfarkkuja japanilaiselle Michiko Koshinolle ja nousi sen jälkeen nopeasti brittiläisessä Ted Baker -muotiyhtiössä.

Ted Bakerissa hän suunnitteli lopulta kymmenisen kokoelmaa vuodessa eli tuhansia malleja. Tahti oli muutenkin kova.

”Luovilla johtajilla voi olla kiivas temperamentti. Ei ole tavatonta, että puhelin soi yöllä viime hetken muutoksien takia.”

Kun Eilola ja hänen vakuutusalalla strategistina toimiva brittimiehensä saivat 2011 pojan, tunsi Eilola houkutusta heittää muotimaailmalle hyvästit.

Hän alkoi ottaa äitiyslomallaan maalaustunteja. Maalaaminen auttoi näkemään vaatesuunnittelunkin uudella tavalla.

Sitten alkoi tapahtua. Mies kannusti Eilolaa osallistumaan Fashion Fringe -kilpailuun. Eilola puursi kaksi viikkoa yötä päivää ja työ sananmukaisesti palkittiin: Eilolan mallisto sijoittui 2012 kolmen parhaan joukkoon.

Voitto toi 30 000 puntaa kokoelman tekoon ja pääsyn Burberryn toimitusjohtajan Christopher Baileyn mentoroitavaksi.

Nyt Teija-vaatteita myydään jo sellaisissa kuuluisissa muotitavarataloissa kuten Lontoon Ma­tches, New Yorkin Barney’s ja pian myös Pariisin Galleries Lafayette. Teija-merkkiä saa myös Japanista ja Etelä-Koreasta.

”Japanilaiset miehetkin ovat olleet kiinnostuneita viitoistani. Vaikka pidän naisellisista ja seksikkäistä vaatteista, töissäni on myös androgyynisyyttä.”

Kysyntää on jo niin paljon, että Eilola tekee neljä kokoelmaa vuodessa. Taskujen maailmanvalloitusta ei voi estää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Useita on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  9. 9

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää