Junkkari    |   HS-analyysi

SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

SAK:n kampanja irtisanomisia helpottavaa lakia vastaan sai sosiaalisessa mediassa kovaa kritiikkiä vääristelystä – joten keskusjärjestö päätti poistaa kampanjan kuvat. Se ei kuitenkaan informoinut asiasta liittojohtajia, jotka käyvät nyt kovilla kierroksilla.

Tiistai-iltana palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallituksen sisäisessä WhatsApp-ryhmässä puhkesi myrsky.

Helsingin Sanomat oli hetkeä aikaisemmin julkaissut jutun, jossa kerrottiin SAK:n vetävän pois #viimeinenniitti-kampanjan kuvat. Tämä tuli useimmille liittojohtajille täytenä yllätyksenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeinen niitti -somekampanjalla SAK vastustaa hallituksen kaavailuja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä.

Kampanja oli ehtinyt maanantaina ja tiistaina herättää sosiaalisessa mediassa kovaa kritiikkiä. Moni katsoi, että siinä vedettiin mutkia suoriksi ja annettiin liian mustavalkoinen kuva lain vaikutuksista. Ei ihmisiä pelkän pärstäkertoimen perusteella jatkossakaan voisi irtisanoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kampanjan kuvissa muun muassa jättiläismäinen jalka potkii ihmisiä alas jyrkänteeltä. Jalan vieressä lukee: ”Hallitus valmistelee mielivaltaista irtisanomislakia. Estetään sen toteutuminen.”

SAK:ssa pelästyttiin kritiikkiä ja päätettiin pakittaa kampanjan kanssa.

Tiistaina iltapäivällä SAK:n viestinnästä lähti sähköposti kaikille keskusjärjestön jäsenliittojen viestintävastaaville. Viestissä todettiin sanatarkasti näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeinen niitti -kamppiksessa käytetyt kuvat eivät auenneet kuten ajattelin niiden aukeavan, joten päätimme että lopetetaan niiden käyttämisen. Olen ottanut ne dropperista pois ja teemme uusia tekstiin perustuvia kuvia.

Jos teillä on käytössä näitä, voitte poistella niitä tai jättää, mutta ei jaeta enää lisää. Infotkaa myös talon sisällä tästä.

Sain sähköpostin haltuuni ja tein aiheesta jutun. Sen otsikko oli:

SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

Jutussa SAK:n yhteiskuntavaikuttamisesta vastaava johtaja Hannu Jouhki vahvisti HS:n tiedot siitä, että keskusjärjestöstä on lähtenyt tiistaina liittojen viestintäyksiköihin paimenkirje.

”Liitot voivat käyttää tai olla käyttämättä niitä kampanjan kuvia. Olemme joka tapauksessa tekemässä uusia kuvia”, Jouhki sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jouhki totesi, että kuvien perumisesta huolimatta kampanja oli tehnyt tehtävänsä.

”Saimme irtisanomisen helpottamiseen liittyvät kysymykset laajemman yleisön tietoisuuteen. Saimme ihmiset ajattelemaan niitä konkreettisia riskejä, joita tähän liittyy”, Jouhki sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni liittojohtajista ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, ei alkuunkaan.

He kokivat, että keskusjärjestö sooloili ja ohitti liitot.

SAK:n lähettämä sähköposti meni vain liittojen viestintäihmisille. Liittojohtajille sitä ei lähetetty. Myöskään SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei ilmeisesti tiennyt etukäteen linjauksesta kampanjakuvien käytön lopettamiseksi.

Tilanne oli SAK:lle kiusallinen. Nyt se ei joutuisi selittelemään vain kulmikasta kampanjaa vaan myös kuvien poisvetoa.

Ja tulihan tilanteesta vääjäämättä mieleen SAK:n vuoden 2007 eduskuntavaaleja edeltänyt tv-mainoskampanja, jossa kannustettiin palkansaajia äänestämään. Mainoksissa näyttelijä Oiva Lohtanderin esittämä yritysjohtaja mässäili pursuavan herkkupöydän ääressä ja iloitsi, että saa päättää kaikesta – koska työläiset eivät äänestä.

Mainoksesta nousi jo ennakkoon kova poru ja SAK päätti perua sen jo ennen kampanjan aloittamista.

Tällä kertaa ei peruttaisi, tuntuivat eräät liittojohtajat tiistaina tuumaavaan. Eikä varsinkaan vaihdettaisi mitään kuvia. Pikemminkin laitetaan niitä lisää.

Tiistai-iltana hieman HS:n jutun julkaisun jälkeen SAK twiittasi, että #viimeinenniitti-kampanjaa ei olla keskeyttämässä, vaan sitä viedään ”vahvalla viestillä eteenpäin suunnitelmien mukaisesti”.Keskiviikkona SAK:n sisältä kerrottiin, että joissain liitoissa käydään nyt todella kovilla kierroksilla. Se näkyi myös Twitterissä, jossa Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen syytti HS:n juttua virheelliseksi.
Tiistain kuvien perumisepisodi on HS:n tietojen mukaan johtamassa siihen, että eräät liitot haluavat pistää lisää kierroksia irtisanomislain vastaiseen työtaisteluun. Ettei vain näyttäisi siltä, että SAK:ssa pehmoillaan.

Muutenkin ollaan jo ajamassa asemiin. Teollisuusliitto aloitti ylityökiellon maanantaina. Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti tiistaina päättäneensä liiton aloja koskevasta ylityökiellosta. Työtaistelutoimen alkamisajankohdasta tiedotetaan PAM:n mukaan myöhemmin.

Vanhan työmarkkinaviisauden mukaan ennen työtaistelun aloittamista pitäisi miettiä, miten se sitten aikanaan voidaan lopettaa. Pohditaan siis jo etukäteen sitä, mitä työtaistelulla tavoitellaan. Mitä ollaan valmiita tekemään ja mitä ei. Ja ennen kaikkea, miten konfliktista päästään tarvittaessa ulos.

Työtaistelu on yleensä parasta päättää niin, että myös hävinnyt osapuoli säilyttää kasvonsa. Selkävoitoista harvemmin seuraa pidemmällä tähtäimellä mitään hyvää.

Erityisen hankalia ovat työtaistelut, jotka menevät periaatteelliselle tasolle. Kyse ei enää ole pelkästään itse asiasta, vaan jostain abstraktimmasta – kuten kunniasta, vallasta ja kasvojen säilyttämisestä.

Kaikkein viheliäisimpiä nämä periaatteelliset väännöt ovat silloin, kun ne eivät ole enää oikein kenenkään hanskassa. Kiista irtisanomislaista näyttää olevan juuri tällainen vääntö.

Innokkaimmin pienten yritysten irtisanomisen helpottamista on ajanut Suomen Yrittäjät, joka näyttää kaikin tavoin pyrkivän provosoimaan konfliktia entistä pahemmaksi.

”Liitoissa pitää ottaa rohtoa, jotta vaalikuume laskee”, Suomen yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen neuvoi ammattiliittoja tiistaina.

Ongelmallista kiistassa on myös se, että maan hallituskin on maalannut itsensä nurkkaan.

Hallituspuolueista löytyisi haluja perua koko laki, mutta enää hallitus ei sitä voi oikein tehdä.

Jos laki nyt peruttaisiin, se näyttäisi hallituksen kannalta todella pahalta. Hallitus antautuisi painostuksen edessä.

Teollisuusministeri Mika Lintilä (kesk) on jo pariin otteeseen väläytellyt, että lakiesitystä voitaisiin lieventää. Lintilä sanoi pari viikkoa sitten Maaseudun tulevaisuudessa, että lain voisi rajata koskevaan vain alle 10 työntekijän yrityksiä.

Lievennykset tuskin tyydyttävät SAK:n taistelunhaluisimpia liittoja. Heillä kelpaa vain se selkävoitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • Irtisanominen
 • Työtaistelut
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  3. 3

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  10. 10

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  8. 8

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  9. 9

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää