Junkkari

Vanhusten hoitajamitoituksesta käytiin vuonna 2012 kokoomuksen ja Sdp:n kesken kova taistelu, jonka molemmat väittivät voittaneensa – mutta mikään ei muuttunut

Tapahtumasarja oli omituinen, eikä anna hyvää kuvaa poliittisesta päätöksenteosta, kirjoittaa Marko Junkkari.

Oppositiopuolueet kokoontuvat huomenna keskiviikkona Sdp:n johdolla keskustelemaan välikysymyksen jättämisestä vanhustenhoidosta. Syynä ovat Esperi Care-yhtiön toiminnassa paljastuneet isot ongelmat.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja veikatessaan, että välikysymys tulee. Onhan vaaleihin enää kaksi ja puoli kuukautta – ja vaalien alla vanhusten asiat nousevat aina esiin.

Lähiaikoina on siis tiedossa puolueiden keskinäistä syyttelyä vanhoista tekemisistä ja tekemättä jättämisistä.

Sdp:n kansanedustaja Maria Guzenina muistuttikin jo eilen, että vuonna 2012 silloinen pääministeripuolue kokoomus torppasi Sdp:n ajaman vanhusten hoiva-asumisen minimihoitajamäärän kirjaamisen lakiin.Koska tätä vuoden 2012 hoitajamitoitusvääntöä tullaan jauhamaan lähiviikkoina eduskunnassa, kerrataanpa mitä silloin tapahtui.

Tapahtumasarja oli omituinen, eikä anna hyvää kuvaa poliittisesta päätöksenteosta.

Homma lähti liikkeelle siitä, kun peruspalveluministeri Maria Guzenina ilmoitti elokuussa 2012 Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että puolue haluaa vanhuspalvelulakiin sitovat hoitajamitoitukset ja niiden pitää tulla voimaan kesällä 2013.

Guzeninan mukaan mitoituksen taso pitäisi olla 0,7 hoitajaa vanhusta kohden. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kymmentä vanhusta kohden pitäisi laitoksessa olla seitsemän hoitajaa.

Hallituskumppani kokoomus ilmoitti, että ei käy.

”Jonkin asian säätäminen laissa on valtion vanhakantainen tapa, mitä käytetään kun halutaan varmistaa jonkin asian laatu. Mutta näinhän se ei ole”, silloinen kuntaministeri Henna Virkkunen sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosen mielestä ”vanhukset eivät kaipaa kalliita kokeiluja, vaan ihan oikeasti palveluja”.

Demareiden ehdotuksen tyrmäsi myös sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. ”Vanhuspalvelulaista ei saa tulla laitospalvelulakia”, Risikko sanoi. Risikon mukaan kokoomus ajaa vanhuspalvelujen valinnanvapautta ja kotihoidon kehittämistä.

Eikä siinä kaikki. Sdp:n ja kokoomuksen kiistaa tulehduttivat Risikon ja Guzeninan huonot henkilökohtaiset välit.

Paula Risikko oli ollut edellisen hallituksen peruspalveluministeri ja ajatteli ilmeisesti edelleen hoitavansa myös tätä salkkua sosiaali- ja terveysministeriössä. Risikkoa ärsytti, että Guzenina halusi muuttaa vanhuspalvelulakia, jonka valmistelun Risikko oli edellisenä peruspalveluministerinä käynnistänyt.

Niinpä Risikko tilasi Guzeninalle kertomatta THL:n ikäihmisten palvelut -yksikön päälliköltä Harriet Finne-Soverilta selvityksen vanhuspalvelulain laitoshoidon sitovista henkilömitoituksista. Finne-Soveri totesikin vähän myöhemmin HS:n haastattelussa, että kukaan ei tiedä, mitä peruspalveluministeri Guzeninan esittämä luku 0,7 tarkkaan ottaen tarkoittaa.

Demarit hermostuivat. Yleensä ministereiden ei ole tapana tällä tavalla sörkkiä toistensa hallinnonaloja. Ja tässä tapauksessa Risikko vielä julkisesti ilakoi sillä, että oli tilannut selvityksen Finne-Soverilta Guzeninan selän takana.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma syytti kokoomusta Guzeninan työpaikkakiusaamisesta.

No, joka tapauksessa demarit ottivat sitovan hoitajamitoituksen budjettiriihen ykköstavoitteekseen – siitäkin huolimatta, että valtiovarainministeri Jutta Urpilaisella ei ollut osoittaa rahaa mitoituksen toteuttamiseen. Ja Guzeninan esitys 0,7 hoitajan mitoituksesta oli tullut puoluejohdolle aika lailla puskista.

Elokuun lopun budjettiriihessä hoitajamitoituksesta tulikin kova vääntö kokoomuksen ja Sdp:n välillä. Hallituspuolueista Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, kristilliset ja Rkp olivat valmiita hoitajamitoituksen kirjaamisesta vanhuspalvelulakiin.

Kokoomukselle se ei käynyt. Etenkään koska asiasta oli kehkeytynyt sille arvovaltakysymys.

Ratkaisuksi löytyi erikoinen kompromissi.

Kompromissin mukaan sitovaa hoitajamäärää ei kirjattaisi lakiin vaan mentäisiin edelleen suosituksen varassa. Suosituksen mukaan hoitolaitoksissa piti olla 0,5 hoitajaa yhtä ikäihmistä kohden.

Mutta samalla sovittiin, että jos yksikin vanhustenhoidon yksikkö rikkoo tätä suositusta, niin hallitus antaa vuoden 2015 alussa voimaan tulevan asetuksen, jossa hoitajamäärää koskevasta suosituksesta tehdään sitova.

Budjettiriihen tiedotustilaisuudessa Sdp tulkitsi, että tämä oli heille suuri voitto ja tarkoitti käytännössä sitovaa henkilöstömitoitusta. Johtaisihan yksikin suosituksen rikkominen sitovaan asetukseen.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vertasi vanhuspalvelulakia merkittävyydeltään kansanterveyslakiin ja peruskoulu-uudistukseen. Hän jätti mainitsematta, että sitovuudesta ei itse asiassa oltu sovittu mitään konkreettista.

Samaisessa infossa kokoomus hehkuttikin voittaneensa väännön. Pääministeri Jyrki Katainen kehuskeli, että hallitus onnistui välttämään lakiin kirjattavan mitoituksen henkilöstöstä.

Ja niinhän siinä sitten kävikin.

Vanhuspalvelulain eduskuntakäsittelyssä vuonna 2012 perustuslakivaliokunta arvioi, että sitovan hoitajamitoituksen säätäminen on liian iso asia säädettäväksi pelkällä asetuksella. Sitä varten tarvittaisiin laki.

Niinpä koko asetussuunnitelma pyyhittiin pois vanhuspalvelulaista.

Sen tilalle tuli eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuma, jossa todettiin, että jos henkilöstömitoitus ei kunnissa toteudu, vanhuspalvelulakia pitää täsmentää vuoden 2015 alusta. Lausuma on kuitenkin lähinnä toive, ei yhtä velvoittava kuin alkuperäinen asetuksenantovaltuus olisi ollut.

Toive ei toteutunut. Koko asia painui unholaan.

Vuonna 2015 Juha Sipilän hallitus päätti laskea vanhustenhoidon minimimitoitussuositusta 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan vanhusta kohden. Sillä olisi saatu kymmenien miljoonien säästöt.

Esityksestä nousi kuitenkin kova meteli. Muun muassa vanhuspalveluja valvova viranomainen Valvira ilmoitti lausunnossaan, että vähimmäismitoitussuosituksen laskeminen 0,4:ään tarkoittaisi, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu.

Hallitus perui päätöksen ja piti mitoitussuosituksen ennallaan. Samalla se kuitenkin päätti hakea säästöjä sitä kautta, että hoitajien määrään lasketaan mukaan aiempaa joustavammin myös alalle kouluttamattomia työntekijöitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  6. 6

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  8. 8

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  9. 9

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää