HS Ilta

Kurjistunut taloustilanne koettelee KHL-seuroja – Venäjällä pohditaan, pitäisikö liigaa supistaa

Kymmenkunta tähtipelaaja lähti NHL:ään, palkanmaksu takkuaa, öljyn hinnan ja ruplan alamäki vei sponsoreita

Tilaajille

Joulukuussa 2013 KHL:n tulevaisuus näytti lupaavalta.

Jokereiden tulon itäliigaan piti silottaa tietä toiselle pohjoismaalaiselle joukkueelle, norjalaiselle Vålerengalle. Samalla liigan silloinen presidentti Aleksandr Medvedev vakuutteli uutistoimisto Tassin haastattelussa, että talousvaikeuksien kanssa kamppailevat joukkueet Atlant, Amur ja Spartak jatkavat liigassa seuraavalla kaudella.

Vuoden kuluttua liigan johto vaihtui ja jo helmikuussa 2015 uusi toiminnoIsta vastaava varapuheenjohtaja Dmitry Kurbatov selitteli venäläisviestimille jälleen maksamattomista palkoista. Edellisellä kaudella talousongelmien kanssa paininut Spartak oli joutunut jättämään jääkiekkokauden väliin rahahuolien takia.

"Tilanne ei ole kuitenkaan kriittinen ja kaikkien [muiden joukkueiden] velat on kuitattu", Kurbatov rauhoitteli.

Tämä ei kuitenkaan ollut totuus.

Venäläisviestimien mukaan liigan 28 joukkueesta 11:llä on ollut pitkin kautta ongelmia palkanmaksun tai talouden kanssa. Puolet näistä joukkueista on ulkomailta.

Seuroja koetellut talousturbulenssi on johtunut öljyn hinnan laskun myötä edenneestä ruplan syöksystä, mikä taas on johtanut muun muassa sponsoreiden vetäytymiseen.

Näin kävi esimerkiksi Salavat Julafeville, kun hyväntekeväisyysjärjestö Ural irtisanoi sponsorisopimuksen. Komsomolskaya Pravdan mukaan seuran pelastukseksi ilmoittautui venäläinen öljy- ja kaasuyhtiö Bašneft.

Myös monen muun joukkueen tilanne on vaikea, vaikkei kriittinen.

RIA Novostin mukaan Jaroslav Lokomotivin budjetista lohkaistiin noin viidennes, kun Venäjän rautatieyhtiö RŽD ilmoitti leikkaavansa seuran sponsoritukea 20 prosentilla tänä vuonna.

Erääntyneiden palkkojen lisäksi pelaajat ovat valittaneet reaalipalkan laskusta. Moskovan Dynamon pelaaja Kaspars Daugavinš kertoi helmikuussa Championat.com:in haastattelussa pelaajien menettävän palkastaan noin 10–40 prosenttia. Tilanne on ollut erityisen kriittinen monille ulkomaalaisille pelaajille, sillä KHL:ssä palkat maksetaan ruplissa. Joulukuussa 2014 liiga ilmoitti samaiselle uutissivustolle, ettei aio indeksoida pelaajien palkkoja.

Tyytymättömyys tilanteeseen näkyi kauden päätyttyä. Kymmenkunta KHL:n pelaajaa siirtyi pelaamaan NHL:ään tulevaksi kaudeksi.

Tyrmistystä aiheutti tähtipelaajien, kuten Artemi Panarinin, Jevgeni Medvedevin ja Anton Slepyševin, lähteminen liigasta .

Sports.ru:n vastaavan päätoimittajan Aleksei Belovin mukaan kyse on kuitenkin tilapäisestä ilmiöstä.

"Olen melko varma, että kyseessä on kertaluonteinen tapahtuma. KHL:ssä ei ole tarpeeksi pelaajia, eikä NHL:ssä tarpeeksi kysyntää, jotta liigasta voisi lähteä 10–15 pelaajaa joka vuosi Pohjois-Amerikkaan."

KHL:n joukkuemäärä saattaa tulevaisuudessa vähentyä. Venäjällä on viime aikoina keskusteltu kiivaasti, pitääkö joukkueiden määrää supistaa, jotta liigan taso säilyisi.

"KHL:n uuden johdon linjaus on ollut, että ulkomaalaisia joukkueita ei ole tarkoitus rahoittaa venäläisten pussista. Ilman venäläisten rahoitusta ulkomaalaiset joukkueet eivät kuitenkaan tule selviämään", Belov arvioi.

Belovin mukaan on mahdollista, että liiga palaa vuoden tai parin päästä miltei alkuperäiseen kokoonpanoon: Valko-Venäjä, Kazakstan sekä ehkä Latvia ja Jokerit.

"Liiga tuskin tulee hajoamaan kokonaan, mutta toisaalta sitäkään mahdollisuutta ei voi jättää kokonaan pois laskusta – Ukrainan kriisi huomioon ottaen", Belov toteaa.

KHL:n ylin johto on hakenut tilanteeseen ratkaisua linjaamalla strategiansa uusiksi.

Liiga tukee joukkueita ensimmäistä kertaa rahallisesti tulevalla kaudella. 10 miljoonan ruplan, eli noin 140 000 euron,  potti jaetaan kaikkien joukkueiden kesken seuraavasti: 40 prosenttia kaikkien joukkueiden kesken tasan ja loput televisiokysynnän ja urheilumenestyksen mukaan. Myönnetty ruplamäärä pitää liigan suosituksen mukaan käyttää jäähallien ja palvelujen modernisoimiseen.

USA:n laajentamat talouspakotteet ovat olleet viimeisin isku uutta suuntaa hakevalle itäliigalle. Pakotelistalle joutui muun muassa Hartwall-areenan ja Långvik Capitalin omistaja ja Jokereiden osaomistaja Roman Rotenberg.

KHL:n hallituksessa istuva Rotenberg ei ole halunnut kertoa julkisuudessa, vaikeuttavatko pakotteet hänen liiketoimiaan.

KHL:n mukaan liigan kaikki 28 joukkuetta ovat toimittaneet ennen kauden alkua vaaditut selvitykset taloustilanteestaan. Mukana on myös Slovan Bratislava, jonka velkaongelmista uutistoimisto Tass kertoi heinäkuun lopulla.

KHL:n mukaan Slovan on sopinut velkajärjestelyistä viime kauden pelaajien kanssa, ja KHL seuraa maksujärjestelyn toteutumista pelaajayhdistyksen kanssa.

Lähteet: Tass, Komsomolskaya Pravda Ufa, Ria Novosti, Championat.com, Sports.ru, Khl.ru

KHL-seuroilla on suuria ongelmia palkkojen maksamisessa

Atlant: Maaliskuussa 2014 joukkue ilmoitti, ettei sen pelaajille ole maksettu palkkoja sitten viime vuoden joulukuun. Edellisellä kaudella Moskovan alueen hallinto ilmoitti lopettavansa joukkueen rahoituksen. Joukkueen omistajaksi tuli tuolloin venäläinen bisnesmies Anton Zingarevich, joka myönsi kauden lopussa ettei pysty rahoittamaan enää joukkuetta. Joukkue jättää tulevan kauden väliin.

Admiral: Joulukuussa 2014 internet-sivusto deita.ru kertoi, että vladivostokilaisen seuran pelaajat eivät ole saaneet palkkojaan kahteen kuukauteen. Venäläisen seuran maksamattomista palkoista oli ilmoitettu paikalliseen työtarkastusvirastoon ja seura oli määrätty maksamaan sakkoja noin 44 000 ruplaa (noin 605 euroa).

Amur: Joulukuussa 2014 urheilusivusto Sportbox.ru ilmoitti venäläisjoukkueen palkkojen myöhästyneen kaksi kuukautta. Viime vuonna joukkue paini samanlaisten ongelmien kanssa, jolloin KHL:n myöntämä laina pelasti Amurin hetkeksi. Tuolloin palkat olivat myöhässä neljä kuukautta. Kesäkuussa 2015 joukkueen johto ilmoitti kaikkien velkojen olevan maksettu.

Barys Astana: KHL:n pelaajayhdistyksen Andrei Kovalenko ilmoitti vuoden 2014 lokakuussa, että kazakstanilaisella Barus Astanalla on maksamattomia palkkoja elo- ja syyskuulta sekä saatavia viime vuoden puolelta.

HK Sotši: Kovalenko kertoi Sovsport.ru -uutissivustolle huhtikuussa 2015 Sotšin tilanteen olevan vaikein koko liigassa. Ensimmäistä kautta KHL:ssä pelaavan joukkueen jäsenet eivät olleet siinä vaiheessa saaneet palkkoja neljään kuukauteen.

Slovan Bratislava: KHL myönsi heinäkuussa 2015 Tassin haastattelussa Slovanin olevan velkaa pelaajilleen viime kaudelta. Maksamattomista palkoista huolimatta seura jatkaa tulevalla kaudella.

Medvešèak Zagreb: Kroatialaisen joukkueen Medvešèakin ympärillä on vellonut huhumylly vetäytyneistä venäläissponsoreista. Toukokuussa joukkueen johto ilmoitti seuran jatkavan seuraavalla kaudella. Seura on pelannut liigassa vuodesta 2013.

Jugra Hanty-Mansijsk: Länsi-siperialaisella Jugralla oli vaikeuksia pitkin kautta saada maksettua pelaajille ajoissa. Viimeksi helmikuussa 2015 Hanty-Mansijsk alueen urheilujohto lupasi saada velat maksettua kuun loppuun mennessä.

Dinamo Riika: Latvialainen seura ilmoitti kesällä 2014 talousvaikeuksista. Seuran johto kertoi, että ilman venäläisiä sponsoreita toiminnan jatkaminen on mahdotonta. Lokakuussa pelaajat kertoivat latvialaisille viestimille, etteivät ole vielä saaneet kauden palkoista ainuttakaan.

Torpedo Nizni Novgorod: Lokakuussa 2014 seuran johto myönsi myöhästyneet palkat, mutta totesi samalla, että tilanne ei ole kriittinen. Heinäkuussa 2015 Nizni Novgorodin tutkintakomitea ilmoitti aloittavansa rikostutkinnan maksamattomista veroista, joita seuran johto oli jättänyt komitean mukaan maksamatta 105 miljoonaa ruplaa.

Jokerit: Ilta-Sanomat uutisoi toukokuussa 2015 Jokereiden palkanmaksun viivästyneen huhtikuussa maksuliikenteen ongelmien takia. Jokerit on myöntänyt viiveen maksuliikenteessä.

Lähteet: R-Sport, Tass, Sportbox.ru, deita.ru, Yle, belarushockey.com, nnovgorod.sledcom.ru, Ilta-Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää