Junkkari

Analyysi: Stubbin mahdollisuudet EU-komission johtoon pienenivät tänään entisestään, mutta hän lähtenee silti kisaan – sitä paitsi häntä avittaa pieni vaalilain muutos

Jos ja kun Weber ja Barnier ovat ehdolla, Stubbin mahdollisuudet tulla valituksi ovat pienet.

Saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber ilmoitti keskiviikkona asettuvansa ehdolle, kun EPP valitsee marraskuussa kärkiehdokkaansa seuraavaksi EU-komission puheenjohtajaksi.

EPP on EU:n konservatiivipuolueiden yhteenliittymä. Manfred Weber on johtanut EPP:tä vuodesta 2014 lähtien. Saksan liittokansleri Angela Merkel tiettävästi tukee Weberiä EPP:n kärkiehdokkaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se oli sitten siinä. Siis se kokoomuksen Alexander Stubbin haave päästä EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Stubb onnitteli keskiviikkona Twitterissä Weberiä kärkiehdokaskisaan lähtemisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyMutta ei homma ole välttämättä täysin taputeltu. Etenkin kun EU:n henkilövalinnoissa mikään ei tunnu koskaan tapahtuvan odotetusti – saatikka helpoimman kautta.

Manfred Weber on toki vahvoilla seuraavaksi kärkiehdokkaaksi. Etenkin jos Merkel tukee häntä.

Toinen vahva kandidaatti on ranskalainen Michel Barnier.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Barnier on entinen komissaari, joka vastaa EU:n puolelta Britannian Brexit-neuvotteluista. Hän ei ole vielä ilmoittautunut kisaan.

Weberin rasitteena on se, että hänellä ei ole aiempaa kokemusta komissiosta. Hän ei ole myöskään toiminut Saksassa ministerinä. EU:n instituutioiden välisessä hännänvedossa puhtaan europarlamentaarikon valinta komission johtoon ei ole itsestäänselvyys.

EPP valitsee kärkiehdokkaansa marraskuussa kokouksessaan Helsingissä. Ennakkoarvioiden mukaan EPP tulee olemaan toukokuun eurovaaleissa suurin puolue, joten sen kärkiehdokas on hyvin todennäköisesti myös seuraava komission puheenjohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt onkin kiinnostava nähdä, mitä tekee Alexander Stubb.

Stubb on ollut vaitonainen omien aikeidensa suhteen, mutta on yleisesti tiedossa, että hän on viime kuukauden sukkuloinut ristiin rastiin pitkin Eurooppaa lobbaamassa itseään kärkiehdokkaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Stubb lähtee kärkiehdokaskisaan mukaan, hän ilmoittanee asiasta lähiviikkoina.

Jos ja kun Weber ja Barnier ovat ehdolla, Stubbin mahdollisuudet tulla valituksi ovat pienet. Stubbin valttina on toki kielitaito – hän osaa ranskaa, mitä Weber ei osaa.

Stubbia saattaa hyödyttää – tai haitata – se, että hän on selvästi Weberiä liberaalimpi ehdokas. Weber edustaa Baijerin CSU:ta, joka on Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue – mutta huomattavasti sitä konservatiivisempi.

Jos Stubb lähtee ehdolle, kokoomus tulee EPP:ssä rummuttamaan sitä, että komissiota ei ole koskaan johtanut yhdenkään ”uuden” EU-maan edustaja. Portugalilainen José Manuel Barroso toimi komission puheenjohtajana 2004–2014.

Portugali liittyi unioniin vuonna 1986. Sitä tuoreemmista jäsenmaista ei komisson puheenjohtajaa ole valittu.

Mutta mitä tekee Stubb?

Jos arvata pitää, niin Stubb lähtee ilman muuta kärkiehdokaskisaan mukaan.

Syynä on se, että hänellä ole mitään hävittävää.

Vaikka Stubbin mahdollisuudet ovat pienet, saa hän ehdokkaana paljon Euroopan laajuista mediahuomiota. Se varmasti houkuttaa häntä.

Sitä paitsi europarlamenttivaalien jälkeen ei valita ainoastaan komission puheenjohtajaa, vaan jaossa on monta muutakin isoa EU-tehtävää kuten komission korkea edustaja ja europarlamentin puheenjohtaja.

Lähtemällä kärkiehdokkaaksi Stubb saa nimensä mukaan myös näihin nimitysspekulaatioihin.

Mutta jatketaanpa spekulaatiota hieman pidemmälle.

Jos Stubb ei tule valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi, mitä hän sitten tekee?

Stubbin pesti Euroopan investointipankin varapääjohtajana päättyy elokuussa 2019. Teoriassa on mahdollista, että Suomi saa varapääjohtajan pestille jatkoa – mutta siitä pitää sopia muiden samassa varapääjohtajaringissä olevien maiden kanssa.

Stubbia tiettävästi houkuttelee myös rivikomissaarin paikka.

Sen saaminen kuitenkin edellyttää, että kokoomus nousee eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Se ei ole mitenkään varmaa. Onhan Sdp kannatuskyselyiden kärjessä.

Näin ollen Stubb todennäköisesti odottaa eduskuntavaalien yli ennen kuin ilmoittaa mahdollisesta lähtemisestään kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Komissaarin paikan saaminen ei edellytä eurovaaleihin osallistumista, mutta se varmasti edesauttaa kokoomuksen halua nimittää juuri Stubb komissaariehdokkaakseen.

Katsotaanpas sitten vähän kalenteria.

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Eurovaalit järjestetään 26. toukokuuta.

Suomen vaalilain mukaan ehdokkaaksi vaaleihin pitää ilmoittautua 40 päivää ennen varsinaista äänestyspäivää. Kun laskee eurovaalipäivästä 40 päivää taaksepäin, ajankohta osuu näppärästi eduskuntavaalien jälkeiselle tiistaille 16. huhtikuuta.

Näin ollen Stubbin ja muiden eurovaaliehdokkaiden on mahdollista ensin katsoa, miten eduskuntavaaleissa käy – ja vasta sitten ilmoittautua euroehdokkaaksi.

Tämä kalendaarisesti kätevä järjestely on sattumaa, kertoo oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen. Eduskuntavaalit pitäisi järjestää huhtikuun kolmantena sunnuntaina, mutta koska kyseinen viikonloppu on ensi vuonna pääsiäinen, vaaleja aikaistettiin viikolla.

Sitä paitsi miettimisaikaa saattaa olla hieman enemmänkin. Oikeusministeriöstä on lähtenyt eduskuntapuolueisiin lausunnoille lakiesitys, jonka mukaan ehdokkaiden eurovaaleihin ilmoittautumista lykättäisiin vielä kahdella päivällä.

Syynä on se, että eduskuntavaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona 17. huhtikuuta. Lakiesityksen mukaan eurovaaleihin ilmoittautumista lykättäisiin torstaihin 18. huhtikuuta, jotta eduskuntavaalitulos olisi varmasti selvillä ennen sitä.

Oikaistu 5.8. kello 17:58: Michel Barnier ei ole enää komissaari toisin kuin jutussa kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Suomalainen tähtitieteilijä löysi planeetan aivan Aurinkokunnan naapurista – erikoista Barnardin tähteä kiertää jäinen supermaa

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  10. 10

   Brexit-sopimus ei näytä kelpaavan kellekään, eikä se ole mikään ihme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää