Junkkari

Analyysi: Stubbin mahdollisuudet EU-komission johtoon pienenivät tänään entisestään, mutta hän lähtenee silti kisaan – sitä paitsi häntä avittaa pieni vaalilain muutos

Jos ja kun Weber ja Barnier ovat ehdolla, Stubbin mahdollisuudet tulla valituksi ovat pienet.

Saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber ilmoitti keskiviikkona asettuvansa ehdolle, kun EPP valitsee marraskuussa kärkiehdokkaansa seuraavaksi EU-komission puheenjohtajaksi.

EPP on EU:n konservatiivipuolueiden yhteenliittymä. Manfred Weber on johtanut EPP:tä vuodesta 2014 lähtien. Saksan liittokansleri Angela Merkel tiettävästi tukee Weberiä EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Se oli sitten siinä. Siis se kokoomuksen Alexander Stubbin haave päästä EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Stubb onnitteli keskiviikkona Twitterissä Weberiä kärkiehdokaskisaan lähtemisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyMutta ei homma ole välttämättä täysin taputeltu. Etenkin kun EU:n henkilövalinnoissa mikään ei tunnu koskaan tapahtuvan odotetusti – saatikka helpoimman kautta.

Manfred Weber on toki vahvoilla seuraavaksi kärkiehdokkaaksi. Etenkin jos Merkel tukee häntä.

Toinen vahva kandidaatti on ranskalainen Michel Barnier.

Barnier on entinen komissaari, joka vastaa EU:n puolelta Britannian Brexit-neuvotteluista. Hän ei ole vielä ilmoittautunut kisaan.

Weberin rasitteena on se, että hänellä ei ole aiempaa kokemusta komissiosta. Hän ei ole myöskään toiminut Saksassa ministerinä. EU:n instituutioiden välisessä hännänvedossa puhtaan europarlamentaarikon valinta komission johtoon ei ole itsestäänselvyys.

EPP valitsee kärkiehdokkaansa marraskuussa kokouksessaan Helsingissä. Ennakkoarvioiden mukaan EPP tulee olemaan toukokuun eurovaaleissa suurin puolue, joten sen kärkiehdokas on hyvin todennäköisesti myös seuraava komission puheenjohtaja.

Nyt onkin kiinnostava nähdä, mitä tekee Alexander Stubb.

Stubb on ollut vaitonainen omien aikeidensa suhteen, mutta on yleisesti tiedossa, että hän on viime kuukauden sukkuloinut ristiin rastiin pitkin Eurooppaa lobbaamassa itseään kärkiehdokkaaksi.

Jos Stubb lähtee kärkiehdokaskisaan mukaan, hän ilmoittanee asiasta lähiviikkoina.

Jos ja kun Weber ja Barnier ovat ehdolla, Stubbin mahdollisuudet tulla valituksi ovat pienet. Stubbin valttina on toki kielitaito – hän osaa ranskaa, mitä Weber ei osaa.

Stubbia saattaa hyödyttää – tai haitata – se, että hän on selvästi Weberiä liberaalimpi ehdokas. Weber edustaa Baijerin CSU:ta, joka on Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue – mutta huomattavasti sitä konservatiivisempi.

Jos Stubb lähtee ehdolle, kokoomus tulee EPP:ssä rummuttamaan sitä, että komissiota ei ole koskaan johtanut yhdenkään ”uuden” EU-maan edustaja. Portugalilainen José Manuel Barroso toimi komission puheenjohtajana 2004–2014.

Portugali liittyi unioniin vuonna 1986. Sitä tuoreemmista jäsenmaista ei komisson puheenjohtajaa ole valittu.

Mutta mitä tekee Stubb?

Jos arvata pitää, niin Stubb lähtee ilman muuta kärkiehdokaskisaan mukaan.

Syynä on se, että hänellä ole mitään hävittävää.

Vaikka Stubbin mahdollisuudet ovat pienet, saa hän ehdokkaana paljon Euroopan laajuista mediahuomiota. Se varmasti houkuttaa häntä.

Sitä paitsi europarlamenttivaalien jälkeen ei valita ainoastaan komission puheenjohtajaa, vaan jaossa on monta muutakin isoa EU-tehtävää kuten komission korkea edustaja ja europarlamentin puheenjohtaja.

Lähtemällä kärkiehdokkaaksi Stubb saa nimensä mukaan myös näihin nimitysspekulaatioihin.

Mutta jatketaanpa spekulaatiota hieman pidemmälle.

Jos Stubb ei tule valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi, mitä hän sitten tekee?

Stubbin pesti Euroopan investointipankin varapääjohtajana päättyy elokuussa 2019. Teoriassa on mahdollista, että Suomi saa varapääjohtajan pestille jatkoa – mutta siitä pitää sopia muiden samassa varapääjohtajaringissä olevien maiden kanssa.

Stubbia tiettävästi houkuttelee myös rivikomissaarin paikka.

Sen saaminen kuitenkin edellyttää, että kokoomus nousee eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Se ei ole mitenkään varmaa. Onhan Sdp kannatuskyselyiden kärjessä.

Näin ollen Stubb todennäköisesti odottaa eduskuntavaalien yli ennen kuin ilmoittaa mahdollisesta lähtemisestään kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Komissaarin paikan saaminen ei edellytä eurovaaleihin osallistumista, mutta se varmasti edesauttaa kokoomuksen halua nimittää juuri Stubb komissaariehdokkaakseen.

Katsotaanpas sitten vähän kalenteria.

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Eurovaalit järjestetään 26. toukokuuta.

Suomen vaalilain mukaan ehdokkaaksi vaaleihin pitää ilmoittautua 40 päivää ennen varsinaista äänestyspäivää. Kun laskee eurovaalipäivästä 40 päivää taaksepäin, ajankohta osuu näppärästi eduskuntavaalien jälkeiselle tiistaille 16. huhtikuuta.

Näin ollen Stubbin ja muiden eurovaaliehdokkaiden on mahdollista ensin katsoa, miten eduskuntavaaleissa käy – ja vasta sitten ilmoittautua euroehdokkaaksi.

Tämä kalendaarisesti kätevä järjestely on sattumaa, kertoo oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen. Eduskuntavaalit pitäisi järjestää huhtikuun kolmantena sunnuntaina, mutta koska kyseinen viikonloppu on ensi vuonna pääsiäinen, vaaleja aikaistettiin viikolla.

Sitä paitsi miettimisaikaa saattaa olla hieman enemmänkin. Oikeusministeriöstä on lähtenyt eduskuntapuolueisiin lausunnoille lakiesitys, jonka mukaan ehdokkaiden eurovaaleihin ilmoittautumista lykättäisiin vielä kahdella päivällä.

Syynä on se, että eduskuntavaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona 17. huhtikuuta. Lakiesityksen mukaan eurovaaleihin ilmoittautumista lykättäisiin torstaihin 18. huhtikuuta, jotta eduskuntavaalitulos olisi varmasti selvillä ennen sitä.

Oikaistu 5.8. kello 17:58: Michel Barnier ei ole enää komissaari toisin kuin jutussa kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  4. 4

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää