Junkkari    |   Kommentti

Vihreät painivat johtaja­kriisissä: Maria Ohisalo osaa yllättäen puhua kuin poliitikko, Emma Kari kompastui omiin jalkoihinsa – Mutta voisiko Ville Niinistö tehdä puoli-Putinit?

Torstain A-studio oli poliittisesti merkittävä.

Päällisin puolin lähetyksessä ei ollut mitään kovin ihmeellistä. Lähetyksen alussa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) puivat ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestystä ja kokoomuksen ja keskustan huonoja välejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin 15 minuutin kohdalla vihreiden puheenjohtajan sijainen Maria Ohisalo pääsi ääneen.

”Ajattelen, että kansalaiset ehkä saattavat myös nähdä sen, miltä se teidän politiikka on näyttänyt viimeiset kolme ja puoli vuotta. Miltä se on tuntunut siellä arjessa. Siinä on ollut aika vahva miesten oikeuksien painotus monessa kohtaa”, Ohisalo sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohisalo sanoi siis, että hallitus on polkenut naisten oikeuksia laajemminkin. Soini-äänestys oli vain yksi esimerkki varhaiskasvatuksen leikkausten ja julkisen sektorin kilpailukykysopimuksen rinnalla. Ohisalon kommentti sai Sipilän tuohtumaan.

”Kovia väitteitä”, Sipilä sanoi. ”Minkään päätöksen taustalla ei ole ikinä ollut naisten oikeuksien polkeminen.

Siplä totesi, että politiikasta tekee ”iljettävää” se, miten poliitikot syöttävät toisilleen arvoja ”suuhun ja päähän ja sydämeen”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohisalo pärjäsi torstain A-studiossa hyvin. Etenkin siihen nähden, että kyseessä oli hänen ensimmäinen tv-väittelynsä vihreiden sijaispuheenjohtajana.

Varsinainen puheenjohtaja Touko Aalto jäi sairauslomalle syyskuun puolivälissä.

Juuri ennen sairausloman alkua Ohisalo tuurasi Touko Aaltoa HS:n ja Aalto EE:n järjestämän Taloudenpuolustuskurssin puheenjohtajapaneelissa. Ohisalo ei oikein siinä vakuuttanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paneelin aiheena oli sosiaaliturvauudistus – mikä sinänsä on Ohisalon ydinosaamista. Onhan hän väitellyt köyhyydestä ja leipäjonoista. Puheenjohtajapaneelissa Ohisalo kuitenkin tuntui puhuvan lähinnä tutkijana ja asiantuntijana, ei vihreiden puheenjohtajana.

Paneeli löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistan miettineeni sosiaaliturvapaneelin jälkeen, osaakohan Ohisalo ylipäätään puhua politiikkaa.

Torstai osoitti, että kyllä osaa. Hän hyökkäsi Sipilän ja hallituksen kimppuun nimenomaan poliitikkona ja vihreiden puheenjohtajana.

Vihreiden puheenjohtajatilanne on hankala. Touko Aalto on uupumuksen vuoksi sairauslomalla, ja eduskuntavaaleihin on enää runsaat kuusi kuukautta. Aalto on ilmoittanut kertovansa töihinpaluunsa aikataulusta myöhemmin.

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo on Aallon sijainen, mutta vaaleihin vihreät eivät voi mennä sijaisen voimin. Jos Aallon paluu venyy, puolueelle valitaan vt. puheenjohtaja.

Vihreiden sääntöjen mukaan vt. puheenjohtajan valitsee puoluevaltuuskunta. Tämä vt. puheenjohtaja johtaa puoluetta seuraavaan puoluekokoukseen asti, joka vihreiden tapauksessa on ensi kesänä.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan seuraava kokous on 17.–18. marraskuuta Helsingissä.

Käytännössä Aallon pitää siis kertoa mahdollisuuksistaan jatkaa puheenjohtajana noin kuukauden kuluessa.

Vihreissä puolueen johtajatilanteesta ei haluta puhua ääneen, sillä Touko Aallolle halutaan antaa toipumisrauha. Supina kulisseissa käy kuitenkin kovilla kierroksilla.

Kun vihreiden kanssa puhuu, kaikki korostavat toivovansa Aallon palaavan. Se lieneekin todennäköisin vaihtoehto.

Samaan aikaan puolueen sisällä suputellaan jo muistakin vaihtoehdoista.

Torstain A-studion merkitys oli siinä, että Maria Ohisalo osoitti osaavansa puhua politiikkaa. Häntä on hyvin vaikea sivuuttaa, jos puolue joutuu valitsemaan vt. puheenjohtajan.

Ohisalon asemaa vahvisti myös se, että hänen pahin uhkaajansa vt. puheenjohtajaksi, vihreiden kansanedustaja Emma Kari, onnistui täydellisesti kompastumaan omiin jalkoihinsa kommentoidessaan torstain A-studiota.

Karin mukaan Sipilä olisi sanonut A-studiossa, että häntä iljettää naisten asemasta noussut poru. Karin siteeraus oli virheellinen.

Sipilähän oli lähetyksessä sanonut, että häntä iljettää se, miten poliitikot syöttävät toisilleen arvoja ”suuhun ja päähän ja sydämeen”. Ei se, että naisten asemasta on noussut poru.

Episodista virisi kiihkeä ja sekava Twitter-älinä viikonloppuna.
Joka tapauksessa kohu ei antanut hyvää kuvaa Emma Karin poliittisesta osaamisesta.

Jos Touko Aalto ei palaa lähiviikkoina töihin, Maria Ohisalo on siis vahvoilla vihreiden väliaikaiseksi puheenjohtajaksi.

Ongelmana on kuitenkin se, että Ohisalo ei ole kansanedustaja. Ylipäätään on hankalaa jos puolueen puheenjohtaja ei ole eduskunnassa – se on poliittisen keskustelun pääfoorumi – mutta erityisen hankalaa se on vaalien alla.

Media hakee puoluejohtajilla kommentteja päivänpoliittisiin kysymyksiin nimenomaan eduskunnasta, ja jos vihreiden puheenjohtaja ei ole paikalla, puolue saa vähemmän näkyvyyttä.

Sitä paitsi Ohisalon kokemus politiikasta on aika ohutta. Ohisalo on toiminut vuodesta 2015 vihreiden varapuheenjohtajana. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän on istunut puolitoista vuotta.

Niinpä vihreissä on tiettävästi virinnyt pohdiskelua siitä, pitäisikö Ville Niinistö valita ensi kesään asti väliaikaiseksi puheenjohtajaksi. Se olisi siinäkin mielessä kätevä siirto, sillä Niinistö käyttäytyy jo entuudestaan kuin olisi edelleen vihreiden puheenjohtaja.

Niinistö johti vihreitä vuodet 2011–2017. Puolueen sääntöjen mukaan Niinistö joutui luopumaan puheenjohtajuudesta kolmen kaksivuotiskauden jälkeen.

Niinistön valinta ei kuitenkaan näyttäisi hyvältä.

Kolumnistit irvailisivat ja vertaisivat Niinistöä Vladimir Putiniin, joka perustuslain määräämien presidenttikausien jälkeen käväisi pääministerinä ja palasi sitten taas Venäjän presidentiksi.

Joissain vihreiden sisäisissä aivoriihissä onkin virinnyt idea, että vt. puheenjohtajuus jaettaisiin. Ohisalo valittaisiin puheenjohtajaksi – mutta samalla vihreät nimittäisivät erikseen pääministeriehdokkaan.

Vihreiden tapauksessa ”pääministeriehdokas” kuulostaa niin mahtipontiselta, että siihen tehtävään sopisi vain ja ainoastaan Ville Niinistö.

Ehkä vähän vähemmän pompöösi vaihtoehto olisi kutsua tätä varjopuheenjohtajaa ”hallitusneuvottelijaksi”. Siihenkin vahvoilla olisi tietysti Ville Niinistö.

Näin ollen Niinistö ei tekisi putineita, vaan ainoastaan puoli-putinit. Enpä tiedä, vähentäisikö se sinänsä kolumnistien irvailun määrää.

Toki varjopuheenjohtaja voisi olla joku muukin vihreiden kokeneista kansanedustajista. Esimerkiksi Pekka Haaviston nimi on pyörinyt spekulaatioissa.

Sitä paitsi pitää muistaa, että vihreiden puoluevaltuuskunta on usein ollut päätöksissään hyvin arvaamaton.

Oikaisu 1.10. kello 10.54: Toisin kuin kuvatekstissä alun perin mainittiin, Maria Ohisalo ei ole kansanedustaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  3. 3

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  4. 4

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  7. 7

   Donald Trump sanoi uskovansa Jamal Khashoggin kuolleen: ”Siltä se todellakin näyttää”

  8. 8

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   F-Secure antoi tulosvaroituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää