Junkkari

Sdp:n vanhan vaalitaktisen tempun vuoksi puolueen säännöissä on erikoisuus, jolle voi pahimmassa tapauksessa tulla vielä dramaattista käyttöä

Jos Antti Rinteen sairausloma venyy, Sdp voi sääntöjensä mukaan nimittää myös jonkun muun pääministeriehdokkaakseen.

Huhtikuun pääministerivaaleista tulee jotenkin mieleen vuodenvaihteen Tour de ski -maastohiihtokisa. Tämänkertainen hiihtokisa profiloitui sillä, että moni huippuhiihtäjä jätti sen kokonaan väliin tai keskeytti.

Aika niukalta näyttää tällä hetkellä myös pääministerikisan osallistujalista.

Gallupjohdossa paistattelevan Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on sairaalassa. Rinteen sairausloma jatkuu näillä näkymin helmikuun loppuun.

Keskustan puheenjohtajalta, pääministeri Juha Sipilältä on jotenkin puhti pois – eikä hän näytä oikein itsekään uskovan pestinsä jatkumiseen. Sitä paitsi Sipilä on niin epäsuosittu, että keskusta tuntuu suorastaan varovan Sipilän liputtamista pääministeriehdokkaana.

Vihreiden Pekka Haavisto hoitaa pätkäpestiä ja puolue valitsee varsinaisen puheenjohtajansa vasta eduskuntavaalien jälkeen kesäkuussa. Perussuomalaisten Jussi Halla-aholla on vaikeuksia löytää hallituskumppaneita. Vasemmistoliiton Li Andersson on suosittu, mutta suosio ei ole tarttunut hänen johtamaansa puolueeseen.

Kokoomus toki hehkuttaa innolla puheenjohtaja Petteri Orpoa mahdollisena seuraavana pääministerinä.

Yhden osallistujan kisaan on kuitenkin vaikea saada luotua suurta draamaa.

Pääministerivaaleista näyttääkin tulevan tällä kertaa ihan tavalliset eduskuntavaalit. Eikä pääministerikisaa olekaan tähän mennessä kampanjoissa sen kummemmin korostettu.

Demareille tilanne on silti hankala. Vaikka puolue miten korostaa, että varapuheenjohtajat sijaistavat Rinnettä eikä sairausloma sotke vaalisuunnitelmia, niin kyllä se vaikuttaa. Niin puheenjohtajavetoiseksi politiikka on viime vuosina mennyt.

Ja siitä Sdp saa syyttää osin ihan itseään.

Idea pääministerivaaleista on nimittäin peräisin Sdp:ltä.

Sdp:n vuoden 2003 vaalikampanja rakentui sen ympärille, että kyseessä olivat pääministerivaalit, jossa ovat vastakkain Sdp:n Paavo Lipponen ja keskustan Anneli Jäätteenmäki.

Sdp:n vaalikampanjassa toitotettiin, että kahden kauden pääministeri Paavo Lipponen on uskottavampi pääministeri kuin vastavalittu keskustan puheenjohtaja Jäätteenmäki.

Ja mikä kätevintä: luomalla eduskuntavaaleista Lipposen ja Jäätteenmäen kaksintaistelun, demarit onnistuivat pelaamaan kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän statistin rooliin.

Pääministerivaalin rummuttaminen ei ollut vuoden 2003 vaaleissa Sdp:lle ainoastaan vaalitaktinen temppu. Uusi perustuslaki oli tullut voimaan vuonna 2000 ja sen myötä valtaa pääministerin valinnan suhteen siirrettiin tasavallan presidentiltä eduskunnalle.

Aiemminhan presidentti oli voinut nimittää hallitustunnustelijaksi kutakuinkin kenet halusi. Esimerkiksi vuoden 1987 vaalien jälkeen presidentti Mauno Koivisto antoi roolin kokoomuksen Harri Holkerille ohi puolueen puheenjohtajan Ilkka Suomisen.

Perustuslakiuudistuksen innoittamana vuoden 2002 puoluekokouksessa Sdp:n sääntöjä uudistettiin ja niihin kirjattiin, että jatkossa puoluevaltuusto nimeää Sdp:n pääministeriehdokkaan.

Näin tehtiinkin marraskuussa 2002, kun Sdp:n puoluevaltuusto nimesi Paavo Lipposen pääministeriehdokkaaksi.

Kokous lähti aivan lapasesta.

”Lipponen ei ole pelkkää puhetta vaan tekoja ja tuloksia”, hehkutti puolueen varapuheenjohtaja Tarja Filatov. Pohjois-Karjalan edustaja Ismo Kainulainen totesi, että Lipponen on ”uskottava”.

In Paavo we trust”, tiivisti Sdp:n nuorisoliiton puheenjohtaja Petteri Oksa.

Eniten huomiota sai Hämeen piirin edustaja Minna Lintonen, joka arvioi, että ”Paavo on söpö.”

Seuraavan päivän Ilta-Sanomissa olikin iso kuva muikiskelevasta Lipposesta. Lipposen kuvan vieressä oli otsikko, jossa luki: Söpö?

Lipponen ei kuitenkaan hämääntynyt hehkutuksesta. Hän kommentoi jälkikäteen, että pääministeriehdokkaaksi nimittäminen hoidettiin ”varsin tyylikkäästi”.

Etenkin keskustaa demareiden päätös nimittää erikseen pääministeriehdokas harmitti ja sitä pidettiin julkisuustemppuna. Anneli Jäätteenmäki toivoi, että keskusta ei järjestäisi pääministeriehdokkaalle mitään ”kruunajaisia” vaan pitäytyisi ”tasavaltalaisessa meiningissä”.

Siitä huolimatta vähän Sdp:n puoluevaltuuston kokouksen jälkeen pidetyssä keskustan vastaavassa kokouksessa Jäätteenmäki nimitettiin keskustan pääministeriehdokkaaksi. Tosin aika koruttomasti.

Puoluesihteeri Eero Lankia totesi kokouksessa tulkitsevansa keskustan kesäkuun puoluekokouksen päätöstä niin, että valitessaan puolueelle puheenjohtajan puoluekokous valitsi Jäätteenmäen myös pääministeriehdokkaaksi. Puoluevaltuuskunnan kokousta johtanut Antti Kaikkonen kopautti puheenjohtajan nuijalla Lankian tulkinnan oikeaksi.

Sdp:n ja keskustan peesissä muutkin puolueet nimittivät sitten oman pääministeriehdokkaitaan vuoden 2003 vaaleihin. Vaaleissa keskusta nousi niukasi ohi Sdp:n suurimmaksi puolueeksi.

Sdp jatkoi käytäntöään vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Hyvissä ajoin ennen vaaleja puoluevaltuusto nimitti silloisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman Sdp:n pääministeriehdokkaaksi.

Vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa Sdp ei erikseen nimittänyt puolueen pääministeriehdokasta.

Sdp:llä ei ollut tarkoitus nimittää erikseen pääministeriehdokasta myöskään vuoden 2019 vaaleihin. Onhan itsestään selvää, että ehdokas on puheenjohtaja Antti Rinne.

Mutta.

Maanantaina Antti Rinne tiedotti Facebookissa, että hänen toipumisensa vie huomattavasti odotettua pidempään. Keuhkokuumeen lisäksi Rinteeltä oli löydetty oli sepelvaltimon tukos, jota on hoidettu pallolaajennusleikkauksella. Lisäksi Rinnettä on vaivannut sairaalabakteeri

Samalla Rinteen sairausloma piteni tammikuun lopusta helmikuun loppuun. Jos Rinne palaa töihin maaliskuun alusta, hän ehtii hyvin osallistua esimerkiksi tärkeimpiin vaalitentteihin.

Mutta mitä jos sairausloma venyy entisestään?

Kuten arvata saattaa, tätä vaihtoehtoa eivät demarit suostu edes spekuloimaan.

Sdp:n säännöistä löytyy kuitenkin edelleen pääministeriehdokasta koskeva pykälä. Se kuuluu näin:

Puoluevaltuusto määrittelee puolueen kannan hallituksen ohjelmaan, päättää puolueen osallistumisesta hallitukseen sekä nimeää puolueen pääministeriehdokkaan ja puolueen ehdokkaat valtioneuvoston jäseniksi.

Sdp:n puoluevaltuuston seuraava sääntömääräinen kokous on Helsingissä 17. maaliskuuta. Jos Rinteen sairausloma venyy, puoluevaltuuston kokouksesta toi tulla hyvinkin dramaattinen.

Eduskuntavaalien varsinaiseen äänestyspäivään on tuolloin aikaa alle kuukausi.

Oikaisu 23.1. kello 18.43: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että presidentti Mauno Koivisto olisi antanut hallitustunnustelijan roolin Harri Holkerille vuonna 1979. Se tapahtui vuonna 1987.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  3. 3

   Ainakin sata klamydiatapausta jäänyt testeissä paljastumatta, nyt selvitetään kymmeniä­tuhansia vanhoja testituloksia – ”Emme osaa vielä sanoa, kuinka isosta ongelmasta on kyse”

  4. 4

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa voi olla nyt lämpimämpää kuin Espanjassa, mutta loppu­viikoksi ennustetaan käännettä

  6. 6

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  7. 7

   Huoltoyhtiö meni konkurssiin, isännöitsijä valitsi taloyhtiölle uuden firman – Menikö oikein?

  8. 8

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  9. 9

   ”Keskustalla on aika selvä suunta oppositioon”, sanoo Juha Sipilä – Kansan­edustajille luovutetaan valta­kirjat, HS näyttää suorana kello 12

  10. 10

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  5. 5

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  8. 8

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  9. 9

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää