Junkkari    |   HS-analyysi

SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

SAK:n kampanja irtisanomisia helpottavaa lakia vastaan sai sosiaalisessa mediassa kovaa kritiikkiä vääristelystä – joten keskusjärjestö päätti poistaa kampanjan kuvat. Se ei kuitenkaan informoinut asiasta liittojohtajia, jotka käyvät nyt kovilla kierroksilla.

Tiistai-iltana palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallituksen sisäisessä WhatsApp-ryhmässä puhkesi myrsky.

Helsingin Sanomat oli hetkeä aikaisemmin julkaissut jutun, jossa kerrottiin SAK:n vetävän pois #viimeinenniitti-kampanjan kuvat. Tämä tuli useimmille liittojohtajille täytenä yllätyksenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeinen niitti -somekampanjalla SAK vastustaa hallituksen kaavailuja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä.

Kampanja oli ehtinyt maanantaina ja tiistaina herättää sosiaalisessa mediassa kovaa kritiikkiä. Moni katsoi, että siinä vedettiin mutkia suoriksi ja annettiin liian mustavalkoinen kuva lain vaikutuksista. Ei ihmisiä pelkän pärstäkertoimen perusteella jatkossakaan voisi irtisanoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kampanjan kuvissa muun muassa jättiläismäinen jalka potkii ihmisiä alas jyrkänteeltä. Jalan vieressä lukee: ”Hallitus valmistelee mielivaltaista irtisanomislakia. Estetään sen toteutuminen.”

SAK:ssa pelästyttiin kritiikkiä ja päätettiin pakittaa kampanjan kanssa.

Tiistaina iltapäivällä SAK:n viestinnästä lähti sähköposti kaikille keskusjärjestön jäsenliittojen viestintävastaaville. Viestissä todettiin sanatarkasti näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeinen niitti -kamppiksessa käytetyt kuvat eivät auenneet kuten ajattelin niiden aukeavan, joten päätimme että lopetetaan niiden käyttämisen. Olen ottanut ne dropperista pois ja teemme uusia tekstiin perustuvia kuvia.

Jos teillä on käytössä näitä, voitte poistella niitä tai jättää, mutta ei jaeta enää lisää. Infotkaa myös talon sisällä tästä.

Sain sähköpostin haltuuni ja tein aiheesta jutun. Sen otsikko oli:

SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

Jutussa SAK:n yhteiskuntavaikuttamisesta vastaava johtaja Hannu Jouhki vahvisti HS:n tiedot siitä, että keskusjärjestöstä on lähtenyt tiistaina liittojen viestintäyksiköihin paimenkirje.

”Liitot voivat käyttää tai olla käyttämättä niitä kampanjan kuvia. Olemme joka tapauksessa tekemässä uusia kuvia”, Jouhki sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jouhki totesi, että kuvien perumisesta huolimatta kampanja oli tehnyt tehtävänsä.

”Saimme irtisanomisen helpottamiseen liittyvät kysymykset laajemman yleisön tietoisuuteen. Saimme ihmiset ajattelemaan niitä konkreettisia riskejä, joita tähän liittyy”, Jouhki sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni liittojohtajista ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, ei alkuunkaan.

He kokivat, että keskusjärjestö sooloili ja ohitti liitot.

SAK:n lähettämä sähköposti meni vain liittojen viestintäihmisille. Liittojohtajille sitä ei lähetetty. Myöskään SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei ilmeisesti tiennyt etukäteen linjauksesta kampanjakuvien käytön lopettamiseksi.

Tilanne oli SAK:lle kiusallinen. Nyt se ei joutuisi selittelemään vain kulmikasta kampanjaa vaan myös kuvien poisvetoa.

Ja tulihan tilanteesta vääjäämättä mieleen SAK:n vuoden 2007 eduskuntavaaleja edeltänyt tv-mainoskampanja, jossa kannustettiin palkansaajia äänestämään. Mainoksissa näyttelijä Oiva Lohtanderin esittämä yritysjohtaja mässäili pursuavan herkkupöydän ääressä ja iloitsi, että saa päättää kaikesta – koska työläiset eivät äänestä.

Mainoksesta nousi jo ennakkoon kova poru ja SAK päätti perua sen jo ennen kampanjan aloittamista.

Tällä kertaa ei peruttaisi, tuntuivat eräät liittojohtajat tiistaina tuumaavaan. Eikä varsinkaan vaihdettaisi mitään kuvia. Pikemminkin laitetaan niitä lisää.

Tiistai-iltana hieman HS:n jutun julkaisun jälkeen SAK twiittasi, että #viimeinenniitti-kampanjaa ei olla keskeyttämässä, vaan sitä viedään ”vahvalla viestillä eteenpäin suunnitelmien mukaisesti”.Keskiviikkona SAK:n sisältä kerrottiin, että joissain liitoissa käydään nyt todella kovilla kierroksilla. Se näkyi myös Twitterissä, jossa Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen syytti HS:n juttua virheelliseksi.
Tiistain kuvien perumisepisodi on HS:n tietojen mukaan johtamassa siihen, että eräät liitot haluavat pistää lisää kierroksia irtisanomislain vastaiseen työtaisteluun. Ettei vain näyttäisi siltä, että SAK:ssa pehmoillaan.

Muutenkin ollaan jo ajamassa asemiin. Teollisuusliitto aloitti ylityökiellon maanantaina. Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti tiistaina päättäneensä liiton aloja koskevasta ylityökiellosta. Työtaistelutoimen alkamisajankohdasta tiedotetaan PAM:n mukaan myöhemmin.

Vanhan työmarkkinaviisauden mukaan ennen työtaistelun aloittamista pitäisi miettiä, miten se sitten aikanaan voidaan lopettaa. Pohditaan siis jo etukäteen sitä, mitä työtaistelulla tavoitellaan. Mitä ollaan valmiita tekemään ja mitä ei. Ja ennen kaikkea, miten konfliktista päästään tarvittaessa ulos.

Työtaistelu on yleensä parasta päättää niin, että myös hävinnyt osapuoli säilyttää kasvonsa. Selkävoitoista harvemmin seuraa pidemmällä tähtäimellä mitään hyvää.

Erityisen hankalia ovat työtaistelut, jotka menevät periaatteelliselle tasolle. Kyse ei enää ole pelkästään itse asiasta, vaan jostain abstraktimmasta – kuten kunniasta, vallasta ja kasvojen säilyttämisestä.

Kaikkein viheliäisimpiä nämä periaatteelliset väännöt ovat silloin, kun ne eivät ole enää oikein kenenkään hanskassa. Kiista irtisanomislaista näyttää olevan juuri tällainen vääntö.

Innokkaimmin pienten yritysten irtisanomisen helpottamista on ajanut Suomen Yrittäjät, joka näyttää kaikin tavoin pyrkivän provosoimaan konfliktia entistä pahemmaksi.

”Liitoissa pitää ottaa rohtoa, jotta vaalikuume laskee”, Suomen yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen neuvoi ammattiliittoja tiistaina.

Ongelmallista kiistassa on myös se, että maan hallituskin on maalannut itsensä nurkkaan.

Hallituspuolueista löytyisi haluja perua koko laki, mutta enää hallitus ei sitä voi oikein tehdä.

Jos laki nyt peruttaisiin, se näyttäisi hallituksen kannalta todella pahalta. Hallitus antautuisi painostuksen edessä.

Teollisuusministeri Mika Lintilä (kesk) on jo pariin otteeseen väläytellyt, että lakiesitystä voitaisiin lieventää. Lintilä sanoi pari viikkoa sitten Maaseudun tulevaisuudessa, että lain voisi rajata koskevaan vain alle 10 työntekijän yrityksiä.

Lievennykset tuskin tyydyttävät SAK:n taistelunhaluisimpia liittoja. Heillä kelpaa vain se selkävoitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • Irtisanominen
 • Työtaistelut
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  2. 2

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärille? Voiko nuuskalla kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  5. 5

   Näin lakko vaikuttaa meihin – Viisi ihmistä eri aloilta kertoo, miten alku­viikon lakko näkyy heidän arjessaan ja mitä he siitä ajattelevat

  6. 6

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  7. 7

   Helsingissä kuntakohtaiset asumismaksut ovat lähes tonnin suurempia kuin Kokkolassa – Kiristyvä kiinteistövero kurittaa isojen remonttien rasittamia taloyhtiöitä

  8. 8

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  9. 9

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  6. 6

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  10. 10

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Austinin F1-osakilpailussa hylättiin kaksi kuljettajaa – Räikkösen tieltä väistyvä ruotsalaiskuljettajakin nousi MM-pisteille
  3. 9-luokkalainen Erik Saravuo harrastaa alppihiihtoa, golfia ja crossfitiä – Asiantuntijat patistavat nuoria harrastamaan useampaa lajia
  4. Helsingissä kuntakohtaiset asumismaksut ovat lähes tonnin suurempia kuin Kokkolassa – Kiristyvä kiinteistövero kurittaa isojen remonttien rasittamia taloyhtiöitä
  5. New Yorkissa halloween on kielletty seksuaalirikollisilta ja valvojat etsivät heidän kotoaan kiellettyjä karkkeja
  6. Pääministeri puhuu kirpun ampumisesta tykillä, mutta sikoja on oikeasti räjäytetty ydinpommilla
  7. Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn
  8. Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärille? Voiko nuuskalla kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä Tilaajille
  9. Kimi Räikkönen ”toi matkamuistoja perheelle”, Minttu hehkutti voittoa: ”Tuollaiselle aina tilaa vaatekaapissa”
  10. ”Tässä korruptoituneessa maassa ei tarvitse pelätä seuraamuksia” – Maltan tunnetuimman toimittajan poika jätti työnsä selvittääkseen, kuka murhasi hänen äitinsä auto­pommilla
  11. Tunti sitten
  12. Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen
  13. Näytä lisää