Junkkari    |   Blogi

Miksi järki ja tunteet ovat politiikan uusi suosikkihokema? Platon ja Jane Austen todistavat Timo Soinin puhuvan höpöjä

Järki ja tunteet. Tästä sanaparista on viime aikoina tullut politiikan uusi suosikkihokema, kirjoittaa Marko Junkkari.

Timo Soinin kielikuvan luoma mielikuva jää kaivertamaan mieltä.

Soini sanoi maanantaina Ylen Ykkösaamussa, että hänen järkensä ja tunteensa käyvät kovaa kamppailua keskenään. Eikä kyse ole mistään pikkumittelöstä, vaan Soinin mukaan järki ja tunne käyvät ”rajua painia”.

Mielikuviin nousee hikeä, vyörytystä, vääntöä, ilmavaivoja ja molskin töminää. Taustalla kuuluu selostaja Antero Viherkentän innostunut ääni:

Nyt Timo Soinin tunteet pusertavat järjen tiukkaan niskalenkkiin. Mutta pitääkö ote? Ei pidä, ei pidä. Järki pääsee irti tunteiden puserruksesta. Se pääsee puolustuksen läpi, se kaataa tunteet siltaan...

Soinin mukaan järjen ja tunteen kamppailussa on kyse siitä, hakeeko hän kesäkuussa jatkokautta perussuomalaisen puheenjohtajana vai ei. Hän on johtanut puoluetta jo 20 vuotta, joten päätös ei varmasti ole helppo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Järki sanoo, että tämä oli tässä. Tunne sanoo, että ei kai sentään”, Soini sanoi Ykkösaamussa.

Järki ja tunteet.

Tästä sanaparista on viime aikoina tullut politiikan uusi suosikkihokema.

Soini käytti samaa vertausta tammikuun lopussa HS:n haastattelussa. Soinin mukaan järki sanoo, että hänen olisi aika vähitellen väistyä. Sydän kuitenkin kertoo toista.

Järki ja tunteet -käsitteestä tulee tietenkin ensimmäisenä mieleen Jane Austenin samanniminen klassikkoromaani. Vuonna 1811 julkaistussa teoksessa puidaan sisarusten Elinor ja Marianne Dashwoodin naimahuolia.

Elinor edustaa romaanissa järkeä, Marianne puolestaan tunnetta.

Austenin kirjallista taituruutta kuvastaa se, että teoksessa ei itse asiassa suoraan oteta kantaa kumpi – järki vai tunne – on parempi elämänasenne. Molempia tarvitaan, on Austenin lopputulema.

Molemmat siskot pääsevät naimisiin.

Kotimaisessa poli tiikassa sen sijaan tunteet näyttävät jylläävän yli järjen. Ainakin retorisesti.

Järjen ja tunteiden dikotomiaan vetosi viime viikolla Jan Vapaavuori (kok) ilmoittautuessaan HS:n haastattelussa Helsingin pormestarikisaan.

”Järki sanoi, että ei kannata lähteä. Mutta sydän sanoi toista. Mitä enemmän tätä pohdin, sitä enemmän sydän vei mukanaan”, Vapaavuori perusteli lähtöään haastattelussa.

Tunnepuolta painotti Vapaavuoren mukaan se, että Helsinki on hänelle ”hirveän rakas paikka”.

Järki ilmeisesti harasi vastaan siitä syystä, että Vapaavuoren nykyinen pesti Euroopan investointipankin varapääjohtajana on merkittävä näköalapaikka EU:ssa. Status on korkea ja etenkin palkka on huomattavasti parempi kuin Helsingin pormestarilla.

”Maailmassa on muitakin arvoja kuin vain palkka”, Vapaavuori sanoi perjantaina Ylen haastattelussa.

Alexander Stubbkin (kok) puhui valtiovarainministerinä järjestä ja tunteista.

Kun hallituksen yrityksestä edistää paikallista sopimista ei tullut edes tuluskukkaroa, Stubb lohdutti kuulemma pettyneitä puoluetovereitaan vetoamalla järkeen. Näin ainakin Yle tiesi kertoa.

”Sydän huutaa, että Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään. Mutta järki sanoo, että edes pieni askel oikeaan suuntaan on plussaa”, Stubb oli Ylen mukaan sanonut kokoomuslaisille.

Vaikka sydän huusi, niin Stubb valitsi järjen. Neljä kuukautta myöhemmin Stubb syrjäytettiin kokoomuksen puoluekokouksessa puheenjohtajan paikalta.

Järkeen vetoaminen ei siis toiminut. Ilmeisesti poliitikon kannattaa valita tunne. Mutta miksi?

Maailma muuttuu jatkuvasti monimutkaisemmaksi ja teknisemmäksi, joten päätöksentekijältä voisi lähtökohtaisesti odottaa yhä enemmän rationaalisuutta ja osaamista. Samaan aikaan politiikan puheessa kuitenkin korostuu tunne.

Syynä lienee se, että tunnepuhe kuulostaa paremmalta.

Rakkaus Helsinkiin kuulostaa perusteluna kivemmalta kuin maan suurimman kaupungin johtamisen tuoma valta-asema.

Sitä paitsi vaikka Vapaavuoren järki olisi miten harannut vastaan pormestarikisaan lähtemistä, riski oli kuitenkin kovin pieni – järkevästi ajatellen olematon. Jos Vapaavuori ei tule valituksi, hän yksinkertaisesti palaa virkavapaalta Euroopan investointipankkiin töihin.

Mutta entäs sitten ne Soinin tunteet? Se raju painiottelu.

Soini on moneen otteeseen kertonut ilmoittavansa jatkoaikeistaan ”kevään korvalla”. Maanantain Ykkösaamussa hän tarkensi tämän tarkoittavan ”maaliskuun loppuun mennessä”.

Soini on Suomen taitavin poliitikko. Hän on johtanut puoluettaan pidempään kuin kaikki muut puoluejohtajat yhteensä.

Mitä hän ikinä päättääkin jatkonsa suhteen, hän ei tee sitä pelkällä tunteella. Sen sijaan päätös tulee olemaan taktisesti tarkasti harkittu.

Sekin on selvää, että hän tulee kuorruttamaan tämän viileän järkeilyn tuloksena syntyneen päätöksensä tunnehattaralla – sillä Soini on, kuten sanottu, erittäin taitava poliitikko.

Soini puhuu puolueestaan kuin omasta lapsestaan. Epävarmuus ja huoli 20-vuotiaan lapsen itsenäistymisestä ja kotoa lähtemisestä kuulostavat inhimilliseltä ja koskettavat kuulijaa varmasti enemmän kuin Soinin päällimmäiset motiivit: Huolet siitä, että Jussi Halla-aho pääsee valtaan ja pilaa koko puolueen – ja samalla hänen elämäntyönsä.

Soini tekee ratkaisunsa sen perusteella, kumpi päätös parhaiten estäisi Halla-ahon nousun puheenjohtajaksi.

Soini saattaa hyvinkin luopua ja siirtyä esimerkiksi eduskunnan puhemieheksi – jos tämän myötä Halla-aho jättää puheenjohtajanpaikan suosiolla Sampo Terholle.

Tai hän saattaa jatkaa, jos tämä on ainoa keino pysäyttää Halla-aho.

Soini vakuutti maanantaina Ykkösaamussa, että jos hän lähtee ehdolle, hän myös voittaa puheenjohtajakisan.

Voitto ei kuitenkaan ole varma. Kannatustaan menettäneessä puolueessa Soinin asema ei ole enää entisensä.

Tätäkin Soini joutuu miettimään. Hän ei missään nimessä halua lähteä puoluekokoukseen häviämään haastajalle Jutta Urpilaisen (sd) tai Alexander Stubbin tapaan. Jos lopputulos on epävarma, Soini hakee jostain jonkinlaisen kunniakkaalta näyttävän vetäytymisreitin.

Soinin päätöksessä on siis kyse järjestä ja taktiikasta, mutta on siinä samalla tietenkin roppakaupalla tunnetta mukana. Niin kuin kaikessa inhimillisessä toiminnassa, jota siis myös politiikka mitä suurimmassa määrin on.

Poliittiseen jargoniin viime aikoina pesiytynyt järki ja tunteet -kahtiajako on ihan älytön. Molemmat ovat olennaisia ja arvokkaita – kuten Jane Austenin kirjastakin voi lukea.

Jane Austeniin vetoaminen tuskin puree Timo Soiniin. Ainakaan tähän asti hän ei ole kummemmin osoittanut kiinnostusta 1800-luvun naiskirjailijoiden elämänviisauksiin. Siksi vaikuttavuuden lisäämiseksi on parempi ottaa toinen esimerkki.

Tähän kulttuuriseen viittaukseen liittyvät hevoset, joista Soini tunnetusti tykkää.

Antiikin filosofin Platonin yksi kuuluisimmista vertauskuvista koskee hevosvankkureita.

Platonin Sokrateen suuhun kirjoittamassa tekstissä ihmisen sielua verrataan kahden siivekkään hevosen vetämään valjakkoon. Hevoset ovat tunteet, kuski puolestaan järki.

Hevosista toinen on hyvä, toinen paha.

Pentti Saarikosken käännöksessä hevosia kuvataan näin: ”Parempikuntoinen hevosista on suoraryhtinen ja jäntevä, korkeakaula ja kyömyturpa, vaaleakarvainen ja tummasilmäinen, kunnianhimoinen mutta samalla itsensä hillitsevä ja vaatimaton, totuuden ja hyvän maineen ystävä.”

”Toinen taas on notkoselkä, lihava ja muodoton, jäykkäniska ja pystyturpa, sen karva on tumma ja silmät harmaat, verestävät, se on omavaltainen ja niskoitteleva, kovakorvainen ja kuuro, tottelee tuskin piiskaa ja piikkiä.”

Ajomiehen – järjen – tehtävä ohjata on näitä kahta tunnehevosta kohti totuutta. Homma on vaikea ja vaivalloinen.

Mutta jos järki tässä onnistuu hevosten kesyttämisessä, tulos on hyvä. Parhaista tulee Platonin mukaan filosofeja, toiseksi parhaista kuninkaita ja kolmosista poliitikkoja.

Timo Soini pohti tammikuun lopussa HS:n haastattelussa sitä, miltä puoluejohtajan tehtävästä luopuminen tuntuisi.

”Tunne on varmaan sama kuin hevosmiehellä, jolla ei ole enää hevosta”, Soini sanoi.

Jos valjakon edessä ei ole hevosta, se ei liiku mihinkään.

Pelkkä järki ei riitä. Eikä myöskään pelkkä tunne. Molempia tarvitaan.

Timo Soinin sielussa ei ole käynnissä painiottelua. Siellä on taktiikkapalaveri.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Jane Austen
 • Filosofia
 • Politiikka
Luetuimmat
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

 4. 4

  17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

 5. 5

  HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

  Tilaajille
 6. 6

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 9. 9

  21-kerroksinen tornitalo muuttui valoteokseksi Espoon Leppävaarassa

 10. 10

  Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 2. 2

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 3. 3

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 4. 4

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 5. 5

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 7. 7

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 8. 8

  Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

  Tilaajille
 9. 9

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 10. 10

  Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 10. 10

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat - Politiikka
 1. 1

  Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

 2. 2

  Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

 3. 3

  Sinisten Sampo Terho Ylellä: Turvapaikka­hakemukset on ”pakko käsitellä” Euroopan ulkopuolella

 4. 4

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 5. 5

  ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

 2. 2

  Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

 3. 3

  Sinisten Sampo Terho Ylellä: Turvapaikka­hakemukset on ”pakko käsitellä” Euroopan ulkopuolella

 4. 4

  Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

 5. 5

  Työntekijä sairastui kesällä ja halusi lomapäivänsä takaisin, työnantaja kieltäytyi – nyt EU-tuomioistuin ratkaisee, onko menetetty loma korvattava

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

 2. 2

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 3. 3

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 4. 4

  Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

 5. 5

  Pääministeri Sipilä moitti kovasanaisesti mediaa keskustan puolueristeilyllä – nosti nimeltä mainiten yhden toimittajan esiin

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  3. 3

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  4. 4

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  5. 5

   HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   21-kerroksinen tornitalo muuttui valoteokseksi Espoon Leppävaarassa

  10. 10

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää