Junkkari    |   Kommentti

Kokoomus ajautui vanhustenhoidossa pahasti nurkkaan, ja tilannetta korjatessaan Petteri Orpo lausui yhden viime aikojen huonoimmista poliittisista heitoista

Petteri Orpo ei näyttänyt torstaina mahdolliselta tulevalta pääministeriltä. Hän näytti korkeintaan sen desimaalilta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuntuu olevan Kristiina Halkolan kanssa samoilla linjoilla.

Laulaja-näyttelijä Halkola lauloi aikoinaan, että hänelle ei 0,5 riitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei minä en tarvitse puolikasta / anna minulle kokonainen maa ja taivas, Halkola lauloi kappaleessa Ei puolikasta.

Petteri Orpokaan ei innostu osista. Hän sanoi torstaina, että ihminen ei ole desimaali.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on yksi viime aikojen huonoimmista poliittisista heitoista.

Kysehän on siis hoivayhtiö Esperi Caren Kristiinankaupungin-hoivakodissa paljastuneista puutteista ja räikeistä väärinkäytöksistä, joiden myötä käynnistyi laajempi keskustelu ikäihmisten hoidosta.

Eduskunnassa koko oppositio jätti vanhusten hoidosta hallitukselle välikysymyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp esitti ratkaisuksi sitä, että lakiin kirjattaisiin sitova vähimmäismitoitus vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä olevasta henkilöstömäärästä. Nykyisin suositellaan, että hoitajia olisi 0,5 hoidettavaa vanhusta kohden. Sdp haluaisi nostaa määrän 0,7:ään ja samalla tehdä suosituksesta sitovan.

0,7:n mitoitus tarkoittaa sitä, että hoitokodissa olisi vuorokauden aikana seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohden. Samaa sitovaa henkilöstömitoituskirjausta Sdp ajoi jo edellisessä hallituksessa.

Muut oppositiopuolueet – perussuomalaiset, vasemmistoliitto, vihreät, Rkp ja kristilliset – olivat samaa mieltä sitovan henkilöstömitoituksen kirjaamisesta lakiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina päähallituspuolue keskusta julkisti perhepoliittisen vaalilinjauksensa, jossa sekin ilmoitti kannattavansa sitovaa 0,7 hoitajan vähimmäismitoitusta. Heti perään toinen hallituspuolue siniset kertoi kannattavansa sitovaa kirjausta.

Tämä tuli kokoomukselle ilmeisesti jonkinmoisena yllätyksenä. Puolue jäi yksin vastustamaan sitovaa henkilöstömitoitusta. Eikä se näyttänyt hyvältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin kun kokoomusta jo muutenkin syytetään yksityisten terveyspalveluyritysten – niiden ”pörriäisten” – etujen ajamisesta.

Orpo kertoi keskiviikkona tiedotusvälineille, että kokoomus ei kannata sitovaa henkilöstömitoitusta.

Viesti ei kuitenkaan mennyt mediassa kokoomuksen toivomassa kulmassa ulos. Pikemminkin kuulosti siltä, että kokoomus on pörriäisten yhteiskuntasuhdeyksikkö eikä välitä vanhuksista.

Niinpä Orpo järjesti torstaina eduskunnassa uuden tiedotustilaisuuden ja kertoi ihan samat asiat kuin keskiviikkonakin.

Orpo tehosti viestiään iskulauseella ”ihminen ei ole desimaali”.
Häh? Taisi olla monen ensimmäinen reaktio.

Ilmeisesti Orpo tarkoittaa iskulauseen ”ihmisellä” hoitajia, koska heidän osaltaan näistä desimaaliluvuista 0,5 ja 0,7 on puhuttu. Mutta jos hoitaja ei voi olla desimaali, niin mikä hän sitten on?

Ilmeisesti kokonaisluku.

Kokonaislukujahan ovat mm. luvut nolla, yksi, kaksi, kolme...

Haluaako kokoomus siis nostaa hoitajamitoituksen 0,5:stä yhteen? Vai laskea nollaan?

Sosiaalisessa mediassa ihminen ei ole desimaali -iskulause herätti hilpeyttä. Yksi vitsi kuului näin:

Mitä rattijuoppo sanoi poliisin ojentaessa alkometriä puhallusta varten?

”Ihminen ei ole promille.”

Sinänsä sitovat hoitajamitoitukset tuskin ratkaisevat vanhustenhoidon ongelmia. Varsinainen kysymyshän on rahan puute.

Sitovissa hoitajamitoituksissa on myös ongelmansa. Yksi usein toistettu vasta-argumentti on se, että jos minimi kirjataan lakiin, siitä tulee käytännössä samalla maksimi. Missään hoitokodissa tuskin olisi sen sen jälkeen yli 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohden.

Entinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr) perusteli blogissaan torstaina, miksi ei aikoinaan halunnut laittaa sitovaa vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta asetukseen. Soininvaaran mukaan henkilöstömitoituksen normittamisessa on riski, että samalla normitetaan toimintatavat.

Soininvaara myös muistutti, että lehtitietojen mukaan Esperi Caren Kristiinankaupungin- sopimuksessa oli henkilöstömitoitus. Ongelmana oli se, että mitoitusta ei noudatettu. Kyse ei siis ollut henkilöstömitoituksen puutteesta vaan valvonnasta, Soininvaara kirjoitti.

Kokoomuslaiset jakoivatkin sosiaalisessa mediassa innolla Soininvaaran blogia.

Voi hyvin sanoa, että sitova hoitajamitoitus on helppo ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan. Kuten Orpo torstaina eduskunnassa sanoikin.

Mutta sellaista politiikka tuppaa olemaan.

Kun tulee ilmi joku kansakuntaa kuohuttava asia, poliitikoille tulee tarve päättäväisesti tehdä jotain. Ihan sama mitä, kunhan vain saadaan luotua kuva, että kovasti tehdään ja asian päällä ollaan.

Klassinen esimerkki on Tapani-myrsky jouluna 2011.

Myrsky oli todella raju. Se katkaisi sähköt sadoilta tuhansilta suomalaisilta viikoiksi. Jopa viranomaisten Virve-yhteysverkko kaatui.

Sähkökatkoista kauhistuneet poliitikot säätivät yksissä tuumin pikavauhdilla sähkömarkkinalakiin muutoksen, joka pakotti verkkoyhtiöt kaivamaan sähköverkkonsa maan sisään vuoteen 2029 mennessä.

Uudistuksen hinta oli yli kahdeksan miljardia, ja sen verkkoyhtiöt siirsivät tietysti kuluttajien maksettavaksi.

Nyt eduskunnassa päivitellään kuluttajien rajusti nousseita sähkön siirtomaksuja.

Sinänsä kokoomukselle pitää nostaa hattua.

Muut puolueet päättivät tyynnyttää Esperi Care-myrskyä puheilla sitovista henkilöstömitoituksista. Ja nämä puheet ovat aika tyhjän kanssa, koska asiasta päättäminen siirtyy joka tapauksessa seuraavalle eduskunnalle.

Mutta poliitikot osoittivat, että asian päällä ollaan jämerästi.

Kokoomus vastusti sitovia henkilöstömitoituksia jo edellisessä hallituksessa, joten se piti kiinni vanhasta kannastaan. Tämän se myös sanoi ääneen.

Se on ryhdikästä.

Paljon helpommalla Petteri Orpo olisi päässyt, jos ei olisi sanonut mitoituksista yhtään mitään. Puolue olisi voinut painokkaasti lausua huolensa vanhustenhoidon tilasta ja vakuuttaa, että asiaan puututaan jämerästi seuraavalla vaalikaudella uudistamalla vanhuspalvelulakia.

Kokoomusta pidetään usein puolueista taitavimpana mielikuvapolitiikan tekijänä.

Ja sehän on vahva mielikuva, että kokoomus pitää ryhdikkäästi kiinni kannastaan eikä sorru yleiseen hötkyilyyn.

Mutta asia ei vain oikein siltä näyttänyt eduskunnan torstain kyselytunnilla. Pikemminkin näytti siltä, että kokoomus oli ajautunut tahattomasti maalaamaan itsensä nurkkaan.

Oppositio pyrki kyselytunnilla kehystämään tilanteen niin, että kokoomus välittää enemmän yksityisten terveyspalveluyritysten liikevoitosta kuin vanhuksista. Ja tämän mielikuvan rakentamisessa he kyllä aika hyvin onnistuivatkin.

Etenkin kun Orpo oli ministeriaitiossa kuin peura ajovaloissa. Hän vaikutti epävarmalta ja takelteli sanoissaan. Kyselytunnin lopulla Orpo esitti vetoomuksen, että ”ei aina riideltäisi”.

Se kuulosti epätoivoiselta.

Orpo ei näyttänyt torstaina mahdolliselta tulevalta pääministeriltä. Hän näytti korkeintaan sen desimaalilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  7. 7

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  8. 8

   Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

  9. 9

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  10. 10

   Alentunut syntyvyys ei ole uhka hyvinvoinnille tai ikääntyvien toimeentulolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  9. 9

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää