Junkkari    |   Kommentti

Onko Sdp epä­looginen vai paniikissa? Tätä joutuu kysymään, kun kuuntelee puolueen selityksiä poltto­moottori­autojen kieltämisestä

Sdp:n tulevaisuushorisontti näyttää ulottuvan sunnuntaihin 14. huhtikuuta asti. Silloin järjestetään eduskuntavaalit.

Janus on roomalaisen mytologian jumala, jolla on kahdet kasvot. Ne katsovat eri suuntiin. Janus pystyy katsomaan samaan aikaan eteen ja taaksepäin, menneeseen ja tulevaan. Se onkin ovien ja porttien jumala.

Mutta mihin katsoo Sdp?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä on joutunut miettimään viime aikoina, jos on seurannut Sdp:n ilmasto-ohjelmasta virinnyttä kohua.

Demarit itse mielellään kehuskelevat olevansa tulevaisuuspuolue, ympäristöpuolueeksikin demarit ovat itseään kutsuneet – päättihän Kalevi Sorsan (sd) johtama hallitus vuonna 1983 ympäristöministeriön perustamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp:n teot eivät kuitenkaan ole aina tukeneet ympäristömielikuvaa. Jos teollisuuden ja luonnon edut ovat vastakkaiset, Sdp on usein valinnut teollisuuden. Onhan se työväenpuolue – ja työpaikat ovat sen eetoksen ydin.

Viime aikoina Sdp on kuitenkin tehnyt vahvaa tulevaisuustyötä. Tammikuussa Sdp julkisti Suuri kädenjälki, mutta pieni jalanjälki -ilmasto-ohjelman, joka on kunnianhimoinen. Asiantuntijat kiittelivät sitä.

Vaikka ilmastonmuutoksen torjuminen saa laajaa kannatusta äänestäjien keskuudessa, harvempi on valmis konkreettisesti tinkimään omasta elintasostaan ja hyvinvoinnistaan. Tästä kertoi karusti muun muassa HS:n alkuvuodesta tekemä mielipidekysely.


Sdp:n ilmasto-ohjelma olikin rohkea, siinä esitettiin koviakin keinoja ja pyrittiin ihan tosissaan löytämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Näin asiantuntijat arvioivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja kuten arvata saattaa, kohuhan siitä virisi – etenkin Sdp:n polttomoottoreiden kieltolinjauksesta.

Sdp:n ohjelmaan oli kirjattu sanatarkasti näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SDP tukee Smart Energy Transition hankkeessa esitettyä 750 000 vähä- tai nollapäästöisen auton tavoitetta vuodelle 2030. Seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä ja biopolttoaineisiin siirtymiseksi raskaassa liikenteessä.

Poliittiset vastustajat tarttuivat innolla Sdp:n linjaukseen.

Kokoomuksen Jukka Kopran mukaan Sdp:n tavoite 750 000 sähköautosta on ”posketon”. Perussuomalaisten Ville Vähämäki arvioi, että Sdp:n ehdotus polttomoottoriautojen kieltämisestä on ”toteuttamiskelvoton”.

Toimi Kankaanniemi (ps) totesi, että Sdp on unohtanut työkansan etujen ajamisen. Hänen mukaansa Sdp:n ehdotus on ”vaarallinen”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Demarit olivat helisemässä. Onhan eduskuntavaaleihin enää kaksi kuukautta aikaa.

Demarit yrittivät selittää, että polttomoottoriautoja ei olla kieltämässä saman tien. Ensi vaalikaudella laaditaan vasta aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämisestä. Kielto tulisi vasta joskus myöhemmin – eikä sen tarkasta ajankohdasta puolueella ole vielä päätöstä, demarit toistelivat.

Etenkin maakuntien demarit kirosivat. Yritä nyt tässä selittää, että Sdp ei saman tien vaalien jälkeen tule väkisin hakemaan äänestäjän Toyota Corollaa tämän pihamaalta.

Sdp alkoikin pakittaa. Siltä se ainakin näytti.

MTV3:n Asian ytimessä -haastatteluohjelmassa 22. tammikuuta Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi, että ensi vaalikaudella luodaan vasta aikataulu ja ”selkeä näkymä” siitä, milloin polttomoottoriautot ollaan kieltämässä.

Marinin mukaan kiellon osalta ”puhutaan 2030-luvun jälkeisestä Suomesta”.

Sdp:n kolmas varapuheenjohtaja Ville Skinnari jatkoi samalla linjalla seuraavana päivänä. ”Uusien polttomoottorillisten autojen myynnin rajoittamisessa liikutaan 2030-luvun jälkeisessä ajassa”, Skinnari sanoi tiedotteessaan 23. tammikuuta.

Siis hetkinen!

Sdp:n ilmasto-ohjelman mukaan se tavoittelee 750 000 vähä- tai nollapäästöistä autoa vuodelle 2030. Mutta nyt Sanna Marin ja Ville Skinnari linjasivat, että polttomoottorikielto tulisi voimaan vasta ”2030-luvun jälkeisessä ajassa”.

”2030-luvun jälkeinen aika” tarkoittaa ymmärtääkseni siis seuraavia vuosikymmeniä eli aikaisintaan 2040-lukua.

Siinä ei suoraan sanoen olisi mitään järkeä.

Sdp:n 750 000 vähä- tai nollapäästöisen auton tavoite vuonna 2030 on hyvin kunnianhimoinen. Mutta jos kyseinen tavoite kuitenkin toteutuisi jo vuonna 2030, niin se tarkoittaisi automarkkinan muuttuneen jo siinä vaiheessa perustavanlaatuisesti. Siirtymä polttomoottoreista päästöttömiin autoihin olisi silloin jo hyvin pitkällä.

Se tarkoittaisi sitä, että teknologia ja kustannukset olisivat kehittyneet siten, että suurella yleisöllä olisi mahdollisuus ostaa sähköautoja. Autonvalmistajatkaan tuskin silloin enää kovin innokkaasti edes kauppaisivat uusia polttomoottoriautoja.

Jos uusille polttomoottoriautoille ei enää olisi enää kysyntää eikä tarjontaakaan vuonna 2030, niin miksi Sdp kieltäisi polttomoottoriautot sitten kymmenen vuotta myöhemmin 2040-luvulla?

Siinä ei ole mitään tolkkua.

Jos päästöttömien autojen yleistymistä halutaan nopeuttaa, kielto on siihen tehokas keino. Moni muukin maa on ottamassa sen käyttöön. Jos kuluttajat tietävät etukäteen tulevasta myyntikiellosta, se vaikuttaa ostopäätöksiin jo paljon ennen sen kyseistä ajankohtaa.

Jotta polttomoottorikiellolla olisi siis vaikutusta, sen pitäisi tulla voimaan jo kehityksen alkuvaiheessa – ei vasta pitkällä tulevaisuudessa 2040-luvulla, jolloin sähköautot ovat todennäköisesti valtavirtaa.

Tästä voikin vetää sen johtopäätöksen, että Sdp on joko a) epälooginen tai b) paniikissa.

Vaihtoehto b tarkoittaisi sitä, että Sdp päätti ryhtyä peruuttelemaan ja pyöristämään ilmasto-ohjelmansa linjauksia kohun myötä.

Januskasvoinen Sdp pitää kiinni menneestä, se tiedetään – mutta näiden Marinin ja Skinnarin kommenttien myötä puolueen tulevaisuushorisontti näyttää ulottuvan sunnuntaihin 14. huhtikuuta asti. Silloin järjestetään eduskuntavaalit.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kiistää peruuttelun.

Marinin mukaan hänen MTV3:n haastattelussa käyttämä muotoilu polttomoottoreiden kieltämisestä ”2030-luvun jälkeisestä Suomesta” oli pelkkä lapsus ja epätarkka ilmaisu – eikä hän tarkoittanut sillä 2040-lukua.

Marin ei kuitenkaan suostu tarkentamaan, milloin polttomoottorikielto sitten voisi tulla voimaan – koska siitä Sdp ei ole tehnyt päätöstä ja tätä ajankohtaa olisi nimenomaan tarkoitus selvittää ensi vaalikaudella.

Sinänsä on hassu yhteensattuma, että myös Ville Skinnarille sattui samanlainen lapsus heti seuraavana päivänä kun hän puhui tiedotteessaan ”2030-luvun jälkeisestä ajasta”.

Helsingin Sanomat järjestää torstaina yhdessä Sitran ja WWF:n kanssa ilmastotentin puolueille Sanomatalon Mediatorilla. Tilaisuus alkaa kello 18 ja sinne on vapaa pääsy. HSTV lähettää tentin suorana.

Paikalla ovat Li Andersson (vas), Sari Essayah (kd), Pekka Haavisto (vihr), Laura Huhtasaari (ps), Anna-Maja Henriksson (r), Katri Kulmuni (kesk), Sanna Marin (sd), Petteri Orpo (kok), Sampo Terho (sin) ja seitsemän tähden liikeen Paavo Väyrynen.

Tentaattoreina toimivat Sitran Janne Peljo ja HS:n Marko Junkkari.

Olenkin valmistellut Sanna Marinille pari hyvää kysymystä tulevaisuudesta ja ”2030-luvun jälkeisestä Suomesta”.

Korjattu kello 16.25 ympäristöministeriön perustamisvuosi 1973:sta 1983:een.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

  5. 5

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  6. 6

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  9. 9

   Alaistensa kiusaamisesta epäilty Helsingin korkea johtaja sai syytteen työturvallisuusrikoksesta

  10. 10

   Hoivakoteja koskevan kohun käynnistänyt lähihoitaja avautuu ensi kertaa Superin verkkolehdessä: Tilanne Ulrikassa oli lohduton, miltei kaoottinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  6. 6

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää