Junkkari    |   Kommentti

Kokoomuksen hoitajamitoitusta koskeva viestintäoperaatio meni tiistaina pahasti mönkään

Kokoomuksella on pasmat sekaisin, paniikki päällä eikä se itsekään tiedä mitä ajaa.

Kokoomuksen hoitajamitoitusta koskevat ulostulot tiistai-iltapäivänä ovat malliesimerkki siitä, miten poliittista viestintäoperaatiota ei kannattaisi hoitaa.

Kokoomuksen tarkoituksena oli ilmeisesti tehdä ennaltaehkäisevä operaatio, jonka avulla se saisi keskustelunaloitteen taas itselleen ja samalla voisi minimoida niitä mielikuvavahinkoja, joita keskiviikon välikysymyskeskustelun pelättiin puolueelle aiheuttavan.

Kokoomuksessa oltiin huolissaan siitä, että välikysymyksen asetelma näyttäisi sen kannalta pahalta. Olihan se jäänyt yksin vastustamaan sitovan 0,7 hoitajan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin sen jälkeen kun hallituspuolueista keskusta ja siniset ilmoittivat viime viikolla yllättäen kannattavansa kirjausta. Koko oppositio ajaa asiaa jo entuudestaan.

Kokoomuksessa pelättiin välikysymyskeskustelusta syntyvän mielikuvan, jonka mukaan se välittää terveyspalveluyhtiöiden menestyksestä enemmän kuin ikäihmisten hoidosta.

Kokoomuksen viestintävyörytys alkoi tiistaina puoliltapäivin, kun Yle uutisoi, että kokoomus ei enää vastusta lakiin kirjattavaa hoitajamitoitusta. Jutussa kerrottiin, että ”kokoomus on valmis 0,7 hoitajaan yhtä hoidettavaa kohti, jos muut puolueet sitä haluavat”.

”Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Ylen haastattelussa.

Voiko sitä selvemmin sanoa? Kaikki muut eduskuntapuolueet ovat valmiita kirjaamaan sitovan 0,7 hoitajan mitoituksen lakiin – joten ”näin varmaan käy”.

Ylen uutinen lähti leviämään muihin viestimiin. Niissä otsikoitiin, että kokoomus muutti kantaansa hoitajamitoitusasiassa. Sosiaalisessa mediassa päiviteltiin kokoomuksen takinkääntöä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi, että kokoomuksen uuden linjan myötä hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin näyttää olevan eduskunnassa yksimielisyys. Keskustan peruspalveluministeri Annika Saarikko puolestaan sanoi, että asiaa ryhdytään nyt valmistelemaan.

Mutta. Hetkeä Ylen jutun julkaisun jälkeen MTV3 julkisti Petteri Orpon blogin, eikä asia ollutkaan enää yhtään selvä.

”Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain. Kannatamme lain tiukentamista, ja meillä on siihen ehdottaa hyvä ratkaisu”, Orpo kirjoitti.

Hmm. Kokoomuksella onkin oma ratkaisu asiaan.

”Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen. Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen.”

Orpon blogin mukaan kokoomus ei siis kannattanutkaan sitovan 0,7 hoitajan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Sen sijaan se halusi kirjata perusteen yksilölliselle sitovalle mitoitukselle.

Käytännössä tämä peruste tarkoittaisi sitä, että lakiin kirjattaisiin edellytys riittävästä hoidosta – mutta sitä ei määriteltäisi hoitajien määrällä hoidettavaa kohden. Käytännössä tilanne olisi kutakuinkin sama kuin nytkin. Onhan nykyäänkin olemassa suositukset riittävästä hoidosta.

Pian Orpon blogin julkaisun jälkeen kokoomuspoliitiikot katosivat Twitteristä kuin tuhka tuuleen. Hallituskumppanit kertoivat, että Petteri Orpoa ei kuulemma saanut puhelimella kiinni.

Niinpä asian selittely jäi avustajien tehtäväksi.

Twitterissä käynnistyi sekava keskustelu, jossa kokoomuksen politrukeilta yritettiin kysyä mitä kokoomus oikein ajoi.

Eräät kokoomuksen avustajat ilmeisesti päättivät, että hyökkäys on paras puolustus ja ryhtyivät haukkumaan poliittisia vastustajia vanhuspalveluita ymmärtämättömiksi.
Petteri Orpon avustaja Heikki Kuutti Uusitalo määritteli, että kokoomus kannattaa mitoitusta joka ei ole numero.
Uusitalon twiitti oli – ilmeisesti tahattomasti – aika hauska.

Viime viikollahan Petteri Orpo määritteli, että ihminen ei ole desimaali. Nyt sitten selvisi, että mitoitus ei ole numero.

Ytimekkäimmin kokoomuksen tiistaisen ulostulon summasi kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri Tuomas Tikkanen. Tikkanen kertoi Twitterissä, että kokoomuksen kanta on ihan sama kuin ennenkin.
Mutta jos kanta on entinen, niin miksi ihmeessä kokoomus järjesti asiasta sitten tämänkaltaisen omituisen tiedotushulabaloon?

Kokoomuksen tarkoitus oli ilmeisesti siis saada keskustelunaloite itselleen ja samalla pelata puolueelle paremmat asemat keskiviikon välikysymyskeskustelussa.

Sinänsä kokoomus voi olla ihan oikeassa – sitova hoitajamitoitus ei ole mikään autuaaksi tekevä asia, joka sellaisenaan ja automaattisesti estäisi Esperi Caressa nähdyt ikäihmisten hoidon laiminlyönnit.

Mutta viestintäoperaation lopputulos oli kokoomuksen kannalta katastrofi.

Se on edelleen keskiviikkona yksin vastustamassa hoitajamitoitusta välikysymyskeskustelussa. Sillä on edelleen iso riski, että syntyy mielikuva, jonka mukaan kokoomukselle terveyspalveluyritysten menestys on tärkeämpää kuin ikäihmiset.

Kaiken tämän lisäksi kokoomus onnistui rakentamaan mielikuvan, että puolueella on pasmat täysin sekaisin, paniikki päällä eikä se itsekään tiedä mitä ajaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyväntekeväisyyjärjestöt nuolemaan näppejään

  3. 3

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  4. 4

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  5. 5

   ”Unelias kirjekyyhky” matkusti Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskuteline­tilassa

  6. 6

   Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

  7. 7

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  3. 3

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  4. 4

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  5. 5

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  10. 10

   Moni aikuinen pyytelee lupia asioihin, joista pitäisi uskaltaa päättää itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää