Junkkari    |   Blogi

Rikkooko Business Finlandin hallintomalli perustuslakia?

Valtion innovaatiorahoittaja jakaa tukea yrityksille niin sanotulla QDA-mallilla. Eduskunnan oikeusasiamies tutkii, rikkooko malli perustuslakia.

Business Finlandissa on käytössä kolmivaiheinen asiakkuusprosessi, jota kutsutaan QDA-malliksi.

Siis QDA-malli!

Hyvä lukija, QDA-malli ei ehkä ole kaikkein vetävin jutun aloitus – mutta älä silti lopeta lukemista tähän. Kohta päästään todella kiinnostaviin asioihin – eli perustuslakiin. Ja sen suhteeseen QDA-malliin.

Sitä ennen pitää kuitenkin vähän kerrata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juha Sipilän hallitus päätti keväällä 2017, että se yhdistää valtion innovaatiorahoittaja Tekesin ja yritysten kansainvälistymispalveluita tarjoavan Finpron. Yhteenliittymän nimeksi valittiin Business Finland.

Tekes on valtion virasto. Finpro puolestaan valtion täysin omistama yhtiö.

Yhdistymisen äänenlausuttu tavoite oli tarjota yrityksille mahdollisuus saada palvelua ”yhdeltä luukulta”.

Yhden luukun luomisessa oli periaatteessa kaksi vaihtoehtoa: siirtää virasto yhtiöön tai yhtiö virastoon. Ongelmana oli vain se, että virasto ja yhtiö ovat kuin öljy ja vesi.

Niitä on hyvin vaikea yhdistää. Koska meillä on perustuslaki.

Perustuslain 124. pykälän mukaan merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan antaa vain viranomaiselle.

Tekesillä on paljon julkisia hallintotehtäviä. Se myöntää yrityksille valtiontukea innovaatioiden kehittämiseen – ja voi periä tukia tarvittaessa myös takaisin. Nimenomaan tätä tuen takaisinperintää ja maksatuksen keskeytystä pidetään merkittävänä julkisen vallan käyttönä.

Niitä toimintoja ei siis voisi siirtää yhtiön hoidettavaksi.

Niinpä Business Finlandin osalta ratkaisuksi keksittiin erikoinen häkkyrä.

Business Finland -kattotermin alla toimisi sekä virasto että yhtiö. Virasto olisi nimeltään Innovaatiorahoituskeskus Business Finland, ja siellä hoidettaisiin merkittävää julkisen vallan käyttöä edellyttävät hallintotehtävät. Business Finland Oy hoitaisi aika lailla kaikki muut asiat.

Alkuperäinen idea oli se, että virasto olisi pieni lilliputti. Tekesin ja Finpron yhteenlasketuista 600 työntekijästä virastossa olisi 50 ja yhtiössä 550.

Käytännössä näiden kahden yhteistyö toimisi niin, että virasto tekisi yhtiön kanssa palvelusopimuksen. Sen perusteella virasto tilaisi yhtiöltä erinäisiä palveluita liittyen asioiden valmisteluun. Osa näistä olisi selkeästi viranomaistehtäviä.

Alustava lakiehdotus sai lausuntokierroksella täystyrmäyksen.

Perustuslain mukaan siis merkittävää julkisen vallan käyttöä edellyttäviä hallintotehtäviä ei siis voi siirtää pois viranomaiselta. Mutta myöskään tavallisia julkisia hallintotehtäviä – siis hallintotehtäviä ilman sitä ”merkittävää” -etuliitettä – ei voi noin vain siirtää viranomaiselta jonkun muun hoidettavaksi.

Perustuslain 124. pykälän mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan siirtää muulle kuin viranomaiselle vain ”lailla tai lain nojalla”.

Pelkkä yhtiön ja viraston tekemä palvelusopimus ei siis riittäisi julkisten hallintotehtävien siirtämiseen. Tarvittaisin laki.

Tiukimmin alustavan lakiesityksen tyrmäsi oikeusministeriö. ”Tällaisenaan ehdotuksessa menevät yhtiön ja viranomaisen toiminnat ja roolit sekaisin. Esitys kaipaa perusteellista jatkovalmistelua”, sen lausunnossa todettiin.

Niinpä lakiesitystä rukattiin. Viraston kokoa suurennettiin. Viraston ja yhtiön tehtäväjakoa yritettiin selventää.

Loppuvuodesta 2017 Business Finlandia koskeva laki tuli eduskunnan käsittelyyn. Se kävi myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan syynättävänä. Perustuslakivaliokunta näytti sille vihreää valoa.

Lakiesitys hyväksyttiin eduskunnassa joulukuussa 2017. Laki tuli voimaan tämän vuoden alussa – ja samalla Business Finland aloitti toimintansa.

Mutta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kanteli helmikuussa eduskunnan oikeusasiamiehelle siitä, että Business Finlandin hallintomalli rikkoo perustuslakia.

Miten se on mahdollista? Onhan eduskunnan perustuslakivaliokunta viime syksynä käsitellyt lakiesityksen.

Jukon selitys on se, että perustuslakivaliokunta tutki varsinaisen lakiesityksen – mutta sen lisäksi säädettiin asetus, jossa määritellään tarkemmin Business Finlandin viraston ja yhtiön välistä työnjakoa.

Jukon mukaan asetukseen on palautettu juuri niitä ongelmallisia säännöksiä, jotka alkuperäisestä lakiehdotuksesta oli jo kertaalleen poistettu.

Koska kyseessä on asetus eikä laki, niin se ei käynyt perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Asetus on lakia täsmentävä tai täydentävä säädös.

Pysähdytään tähän hetkeksi.

Perustuslaki ei siis kategorisesti estä julkisten hallintotehtävien siirtämistä yhtiöön. Vuosien varrella monia viranomaistehtäviä onkin siirretty yhtiöiden hoidettavaksi.

Siirrosta pitää kuitenkin – kuten jo aiemmin sanottiin – säätää ”lailla tai lain nojalla ”.

Näin toimittiin myös Business Finlandia koskevassa laissa. Siinä määritellään erikseen, että yhtiö voi tehdä pieniä alle 100 000 euron valtiontuen myöntö-, muutos- ja maksatuspäätöksiä.

Alle 100 000 euron tukien myöntäminen on julkinen hallintotehtävä – mutta koska pienten tukien myöntäminen on toiminnan joustavuuden kannalta perusteltua ja koska siirto on selkeästi määritelty laissa, se on perustuslain vinkkelistä hyväksyttävissä.

Business Finland-laissa ei kuitenkaan määritellä pienten tukien myöntämisen lisäksi mitään muita julkisia hallintotehtäviä, joita voitaisiin palvelusopimuksella siirtää virastosta yhtiöön.

Jukon oikeusasiamiehelle tekemän kantelun mukaan näin on kuitenkin tehty ja ollaan tekemässä. Sen mukaan muiden julkisten hallintotehtävien siirrosta on säädetty Business Finlandia koskevassa asetuksessa, ei laissa tai lain nojalla kuten perustuslaki edellyttäisi.

Tästä päästäänkin siihen alussa mainittuun QDA-asiakkuusprosessiin.

QDA-kirjainyhdistelmä tarkoittaa mallia, jolla Business Finland valikoi tuettavat yritykset.

Prosessiin ensimmäinen vaihe on Q.

Q-kirjain tulee englanninkielisestä termistä Qualify, määrittely. Se tarkoittaa sitä, että prosessin alussa valikoidaan tunnusteluja tai tiedusteluja tehneiden yritysten joukosta Business Finlandin potentiaaliset asiakkaat.

Tähän vaiheeseen kuuluvat yritysten yhteydenottojen käsittely, potentiaalisten asiakkaiden tunnistaminen, asiakkaan kasvuhalun ja peruskyvykkyyden selvittäminen.

Suomeksi sanoen kyseessä on siis yritysten esikarsinta.

Seuraava vaihe on D. Se tulee termistä Develop, kehittäminen.

Asiakkuusprosessin D-vaiheessa keskitytään niiden yritysten neuvontaan ja sparraukseen, joilla on halua kasvaa ja kansainvälistyä – mutta ei vielä riittävästi kykyä tehdä sitä.

Tässä vaiheessa ”täsmennetään asiakkaan palvelutarpeita, sparrataan kasvusuunnitelmaa ja tehdään laajempi palveluehdotus Business Finlandin tarjoamista palveluista”.

Myös tässä D-vaiheessa osa yrityksistä karsiutuu.

Viimeinen eli kolmas vaihe A tarkoittaa termiä Account. Se tarkoittaa suomeksi tiliä.

Tähän vaiheeseen päässeet yritykset ovat siis läpäisseet esikarsinnat, joten niillä arvioidaan olevan riittävästi haluja kansainväliseen kasvuun ja myös kykyä siihen.

Nämä yritykset saavat Business Finlandilta tukea ja muita palveluita.

Business Finland-yhteenliittymässä tämä QDA-prosessi aiotaan kuitenkin jakaa niin, että kaksi ensimmäistä vaihetta Q ja D hoidetaan yhtiössä. Se hoitaa siis yritysten esikarsinnan.

Virasto tulee mukaan vasta A-vaiheessa eli siinä vaiheessa kun varsinaista tukea ryhdytään maksamaan karsinnan läpäisseille yrityksille.

Kuvio on aika outo.

Virasto hoitaa siis julkisen hallintotehtävän eli jakaa valtiontukea. Mutta yhtiö karsii yhtiöt ja päättää kenelle sitä tukea jaetaan.

Virasto on siis pelkkä kumileimasin. Näin Juko tulkitsee kantelussaan.

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitää tilannetta perustuslain kannalta ongelmallisena.

”Nähdäkseni kuvatussa tilanteessa on kysymys hallintopäätöksestä, koska asiakkaan oikeus saada rahoitusta riippuu tosiasiallisesti yhtiön päätöksestä”, Lavapuro kommentoi.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että käytännössä tuettavat yritykset valikoituvat Q- ja D-vaiheiden esikarsinnassa.

”Kysymys on julkisen hallintotehtävän hoitamisesta, ja jos siihen liittyvää päätöksentekovaltaa annetaan yritykselle, siitä tulisi olla perustuslain 124 §:stä johtuvista syistä olla nimenomainen säännös laissa”, Lavapuro sanoo.

Tätä säännöstä ei kuitenkaan ole Business Finlandia koskevassa laissa.

Oikeusasiamies pohtii parhaillaan Business Finlandin hallintorakenteen perustuslaillisuutta. Päätöstä odotetaan syksyllä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  2. 2

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  3. 3

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  6. 6

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  7. 7

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  8. 8

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  9. 9

   Sinilevä lilluu nyt rannoilla ”poikkeuksellisen laajoina” lauttoina, mutta se ei näytä estävän uimareita – Onko levävedessä todella turvallista uida?

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Huippukokous sähköisti Helsingin – Laaja kuvakooste presidenttien kohtaamisesta ja kaupungin kuhinasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karoliina Kangasniemi ja Reetta Haapasalo tekevät häihinsä kynttilätkin itse – Näin järjestät juhlat ympäristöystävällisesti Tilaajille
  3. Sinilevä lilluu nyt rannoilla ”poikkeuksellisen laajoina” lauttoina, mutta se ei näytä estävän uimareita – Onko levävedessä todella turvallista uida?
  4. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  5. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  6. Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan
  7. Helsingin kaupungin virkamiehellä on ”henkilökohtainen missio”: tupakanpolton on loputtava uimarannoilla
  8. Timo Soini HS:lle: ”Kovin on tuskaista” – Tunnetuin sininen ei ole vieläkään päättänyt jatkostaan politiikassa
  9. Hyvän ravintolakokemuksen perässä ei tarvitse matkata Helsingin keskustaan asti – Torpparinmäen Kulmassa on hyvä palvelu ja harkittuja annoksia
  10. Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet
  11. HS kysyi: Uskotko Suomen mahdollisuuksiin selvitä seuraaviin jalkapallon MM-kisoihin? Kansan vastaus oli tyly
  12. Näytä lisää