Junkkari    |   Blogi

Pekkarisen yritystukiryhmän mahalasku osoittaa karun totuuden: Poliitikot eivät pysty tekemään elinkeinoelämää kirpaisevia päätöksiä lobbareiden puristuksessa

Vesiperä ei ollut yllätys, pikemminkin päinvastoin. Eipä ryhmältä paljon odotettukaan, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Mauri Pekkarinen (kesk) ilmoitti keskiviikkona, että hänen johtamansa parlamentaarinen työryhmä ei päässyt sopuun yritystukien leikkaamisesta tai uudelleenkohdentamisesta.

Siispä ryhmä ei esitä mitään.

Vesiperä ei ollut yllätys, pikemminkin päinvastoin. Eipä ryhmältä paljon odotettukaan.

Sitä paitsi kyseessä on déjà-vu viime syksyltä. Silloinkaan yritystukien leikkaamisesta ei syntynyt edes tuluskukkaroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juha Sipilän hallitus on yrittänyt leikata yritystukia useaan otteeseen, viimeksi viime syksyn budjettiriihessä.

Tuolloin hallitus onnistui haalimaan kasaan noin 50 miljoonan leikkauslistan – eli vain murto-osan tavoitteesta. Mutta hallitus päätti olla leikkaamatta mitään.

Hallituksen logiikan mukaan 50 miljoonaa euroa on niin vähän, että sillä ei ole kovin kummoista vaikutusta valtiontalouteen. Siitä huolimatta kaikki ne tahot, joihin nämä piskuiset leikkaukset kohdistuisivat, nostaisivat kovan äläkän.

Hallitus saisi siis kovan huudon, mutta vähän säästöjä.

Siksi se ei tehnyt mitään.

Pekkarisen johtama parlamentaarinen ryhmä pääsi viime vaiheessa kutakuinkin samaan suuruusluokkaan. Eri viestimien mukaan viime vaiheen kompromississa esitettiin 60,4 miljoonan leikkauksia.

Mutta jätettiin sitten sekin tekemättä.

Pekkarinen kertoi keskiviikkona illalla Helsingin Sanomille, että sopua yritystukien leikkauksista ei saatu, mutta ryhmä pääsi kuitenkin yhteisymmärrykseen siitä, millä kriteereillä yritystukia arvioidaan.

”Meillä on selkeä yhteisymmärrys vain siitä, että millä kriteereillä yritystukia arvioidaan. Me esittelemme torstaina kriteerit tarkemmin samoin kuin esittelemme kriteerien arviointineuvoston, joka arvioi uusia ja olemassa olevia yritystukia”, Pekkarinen sanoi.

Työryhmän kehittämä lomake löytyy netistä.

Yritystukiryhmän jäsen Harri Jaskari (kok) ehti keskiviikkona Uuden Suomen haastattelussa jo kehua ryhmän kehittämiä kriteereitä. Tarkoitus oli Jaskarin mukaan katsoa kaikki yritystuet läpi näiden heidän itse määrittelemien kriteerien läpi, mutta…

”Sitten alkoi tapahtua sellaista, että ne vain unohtuivat. Että tästä ja tuosta syystä ei jotakin tukea voida muuttaa, koska se vaikuttaa tähän tai tuohon”, Jaskari sanoi Uudessa Suomessa.

Lähipäivinä lieneekin tiedossa kovaa syyttelyä suuntaan jos toiseenkin. Itse asiassa syyttely alkoi jo viime viikolla, kun tiedot yritystukiryhmän 60,4 miljoonan leikkauksista tulivat julkisuuteen.

60,4 miljoonaa on aika vähän – noin 1,5 prosenttia reilun neljän miljardin yritystukipotista. Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen twiitin mukaan työryhmän tulokset ovat ”loukkaus valistunutta kansalaista kohtaan”.
Herkkähipiäinen kun on, Mauri Pekkarinen vastasi ärhäkästi Vartiaisen näkemystä tukeneelle Ari Paunalle. Pauna on asuntorahoittaja Hypon toimitusjohtaja.
Parlamentaarisen yritystukityöryhmän työn lopputulos oli pannukakku, mutta siitä ei pitäisi syyttää työryhmän puheenjohtajaa.

Itse asiassa eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen – pitkän linjan parlamentaarikko ja moninkertainen ministeri – veti tiettävästi ryhmää ammattitaitoisesti. Näin ainakin ryhmän sisältä kerrotaan.

Ongelmat eivät johtuneet ryhmän vetäjästä, vaan monista muista syistä.

Pekkarinen oli alusta lähtien toivottoman tehtävän edessä.

Ensinnäkin Pekkarinen joutui työryhmän vetäjäksi kesken kaiken sen jälkeen kun elinkeinoministeri Mika Lintilä jäi siitä viime syksynä sivuun. Lintilän eropyynnön syynä on mahdollinen jääviystilanne ministerin toimiessa myös valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

Työryhmän kokoonpano ja prosessin eteneminen tulivat Pekkariselle siis valmiiksi annettuina.

Yritystukityöryhmän koostumus onkin herättänyt perusteltua ihmettelyä. Eduskuntapuolueiden lisäksi ryhmään kuului joukko ministeriöiden virkamiehiä. Ryhmän vakituisina asiantuntijajäseninä on edustajat eri etujärjestöistä: Suomen Yrittäjistä, EK:sta, MTK:sta, SAK:sta ja Metsäteollisuus ry:stä.

Kieltämättä tilanne on nurinkurinen. Työryhmän tehtävänä on leikata yritystukia, joiden keskeinen saaja on metsäteollisuus – ja työryhmän vakijäsenenä istuu tämän teollisuusalan lobbari.

Tämän lisäksi työryhmä kuuli kourallisen yrityspuheenvuoroja. Niitä pääsivät antamaan muiden muassa metsäjätti UPM ja Outokumpu – siis kaksi suurta energiatukien hyödyntäjää.

Parlamentaariset työryhmät ovat sitä paitsi aina hankalia.

Niissä ovat edustettuina kaikki eduskunnan puolueet, joten päätöksenteko on takkuista. Lopulta joudutaan etenemään pienimmän yhteisen nimittäjän kautta – joten tiedossa on kompromissia kompromissin perään.

Parlamentaarisia työryhmiä pidetäänkin yleisesti päätösten hautausmaana: jos hallitus ei pysty itse tekemään asiassa päätöstä, se lykätään parlamentaariseen työryhmään maatumaan.

Suomalainen poliittinen järjestelmä on osoittanut olevansa kyvytön tekemään hankalia päätöksiä, joilla leikataan elinkeinoelämän etuja.

Mikä on sinänsä hassua, sillä elinkeinoelämäkin kannattaa tehottomien tai haitallisten yritystukien karsimista. Ainakin periaatteessa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK listasi vuosi sitten, että esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantotukea, kauppa-alustukea, maaseudun yritystukea ja yritysten palkkatukea voitaisiin leikata.

Mutta toki elinkeinoelämän näkemys muuttuu aina siinä vaiheessa, jos leikkaukset kohdistuvat omaan toimialaan. Silloin alkaa vimmainen lobbaus – jossa myös hyvinkin suoraan uhataan tehtaiden sulkemisella ja siirtämisellä ulkomaille, jos tukia Suomessa leikataan.

Niinpä poliitikoilla ei riitä rohkeutta tehdä mitään.

Parlamentaarinen yritystukiryhmä osoitti myös kaikessa karmeudessaan politiikan raadollisuuden. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ampui ryhmän esityksen alas jo viime viikon tiistaina – siis monta päivää ennen kuin työryhmän viimeinen kompromissiesitys oli edes valmis.

”Olen toiminut kymmenissä isojakin asioita valmistelleissa työryhmissä, monissa myös puheenjohtajana. En muista koskaan kokeneeni sellaista yhden tai kahden jäsenen ja puolueen epälojaalisuutta työryhmän muita jäseniä kohtaan kuin nyt on tapahtunut”, Pekkarinen kirjoitti Facebookissa torstaina.

Vielä omituisemmaksi kuvio muuttui tämän jälkeen.

Keskiviikkona perussuomalaisten Matti Putkonen lähetti tiedotteen, jonka olivat allekirjoittaneet puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

Tiedotteessa tyrmättiin Pekkarisen työryhmän esitykset kautta linjan. Erikseen siinä ilmoitettiin, että ”perussuomalaiset edellyttävät matkustaja-alusten miehistötuen säilyttämistä nykyisellään”.

Tuo kyseinen miehistötuki oli yksi niitä harvoja tukia, joita Pekkarisen viime viikon kompromissiesityksessä oltiin valmiita leikkaamaan.

Uusi Suomi kuitenkin bongasi, että itse asiassa perussuomalaiset vaativat syksyllä tuon matkustaja-alusten miehistötuen leikkaamista puoleen.

Perussuomalaisten kansanedustajan Sami Savion lakialoitteessa allekirjoittajana oli myös Leena Meri – joka siis tänään vaatii kyseisen tuen säilyttämistä.

Jo maaliskuun alussa Pekkarinen valitti Tekniikka&Talous-lehden haastattelussa, että ei ymmärrä miksi hallitus ylipäätään laittoi yritystukiselvityksen liikkeelle.

”Ja miksi minä vielä suostuin puheenjohtajaksi”, Pekkarinen harmitteli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritystuet
 • Eduskunta
 • Politiikka
 • Marko Junkkari

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rolling Stones palasi kotiyleisön eteen Lontoossa ja näytti siltä, ettei aio lopettaa keikkailua vielä pitkään aikaan

  2. 2

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  4. 4

   CNN: Useat naiset syyttävät Morgan Freemania seksuaalisesta häirinnästä ja sopimattomasta käytöksestä

  5. 5

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Putinin mukaan ”Kim Jong-un teki kaiken mitä lupasikin”

  6. 6

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  7. 7

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  8. 8

   Teslan toimitusjohtaja Elon Musk suuttui medialle ja suunnittelee nyt sivustoa, jolla kansalaiset voisivat arvioida juttujen luotettavuutta – ja sen nimeksi on tulossa Pravda

  9. 9

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  10. 10

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  5. 5

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  6. 6

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  7. 7

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  8. 8

   Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

  9. 9

   Uusi tutkimus: Nokiaa johdettiin pelolla ja se esti pitkään yhtiön välttämättömän muutoksen

  10. 10

   Poirot’n tapaus on nyt selvitetty – John Malkovich ottaa ikonisen roolin haltuunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää