Junkkari

Analyysi: Stubbin mahdollisuudet EU-komission johtoon pienenivät tänään entisestään, mutta hän lähtenee silti kisaan – sitä paitsi häntä avittaa pieni vaalilain muutos

Jos ja kun Weber ja Barnier ovat ehdolla, Stubbin mahdollisuudet tulla valituksi ovat pienet.

Saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber ilmoitti keskiviikkona asettuvansa ehdolle, kun EPP valitsee marraskuussa kärkiehdokkaansa seuraavaksi EU-komission puheenjohtajaksi.

EPP on EU:n konservatiivipuolueiden yhteenliittymä. Manfred Weber on johtanut EPP:tä vuodesta 2014 lähtien. Saksan liittokansleri Angela Merkel tiettävästi tukee Weberiä EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Se oli sitten siinä. Siis se kokoomuksen Alexander Stubbin haave päästä EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Stubb onnitteli keskiviikkona Twitterissä Weberiä kärkiehdokaskisaan lähtemisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyMutta ei homma ole välttämättä täysin taputeltu. Etenkin kun EU:n henkilövalinnoissa mikään ei tunnu koskaan tapahtuvan odotetusti – saatikka helpoimman kautta.

Manfred Weber on toki vahvoilla seuraavaksi kärkiehdokkaaksi. Etenkin jos Merkel tukee häntä.

Toinen vahva kandidaatti on ranskalainen Michel Barnier.

Barnier on entinen komissaari, joka vastaa EU:n puolelta Britannian Brexit-neuvotteluista. Hän ei ole vielä ilmoittautunut kisaan.

Weberin rasitteena on se, että hänellä ei ole aiempaa kokemusta komissiosta. Hän ei ole myöskään toiminut Saksassa ministerinä. EU:n instituutioiden välisessä hännänvedossa puhtaan europarlamentaarikon valinta komission johtoon ei ole itsestäänselvyys.

EPP valitsee kärkiehdokkaansa marraskuussa kokouksessaan Helsingissä. Ennakkoarvioiden mukaan EPP tulee olemaan toukokuun eurovaaleissa suurin puolue, joten sen kärkiehdokas on hyvin todennäköisesti myös seuraava komission puheenjohtaja.

Nyt onkin kiinnostava nähdä, mitä tekee Alexander Stubb.

Stubb on ollut vaitonainen omien aikeidensa suhteen, mutta on yleisesti tiedossa, että hän on viime kuukauden sukkuloinut ristiin rastiin pitkin Eurooppaa lobbaamassa itseään kärkiehdokkaaksi.

Jos Stubb lähtee kärkiehdokaskisaan mukaan, hän ilmoittanee asiasta lähiviikkoina.

Jos ja kun Weber ja Barnier ovat ehdolla, Stubbin mahdollisuudet tulla valituksi ovat pienet. Stubbin valttina on toki kielitaito – hän osaa ranskaa, mitä Weber ei osaa.

Stubbia saattaa hyödyttää – tai haitata – se, että hän on selvästi Weberiä liberaalimpi ehdokas. Weber edustaa Baijerin CSU:ta, joka on Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue – mutta huomattavasti sitä konservatiivisempi.

Jos Stubb lähtee ehdolle, kokoomus tulee EPP:ssä rummuttamaan sitä, että komissiota ei ole koskaan johtanut yhdenkään ”uuden” EU-maan edustaja. Portugalilainen José Manuel Barroso toimi komission puheenjohtajana 2004–2014.

Portugali liittyi unioniin vuonna 1986. Sitä tuoreemmista jäsenmaista ei komisson puheenjohtajaa ole valittu.

Mutta mitä tekee Stubb?

Jos arvata pitää, niin Stubb lähtee ilman muuta kärkiehdokaskisaan mukaan.

Syynä on se, että hänellä ole mitään hävittävää.

Vaikka Stubbin mahdollisuudet ovat pienet, saa hän ehdokkaana paljon Euroopan laajuista mediahuomiota. Se varmasti houkuttaa häntä.

Sitä paitsi europarlamenttivaalien jälkeen ei valita ainoastaan komission puheenjohtajaa, vaan jaossa on monta muutakin isoa EU-tehtävää kuten komission korkea edustaja ja europarlamentin puheenjohtaja.

Lähtemällä kärkiehdokkaaksi Stubb saa nimensä mukaan myös näihin nimitysspekulaatioihin.

Mutta jatketaanpa spekulaatiota hieman pidemmälle.

Jos Stubb ei tule valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi, mitä hän sitten tekee?

Stubbin pesti Euroopan investointipankin varapääjohtajana päättyy elokuussa 2019. Teoriassa on mahdollista, että Suomi saa varapääjohtajan pestille jatkoa – mutta siitä pitää sopia muiden samassa varapääjohtajaringissä olevien maiden kanssa.

Stubbia tiettävästi houkuttelee myös rivikomissaarin paikka.

Sen saaminen kuitenkin edellyttää, että kokoomus nousee eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Se ei ole mitenkään varmaa. Onhan Sdp kannatuskyselyiden kärjessä.

Näin ollen Stubb todennäköisesti odottaa eduskuntavaalien yli ennen kuin ilmoittaa mahdollisesta lähtemisestään kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Komissaarin paikan saaminen ei edellytä eurovaaleihin osallistumista, mutta se varmasti edesauttaa kokoomuksen halua nimittää juuri Stubb komissaariehdokkaakseen.

Katsotaanpas sitten vähän kalenteria.

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Eurovaalit järjestetään 26. toukokuuta.

Suomen vaalilain mukaan ehdokkaaksi vaaleihin pitää ilmoittautua 40 päivää ennen varsinaista äänestyspäivää. Kun laskee eurovaalipäivästä 40 päivää taaksepäin, ajankohta osuu näppärästi eduskuntavaalien jälkeiselle tiistaille 16. huhtikuuta.

Näin ollen Stubbin ja muiden eurovaaliehdokkaiden on mahdollista ensin katsoa, miten eduskuntavaaleissa käy – ja vasta sitten ilmoittautua euroehdokkaaksi.

Tämä kalendaarisesti kätevä järjestely on sattumaa, kertoo oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen. Eduskuntavaalit pitäisi järjestää huhtikuun kolmantena sunnuntaina, mutta koska kyseinen viikonloppu on ensi vuonna pääsiäinen, vaaleja aikaistettiin viikolla.

Sitä paitsi miettimisaikaa saattaa olla hieman enemmänkin. Oikeusministeriöstä on lähtenyt eduskuntapuolueisiin lausunnoille lakiesitys, jonka mukaan ehdokkaiden eurovaaleihin ilmoittautumista lykättäisiin vielä kahdella päivällä.

Syynä on se, että eduskuntavaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona 17. huhtikuuta. Lakiesityksen mukaan eurovaaleihin ilmoittautumista lykättäisiin torstaihin 18. huhtikuuta, jotta eduskuntavaalitulos olisi varmasti selvillä ennen sitä.

Oikaistu 5.8. kello 17:58: Michel Barnier ei ole enää komissaari toisin kuin jutussa kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja
  3. Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari, mutta ennätys jäi haaveeksi
  4. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  5. Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys
  6. Yayoi Kusaman uuteen gallerianäyttelyyn pääsee vain ajanvarauksella
  7. Tunti sitten
  8. Tyyni Kalervo matkusti laittomasti New Yorkiin, möi ravintolassaan kaalikääryleitä ja sai lopulta onnittelut George Bushilta – uusi kirja kertoo suomalaisyrittäjän uskomattoman tarinan
  9. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  10. Rihanna nimettiin synnyinmaansa Barbadoksen lähettilääksi
  11. Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista
  12. Nuori krimiläinen syyttäjä siirtyi Venäjän puolelle ja nousi tähdeksi – Nousukiito jatkui, kunnes hän päätti ryhtyä hankalaksi
  13. Näytä lisää