Junkkari    |   Kommentti

Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

Sdp:n Antti Rinne myönsi Jutta Urpilaisen olleen oikeassa. Juuri kyseinen väite yhteisöveron alennuksesta saattoi aikanaan auttaa Rinteen valtaan, kirjoittaa Marko Junkkari.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi maanantai-iltana Ylen vaalitentissä olleensa väärässä. Lue lisää vaalitentistä tästä.

Se ei ole ihan tavallista. Ei Rinteeltä eikä keltään muultakaan poliitikolta.

Poliitikot harvemmin julkisesti myöntävät tehneensä virheen. Jos hommat menevät mäkeen, yleensä poliitikot selittävät asiaa ulkoisilla tekijöillä, itsestään riippumattomilla yllätyksillä, viestinnällisillä epäonnistumisilla ja poliittisten vastustajien kampituksella.

Siksi olikin niin yllättävää kuulla Antti Rinteen sanovan maanantain tentissä selkokielellä ja yksiselitteisesti:

”Olin väärässä.”

Tuossa vaiheessa tentissä käsiteltiin ilmastonmuutosta ja Sdp:n esittämää kestävän kehityksen arvonlisäveroa, jonka sisältö on jäänyt monille kansalaisille hähmäiseksi. Sdp visioi, että ilmastonmuutoksen kannalta kestävillä tuotteilla ja palveluilla voisi olla muita alempi arvonlisäverokanta.

Tentaattori Olli Seuri kysyi, eivätkö ekonomistit pikemminkin suosittele verotuksessa malleja, jotka olisivat mahdollisimman selkeitä ja joissa olisi mahdollisimman vähän poikkeuksia.

”Nyt mä pääsen nappamaan tähän”, Rinne sanoi. Ja ryhtyi kertomaan, miten oli aikoinaan vastustanut yhteisöveron alennusta.

”Nyt jälkeenpäin on näyttäytynyt, että olin väärässä: se tuotti enemmän se yhteisöveron laskeminen kuin aikaisempi vero oli tuottanut”, Rinne sanoi.

”Miten tämä liittyy tähän?” tentaattori Seuri kysyi hämmentyneenä.

Harvemmin vaalitenteissä 30 sekuntiin tiivistyy näin paljon kiinnostavia asioita. Pätkän voi katsoa tästä:Rinne siis myönsi videolla olleensa väärässä vastustaessaan aikoinaan yhteisöveron alennusta.

Kyse oli siitä, että kevään 2013 kehysriihessä Jyrki Kataisen (kok) hallitus ilmoitti aikovansa alentaa yritysten maksamaa yhteisöveroa peräti 4,5 prosenttiyksiköllä. Samalla listaamattomien yritysten osinkoveroa kevennettäisiin.

Yritysten verohelpotukset esitteli valtiovarainministeri ja Sdp:n silloinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Yhteisöveron alennus suututti Sdp:n ammattiyhdistyssiiven, ja se oli ehkä keskeisin yksittäinen syy, miksi toimihenkilöjärjestö Pron puheenjohtaja Antti Rinne nostettiin haastamaan Urpilaista toukokuun 2014 puoluekokouksessa. Rinne mainitsi itsekin yhteisöveron alennuksen keskeiseksi syyksi, miksi hän lähti haastamaan Urpilaista.

Demareiden ay-siipeä suututti muun muassa se, että yrityksiltä ei verohelpotusten vastapainoksi vaadittu keskitettyä tuloratkaisua. Esimerkiksi Suomen Kuvalehden haastattelussa kesäkuussa 2013 Antti Rinne syytti Urpilaista siitä, että tämä oli päättänyt yhteisöveron roimasta alennuksesta vastoin puolueen talousasiantuntijoiden näkemyksiä.

Rinteen mukaan Urpilainen teki yhteisöveropäätöksen omin päin, ”korkeintaan muutaman avustajan kanssa, kuuntelematta muita”.

Tämän saattoi lukea myös niin, että Urpilainen ei Rinteen mielestä kuunnellut riittävästi ay-liikkeen näkemyksiä.

Vuosi kehysriihen jälkeen Sdp:n puoluekokouksessa Rinne voitti Urpilaisen niukasti ja nousi hänen paikalleen puolueen puheenjohtajaksi ja valtiovarainministeriksi.

 

Rinne myöntää Urpilaisen olleen oikeassa.

Urpilainen perusteli aikoinaan yhteisöveron alennusta sillä, että se tuottaisi niin sanottuja dynaamisia vaikutuksia ja pidemmällä aikavälillä verokertymä olisi suurempi kuin ennen alennusta.

Nyt Rinne siis myöntää Urpilaisen olleen tässä oikeassa.

Itse asiassa Rinne myönsi jo vajaa sitten politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa, että yhteisöveron alennus oli aikoinaan oikea ratkaisu.

Haastoiko Antti Rinne Jutta Urpilaisen puheenjohtajakisaan siis väärin perustein?

Tähän kysymykseen ei tietenkään kukaan pysty vastaamaan eikä jälkiviisastelulla ole merkitystä. Asia on kuitenkin kiinnostava siinä mielessä, että se kertoo jotain Sdp:n ja palkansaajaliikkeen suhteista.

SAK:n linnakkeesta katsoen Urpilaisen suurin synti taisi olla se, että hän yritti tehdä pesäeroa ammattiyhdistys­liikkeeseen. Rinne palautti ay-liikkeen ja Sdp:n suhteen taas ikiaikaiseen normaaliasentoon – eli likeiseksi.

Mutta palataan vielä siihen 30 sekunnin tenttipätkään.

Rinne siis viittasi yhteisöveron alennukseen, joka oli tuottanut enemmän verotuloja kuin aiempi korkeampi verokanta. Tästä hän veti aasinsillan Sdp:n esittämään kestävän kehityksen arvonlisäveroon.

”Uskon, että kun tehdään oikeita ratkaisuja arvonlisäverotuksessa, siirrytään kohti kestävämpää kulutusta, niin sitä kautta itse asiassa verotulot tulevat nousemaan”, Rinne sanoi.

Hmm.

Rinne siis sanoi, että alentamalla esimerkiksi kestävien tuotteiden arvonlisäveroa, se itse asiassa voi nostaa verotuloja.

Voiko kasvisten arvonlisäveron alennuksella olla muka samanlaisia dynaamisia vaikutuksia kuin yhteisöveron alennuksella?

Valtiovarainministeriössä ei ole asiasta tehty laskelmia eikä vaikutusarvioita. Ministeriön vero-osaston virkamiehet suostuvat kuitenkin taustaksi pohtimaan asiaa yleisellä tasolla.

Jotta kasviksista kertyvä arvonlisävero olisi suurempi veronalennuksen jälkeen, tulisi kasvisten syönnin määrän kasvaa merkittävästi. Pitää kuitenkin muistaa, että kasviksiin käytetty rahamäärä olisi todennäköisesti pois muusta ruokakulutuksesta, joten se osaltaan pienentäisi muuta kulutusta ja siten siitä kertyvää arvonlisäveron kertymää.

Asian voi tiivistää niin, että arvonlisäkertymän muutos riippuu siitä, missä määrin kasvisten syöntimäärä muuttuu, kuinka paljon se vaikuttaa muuhun kulutukseen ja vielä siitä, missä arvonlisäverokannassa tämä muu kulutus on.

Kasvisten alennetusta arvonlisäverosta kertyneen lisärahan kuluttaja voi hyvin käyttää vaikkapa säästämiseen tai ulkomaan matkaan.

”Jos meidän tulisi tehdä vaikutusarvio tästä, emme näillä tiedoilla todennäköisesti päätyisi siihen, että verotulot kasvavat, vaan vähenevät”, vero-osastolta kommentoidaan.

Verotulot voivat teoriassa kasvaa vain, jos syntyy jotenkin uutta veropohjaa.

”Vihannesten veroalennuksen tulisi siis muuttaa kuluttajien rahankäyttöä siten, että nykyisin esimerkiksi verottomiin ulkomaanmatkoihin käytetty raha kulutettaisiin alennettujen vihannesten ostoihin. Tämä ei vaikuta kovin uskottavalta. Vertailu yhteisöveroalennukseen siis ontuu.”

Yritin kysyä kestävän kulutuksen arvonlisäveron dynaamisista vaikutuksista maanantai-iltana Twitterissä Sdp:n veropoliittiselta asiantuntijalta Lauri Finériltä, mutta en saanut vastausta. Asia oli kuulemma jäänyt hänellekin tentissä epäselväksi.
Rinne moitti aikoinaan siis Urpilaista siitä, että tämä ei ollut kuunnellut yhteisöveron alennuspäätöksen yhteydessä puolueen talousasiantuntijoita.

Jäin miettimään, keitä asiantuntijoita Antti Rinne on kuunnellut arvonlisäveron alentamisen dynaamisista vaikutuksista, jos Lauri Finérkään ei tiedä asiasta. Finér on kuitenkin puolueen verolinjausten keskeinen taustavoima.

Ylen tentissä juontaja Olli Seuri tyytyi sanomaan, että verotuottojen kasvu taitaa olla lähinnä uskon asia tässä vaiheessa.

”Kyllä, tämä on uskon asia”, Rinne sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  4. 4

   HS kysyi ensin haastavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Jarlalta, nyt Jarla kertoo koko tapahtuma­ketjun omasta näkö­kulmastaan toisessa sarja­kuvassa

  5. 5

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  8. 8

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  9. 9

   Keskustan taustahahmo: Keskusta on parhaimmillaan riidellessään avoimesti – mutta viime kaudella niin ei saanut tehdä

  10. 10

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  2. 2

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  3. 3

   Yhdysvaltalais­mies rakensi kodin tolpan nokkaan avomerelle, ja nyt häntä uhkaa kuoleman­tuomio Thaimaassa

  4. 4

   Nämä ovat Helsingin upeimmat työpaikat

  5. 5

   Opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt nuori nainen poltettiin elävältä Bangladeshissa

  6. 6

   Matti Nykänen varoitti suomalaisia haalimasta omaisuutta, ja suomalaiset uskoivat: osakkeisiin ja rahastoihin sijoitettiin keski­määrin 42 euroa henkeä kohti, raha­peleihin 570 euroa

  7. 7

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  8. 8

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  9. 9

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  10. 10

   Kriisienratkaisu­järjestö CMI Hussein al-Taeen kirjoituksista: ”Epäasiallinen kommentointi ei ole hyväksyttävää rauhanvälityksen ammattilaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää