Junkkari    |   Kommentti

Perussuomalaiset ja vihreät ovat kerrankin jostain samaa mieltä: Suomen ei pidä olla Euroopan Kongo

Australialainen kaivosyhtiö käyttää surutta hyödykseen lain porsaanreikiä Suomessa. Sekä vihreät että perussuomalaiset päätyivät kommentoimaan tapausta melko samanmielisin sanankääntein, kirjoittaa Marko Junkkari.

Vanha vitsi kertoo neljästä metsästäjästä, jotka kohtaavat safarilla norsun.

Saksalainen metsästäjä miettii mielessään, millaiset nahkasaappaat norsusta saisi. Ranskalainen puolestaan sitä, minkälaista ruokaa norsunlihasta voisi kokata. Amerikkalainen taas ryhtyy laskemaan, kuinka paljon norsulla pystyy tekemään rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalainen metsästäjä miettii hiljaa mielessään, että mitähän tuo norsu mahtaa minusta ajatella.

Vitsi on tosi kulunut, mutta jotenkin se kuvaa suomalaista mielenmaisemaa. Meitä tuntuu kovin paljon askarruttavan, mitä ulkomaalaiset meistä ajattelevat. Erityisen pahalta tuntuu silloin, kun herää epäilys, että ne pitävät meitä vähän tyhminä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joulupäivänä aika monelle näytti tulleen paha mieli.

Syynä oli Iltalehden juttu. Jutussa kerrottiin australialaisesta kaivosyhtiöstä Dragon Miningista, joka käyttää surutta hyödykseen Suomen kaivoslain porsaanreikiä. Dragon Mining oli kertonut listautumisesitteessään Hongkongin pörssiin, että se ehtii tyhjentää suomalaiset kultakaivoksensa ennen kuin Suomen viranomaisille tehdyt valitukset on saatu käsiteltyä.

Dragon Miningilla on Suomessa kolme kultakaivoista. Niistä yksi, Kaapelikulman kaivos, sijaitsee vain noin neljän kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta. Yhtiön listalleottoesitteestä selvisi muun muassa, että yhtiö on hakannut Kaapelinkulmalla ympäristöluvan vastaisesti kirjopapurikkoperhosen suojametsää.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö kutsui Twitterissä kaivoslakia ”moniongelmaiseksi” ja haukkui tapansa mukaan Juha Sipilän hallituksen.
Tämän jälkeen keskusteluprosessi eteni odotetulla tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi torstaina Ilta-Sanomissa teettävänsä Dragon Miningin toiminnasta selvityksen. ”Mikään kaivosyhtiö ei tule Suomeen sikailemaan”, ministeri jyrähti lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä ei voi pitää yllättävänä, sillä Lintilä on tunnettu hyvästä reaktionopeudestaan selvitysten suhteen. Aina kun lehdissä kirjoitetaan jotain kuohuttavaa asioista, jotka liippaavat elinkeino­ministeriön hallinnonalaa, Lintilä ilmoittaa salamannopeasti teettävänsä asiasta selvityksen.

Pikaselvityksiä onkin teetetty esimerkiksi Patrian asekaupoista Ugandassa, Business Finlandin IBM-sopimuksesta ja Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkkeestä. Sinänsä selvitykset eivät johda yhtään mihinkään, mutta ainakaan kukaan ei pääse syyttämään Lintilää toimettomuudesta.

Lintilä onkin saanut elinkeinoministeriössä lempinimen ”Selvitys-Lintilä”.

Sekin oli odotettua, että Lintilä käänsi huomion nykyisen hallituksen tekemisistä aiempiin hallituksiin. Lintilä muistutti Ilta-Sanomissa, että Ville Niinistö ja vihreät olivat yksimielisesti hyväksymässä uutta kaivoslakia vuonna 2011.

Saman asian nosti Twitterissä esille myös keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä.
Kaivoslaki hyväksyttiin eduskunnassa 15. maaliskuuta 2011. Kyseessä oli tuolloin eduskunnan viimeinen istuntopäivä ennen eduskuntavaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaivoslaki hyväksyttiin äänin 147–13. Kaikki vihreiden edustajat äänestivät lain hyväksymisen puolesta.

Lain hyväksymistä vastaan äänestivät Merja Kyllönen (vas), Lauri Kähkönen (sd), Esa Lahtela (sd), Reijo Laitinen (sd), Markus Mustajärvi (vas), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Raimo Piirainen (sd), Tero Rönni (sd), Katja Taimela (sd), Esko-Juhani Tennilä (vas), Unto Valpas (vas), Pertti Virtanen (ps) ja Jyrki Yrittiaho (vas).

Hauskana yksityiskohtana voi mainita sen, että myös vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki herkesi keskiviikkona tölväisemään vihreitä siitä, että nämä eivät tehneet vuonna 2011 muutosesityksiä kaivoslakiin.
Vasemmistoliiton muutosesityksiä teki lähinnä Esko-Juhani Tennilä, joka esitti kaivoslain hylkäämistä sen vuoksi, että koneellista kullankaivuuta Lemmenjoella voitaisiin jatkaa.

Arhinmäki itse kuitenkin äänesti kaivoslain hyväksymisen puolesta.

Ville Niinistö selvitteli torstaina Twitterissä, miksi vihreät äänesti aikoinaan kaivoslain puolesta. Niinistön mukaan kyse oli yksinkertaisesti siitä, että uusi kaivoslaki oli joka tapauksessa parempi kuin vanha.
Sitä paitsi vihreät oli tuolloin hallituspuolue, ja hallituspuolueet tapaavat äänestää hallituksen esitysten puolesta. Kaivoslaista oli vastuussa elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk).

Eduskuntavaalien jälkeen kesäkuussa 2011 Ville Niinistö valittiin vihreiden puheenjohtajaksi Anni Sinnemäen paikalle. Samalla Niinistö nousi Jyrki Kataisen hallituksen ympäristöministeriksi. Ministerinä Ville Niinistö esitti keväällä 2012 kaivosyhtiöille louhintaveroa.

”Louhintaverolla varmistetaan, että kaivosteollisuudesta jää kokonaisuutena Suomelle hyötyä, etteivät meille jää vain ympäristöhaitat ja voitot menevät ulkomaille”, Niinistö sanoi tuolloin.

Louhintavero sai silloisista hallituspuolueista tukea Sdp:ltä ja vasemmistoliitolta. Kokoomuslainen elinkeinoministeri Jyri Häkämies suhtautui louhintaveroon varovaisemmin ja toivoi, että kaivoslain vaikutuksia seurattaisiin vähän pidemmällä aikavälillä.

 

Viime vuonna Suomessa operoi lähes 50 malminetsintäyhtiötä, joista valtaosa oli ulkomaisia.

Nyt on vähän pidempi aikaväli kulunut. Kaivoslaki on kohta ollut voimassa kahdeksan vuotta. Kaivokset ovat aiheuttaneet erinäisiä ympäristöongelmia, mutta toisaalta laki on vastannut tarkoitustaan. Olihan lain tarkoituksena houkutella Suomeen ulkomaisia investointeja ja saada luotua uusia työpaikkoja.

Viime vuonna Suomessa operoi lähes 50 malminetsintäyhtiötä, joista valtaosa oli ulkomaisia. Lähivuosina kaivosyhtiöiden arvioidaan investoivan Suomeen jopa 700 miljoonaa euroa. Mutta koska yhtiöt ovat ulkomaisia, myös voitot menevät ulkomaille.

Vihreiden pitkäaikainen vaikuttaja Osmo Soininvaara arvioi keskiviikkona kaivoslakia Twitterissä toteamalla, että ”Suomi on Euroopan Kongo”.
Samoilla linjoilla Soininvaaran kanssa Twitterissä oli perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä. Hänkään ei hyväksy kansallisomaisuuden viemistä ja luonnon pilaamista. Mäkeläkään ei halua, että Suomesta tulee raaka-aineiden suhteen kuin siirtomaa.
Mäkelän ja Soininvaaran samanmielisyys on aika yllättävää, sillä lähtökohtaisestihan vihreät ja perussuomalaiset ovat kaikesta eri mieltä. Ne ovat aatteellisen janan ääripäät: jos vihreät kannattaa jotain, perussuomalaiset todennäköisesti vastustaa sitä. Ja sama tietysti toisinkin päin.

 

Vihreät ja perussuomalaiset ovat kuin Aku Ankka ja Teppo Tulppu.

Vihreät ja perussuomalaiset ovat vähän niin kuin suomalaisen politiikan Aku Ankka ja hänen naapurinsa Teppo Tulppu – kampittavat väsymättä toisiaan.

Mutta nyt jouluna selvisi, että vihreiden ja perussuomalaisten krooniseen erimielisyyteen löytyy siis yksi poikkeus: kaivoslaki.

Molemmat puolueet ovat sitä mieltä, että kaivoslaki vaatisi taas kokonaisuudistuksen.

Uudistustavoitteeseen ne päätyvät vähän eri lähtökohdista, mutta taustalla on kuitenkin yhtenäinen ajatus. Kyse on yhteiskunnan kokonaisedusta.

Perussuomalaiset lähestyvät asiaa sitä kautta, että kansallisomaisuutta ei pidä ylipäätään myydä ulkomaille. Suomi ja Suomen maaperä kuuluu suomalaisille eikä ulkomaalaisille.

Linjaus löytyy muun muassa perussuomalaisten vaihtoehtobudjeteista.

Vihreiden linjaus on periaatteessa samansuuntainen. Heidän mielestään kaivoslain pitäisi lähteä siitä, että Suomen uusiutumattomat luonnonvarat kuuluvat suomalaiselle yhteiskunnalle. ”Yhteiskunta voi sallia kaivosyhtiöille mineraalivarantojen käyttämisen riittävää korvausta vastaan, kun lupaehdot täyttyvät.”

Tämä tarkoittaisi käytännössä muun muassa louhintaveroa.

Vihreät vaativat myös, että kaivosluvan tulee perustua laajaan kokonaisharkintaan. ”Lupa myönnetään vain kun toiminnasta on enemmän hyötyä kuin haittaa koko yhteiskunnalle, mukaan lukien muut elinkeinot ja ympäristö.”

Samoilla linjoilla vihreiden ja perussuomalaisten kanssa on myös vasemmistoliitto.

”Kaivoslainsäädännön perustana pitäisi olla se, että maaperämme rikkaudet kuuluvat lähtökohtaisesti kansalaisille ja yhteiskunnalle, ei kaivosyhtiöille”, vasemmistoliiton kansanedustajien syksyllä tekemässä kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  3. 3

   Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  6. 6

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  7. 7

   Pohjois-Korean Italian-lähettiläs loikkasi länteen, mutta teini-ikäinen tytär joutui palaamaan diktatuuriin – ”Suuri vaara joutua kidutetuksi”

  8. 8

   Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä

  9. 9

   Auton kojelautaan teipattuna voi löytyä tietokone, kahvinkeitin tai jopa mikro – poliisi patistaa kuljettajia siivoamaan ohjaamonsa

  10. 10

   Vajoava Metropolian kampus Leppävaarassa suljetaan maaliskuun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää