Junkkari    |   Kommentti

HS-gallup kertoo tyvenestä myrskyn edellä

Erityisen huojentuneita HS-gallupin luvuista ollaan varmasti Sdp:ssä. Puolue on jo viikkoja pidättänyt hengitystään ja toivonut, että piikkipaikka säilyisi vaaleihin asti, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari kolumnissaan.

Keskiviikkona julkaistu HS-gallup on yllätyksettömyydessään suorastaan yllättävä.

Puolueiden kannatusluvuissa ei tapahtunut käytännössä minkäänlaisia muutoksia verrattuna edelliseen, helmikuussa tehtyyn kyselyyn. Ei siis mitään.

Kannatusmuutokset ovat kaikki kooltaan nolla pilkku jotain – ja vieläpä niin, että tuo ”jotain” on viisi tai alle.

Kannatuslukujen muuttumattomuus on sinänsä uutinen, sillä eduskuntavaalit ovat jo lähellä. Ennakkoäänestyksen alkuun on enää kaksi viikkoa. Varsinainen äänestyspäivä on 14. huhtikuuta.

Erityisen huojentuneita HS-gallupin luvuista ollaan varmasti Sdp:ssä, joka on jo viikkoja pidättänyt hengitystään ja toivonut, että piikkipaikka säilyisi vaaleihin asti. Nyt sen ero kakkosena olevaan kokoomukseen on kolme prosenttiyksikköä.

Se on paljon.

Mutta ei kuitenkaan niin paljon, että Sdp voisi jo julistautua vaalivoittajaksi. Etenkin kun television isot vaalitentit ovat vasta tulossa – ja tenteillä saattaakin olla iso merkitys vaalituloksen kannalta. Neljä vuotta sitten Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne epäonnistui vaalien alusviikon tv-tenteissä, mikä rokotti pahasti puolueen äänimäärää varsinaisena vaalipäivänä.

Sdp:n asemaa kuitenkin parantaa se, että pahimman haastajan, kokoomuksen, pakka on aika sekaisin. Puolue kompuroi vanhustenhoitokeskustelussa, mikä on laskenut sen kannatusta. Tämänpäiväinen HS-gallup ei myöskään kerro, että kokoomuksen kirivaihe olisi alkanut.

HS-gallupin haastattelut tehtiin 18.2.–15.3. välisenä aikana. Tuloksissa ei siis näy kunnolla se, miten Juha Sipilän (kesk) päätös hajottaa hallituksensa vaikutti. Sipilä jätti hallituksen eronpyynnön soten kaaduttua 8. maaliskuuta, joten sen vaikutukset kyselyssä jäivät viimeiseen haastatteluviikkoon.

Keskustalla menee kurjasti.

Kyselyn taustatiedoista selviää, että keväällä 2017 kuntavaaleissa keskustaa äänestäneistä vain 55 prosenttia kertoo aikovansa äänestää keskustaa eduskuntavaaleissa. Iso osa keskustalaisista näyttääkin jäävän vaalipäivänä kotiin.

Kuntavaaleissa keskustaa äänestäneistä peräti 24 prosenttia kertoo nyt, että ei aio äänestää tai ei osaa/halua sanoa ketä aikoo äänestää.

Saadakseen edes siedettävän vaalituloksen keskustan pitäisi siis saada houkuteltua omat takaisin taakseen. Puolue toivookin, että dramaattinen hallitusero havahduttaisi omat. Tässä kyselyssä havahtumista ei kuitenkaan vielä näy ja keskustan kannatus jää 14,3 prosenttiin.

Se on tämän vaalikauden alhaisin lukema keskustalle, ja peräti 1,5 prosenttiyksikköä alempana kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joissa keskusta kärsi historiallisen pahan tappion.

HS-gallupista voisikin sanoa, että kyseessä saattaa olla tyyni hetki myrskyn edellä. Iso osa kansalaisista ei ole vielä kunnolla havahtunut lähestyviin eduskuntavaaleihin. Pian he kuitenkin havahtuvat.

Puolueiden kampanjat alkavat nyt olla täydessä vauhdissaan ja vaalimainokset ilmestyvät pian katukuvaan. Voisikin veikata, että vielä voidaan nähdä suuriakin kannatusmuutoksia. Niin kävi myös neljä vuotta sitten. Katsotaanpa löytyisikö historiasta apua ennustamiseen.

Erään politiikan uskomuksen mukaan keskusta saa vaaleissa usein heikomman tuloksen kuin mitä kannatuskyselyt olivat sille lupailleet.

Maaliskuussa 2015 – siis kuukausi ennen edellisiä vaaleja – HS-gallupissa kärkipaikkaa piti keskusta peräti 24,7 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatus kuitenkin suli viimeisinä viikkoina ennen vaalipäivää. Silti se oli vaaleissa selkeä ykkönen 21,1 prosentin kannatuksella.

Sama ilmiö keskustalle tapahtui myös vuoden 2011 vaaleissa. Maaliskuun 2011 HS-gallupissa sen kannatus oli 18,3 prosenttia – mutta vaalitulos selvästi heikompi eli 15,8 prosenttia.

Vuoden 2007 vaaleissa ei vastaava laskua kuitenkaan nähty. Silloin maaliskuun HS-gallup povasi keskustalle 23,3 prosentin kannatusta, mikä toteutui lähes täsmälleen vaaleissa, jossa sen tulos oli 23,1 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatuksen puolestaan uskotaan käyttäytyvän päinvastoin. Perussuomalaisia pidetään gallupien alisuorittajina – siis siten, että kyselyissä sille on ennustettu alempaa kannatusta kuin mitä vaaleissa on toteutunut.

Neljä vuotta sitten maaliskuun HS-gallup antoi perussuomalaisille 15,2 prosentin kannatuksen. Vaalitulos oli kuitenkin kaksi ja puoli prosenttiyksikköä parempi eli 17,7 prosenttia.

Sama tapahtui vuoden 2011 ”jytkyvaaleissa”. Perussuomalaiset saivat vaaleissa 19,1 prosenttia äänistä, vaikka kuukautta ennen vaaleja HS-gallup oli ennustanut sille hieman alempaa 18,4 prosentin kannatusta.

Näissä vaaleissa onkin kiinnostava nähdä, miten perussuomalaisten kannatus kehittyy suhteessa kyselyihin. Tuore HS-gallup antaa perussuomalaisille 11,1 prosentin kannatuksen. Vaalitulos saattaa kuitenkin olla tätä korkeampi – näin ainakin monet politiikan kommentaattorin tuntuvat veikkaavan.

HS-gallupin taustatietojen pohjalta voi arvioida, että perussuomalaisten äänestäjäkunta on aika paljolti vaihtunut kesän 2017 puoluehajaannuksen jälkeen.

Perussuomalaisia kuntavaaleissa – siis ennen puolueen hajoamista – äänestäneistä 50 prosenttia kertoo toimivansa samoin eduskuntavaaleissa. Peräti 29 prosenttia kuntavaaleissa perussuomalaisia äänestäneistä ei halua kertoa kantaansa, ei aio äänestää tai ei tiedä vielä ketä äänestää. Luku on siis jopa korkeampi kuin keskustalla.

Perussuomalaiset ovat ilmeisesti saaneet uusia äänestäjiä. HS-gallupin taustatietojen mukaan nämä ovat ihmisiä, jotka jättivät kuntavaaleissa kokonaan äänestämättä.

Näillä perussuomalaisten uusilla kannattajilla ei välttämättä ole ollut tapana käydä äänestämässä aikaisemmin. Nyt he ovat lähteneet perussuomalaisten kannattajiksi, ja syynä tähän lienevät muun muassa Oulussa tapahtuneet ja laajaa julkisuutta saaneet turvapaikanhakijoiden epäillyt seksuaalirikokset.

Perussuomalaiset ovat myös kaikkein varmimpia omasta puoluevalinnastaan. HS-gallupin mukaan 54 prosenttia perussuomalaisten kannattajista kertoo olevansa ”täysin varma” puoluevalinnastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  3. 3

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  4. 4

   Uusperheissä muutetaan liian nopeasti yhteen, sanoo asian­tuntija – HS etsi neuvot yleisimpiin uusperheiden ongelma­tilanteisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

  6. 6

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  7. 7

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Jukka Halmeen maailma romahti IFK:n pudottua liigasta, ja viime talvena tuli taas tyrmäävä taka­isku, kun Stadin kingin kaveri­porukka kaikkosi kopista

  10. 10

   Löysitkö tällaisen kiven? Arvokkaista mineraaleista halutaan nyt havaintoja, ja näyte voi johtaa kaivoksen syntymiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  2. 2

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  4. 4

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  6. 6

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  7. 7

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  8. 8

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  9. 9

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää