Junkkari    |   Kommentti

Kokoomuksen hoitajamitoitusta koskeva viestintäoperaatio meni tiistaina pahasti mönkään

Kokoomuksella on pasmat sekaisin, paniikki päällä eikä se itsekään tiedä mitä ajaa.

Kokoomuksen hoitajamitoitusta koskevat ulostulot tiistai-iltapäivänä ovat malliesimerkki siitä, miten poliittista viestintäoperaatiota ei kannattaisi hoitaa.

Kokoomuksen tarkoituksena oli ilmeisesti tehdä ennaltaehkäisevä operaatio, jonka avulla se saisi keskustelunaloitteen taas itselleen ja samalla voisi minimoida niitä mielikuvavahinkoja, joita keskiviikon välikysymyskeskustelun pelättiin puolueelle aiheuttavan.

Kokoomuksessa oltiin huolissaan siitä, että välikysymyksen asetelma näyttäisi sen kannalta pahalta. Olihan se jäänyt yksin vastustamaan sitovan 0,7 hoitajan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin sen jälkeen kun hallituspuolueista keskusta ja siniset ilmoittivat viime viikolla yllättäen kannattavansa kirjausta. Koko oppositio ajaa asiaa jo entuudestaan.

Kokoomuksessa pelättiin välikysymyskeskustelusta syntyvän mielikuvan, jonka mukaan se välittää terveyspalveluyhtiöiden menestyksestä enemmän kuin ikäihmisten hoidosta.

Kokoomuksen viestintävyörytys alkoi tiistaina puoliltapäivin, kun Yle uutisoi, että kokoomus ei enää vastusta lakiin kirjattavaa hoitajamitoitusta. Jutussa kerrottiin, että ”kokoomus on valmis 0,7 hoitajaan yhtä hoidettavaa kohti, jos muut puolueet sitä haluavat”.

”Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Ylen haastattelussa.

Voiko sitä selvemmin sanoa? Kaikki muut eduskuntapuolueet ovat valmiita kirjaamaan sitovan 0,7 hoitajan mitoituksen lakiin – joten ”näin varmaan käy”.

Ylen uutinen lähti leviämään muihin viestimiin. Niissä otsikoitiin, että kokoomus muutti kantaansa hoitajamitoitusasiassa. Sosiaalisessa mediassa päiviteltiin kokoomuksen takinkääntöä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi, että kokoomuksen uuden linjan myötä hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin näyttää olevan eduskunnassa yksimielisyys. Keskustan peruspalveluministeri Annika Saarikko puolestaan sanoi, että asiaa ryhdytään nyt valmistelemaan.

Mutta. Hetkeä Ylen jutun julkaisun jälkeen MTV3 julkisti Petteri Orpon blogin, eikä asia ollutkaan enää yhtään selvä.

”Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain. Kannatamme lain tiukentamista, ja meillä on siihen ehdottaa hyvä ratkaisu”, Orpo kirjoitti.

Hmm. Kokoomuksella onkin oma ratkaisu asiaan.

”Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen. Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen.”

Orpon blogin mukaan kokoomus ei siis kannattanutkaan sitovan 0,7 hoitajan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Sen sijaan se halusi kirjata perusteen yksilölliselle sitovalle mitoitukselle.

Käytännössä tämä peruste tarkoittaisi sitä, että lakiin kirjattaisiin edellytys riittävästä hoidosta – mutta sitä ei määriteltäisi hoitajien määrällä hoidettavaa kohden. Käytännössä tilanne olisi kutakuinkin sama kuin nytkin. Onhan nykyäänkin olemassa suositukset riittävästä hoidosta.

Pian Orpon blogin julkaisun jälkeen kokoomuspoliitiikot katosivat Twitteristä kuin tuhka tuuleen. Hallituskumppanit kertoivat, että Petteri Orpoa ei kuulemma saanut puhelimella kiinni.

Niinpä asian selittely jäi avustajien tehtäväksi.

Twitterissä käynnistyi sekava keskustelu, jossa kokoomuksen politrukeilta yritettiin kysyä mitä kokoomus oikein ajoi.

Eräät kokoomuksen avustajat ilmeisesti päättivät, että hyökkäys on paras puolustus ja ryhtyivät haukkumaan poliittisia vastustajia vanhuspalveluita ymmärtämättömiksi.
Petteri Orpon avustaja Heikki Kuutti Uusitalo määritteli, että kokoomus kannattaa mitoitusta joka ei ole numero.
Uusitalon twiitti oli – ilmeisesti tahattomasti – aika hauska.

Viime viikollahan Petteri Orpo määritteli, että ihminen ei ole desimaali. Nyt sitten selvisi, että mitoitus ei ole numero.

Ytimekkäimmin kokoomuksen tiistaisen ulostulon summasi kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri Tuomas Tikkanen. Tikkanen kertoi Twitterissä, että kokoomuksen kanta on ihan sama kuin ennenkin.
Mutta jos kanta on entinen, niin miksi ihmeessä kokoomus järjesti asiasta sitten tämänkaltaisen omituisen tiedotushulabaloon?

Kokoomuksen tarkoitus oli ilmeisesti siis saada keskustelunaloite itselleen ja samalla pelata puolueelle paremmat asemat keskiviikon välikysymyskeskustelussa.

Sinänsä kokoomus voi olla ihan oikeassa – sitova hoitajamitoitus ei ole mikään autuaaksi tekevä asia, joka sellaisenaan ja automaattisesti estäisi Esperi Caressa nähdyt ikäihmisten hoidon laiminlyönnit.

Mutta viestintäoperaation lopputulos oli kokoomuksen kannalta katastrofi.

Se on edelleen keskiviikkona yksin vastustamassa hoitajamitoitusta välikysymyskeskustelussa. Sillä on edelleen iso riski, että syntyy mielikuva, jonka mukaan kokoomukselle terveyspalveluyritysten menestys on tärkeämpää kuin ikäihmiset.

Kaiken tämän lisäksi kokoomus onnistui rakentamaan mielikuvan, että puolueella on pasmat täysin sekaisin, paniikki päällä eikä se itsekään tiedä mitä ajaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko AltaVistan, Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikois­artikkeli kurkistaa verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja läksi lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  6. 6

   Patrik Laineen Winnipeg putosi jatkosta jääkiekon NHL:ssä

  7. 7

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  8. 8

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  10. 10

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää