Junkkari    |   Kommentti

Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

On erikoista, että kriisipuolue keskustalla on varaa olla hyödyntämättä Annika Saarikkoa – joka on sekä keskustalaisten piirissä että ulkopuolellakin puolueen kirkkaasti suosituin poliitikko, kirjoittaa kommentissaan HS:n Marko Junkkari.

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko ilmoitti keskiviikkona, että ei pyri ensi syksynä keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustan ylimääräinen puoluekokous järjestetään 7. syyskuuta. Toista lastaan odottavan Saarikon laskettu aika on viikkoa kokouksen jälkeen.

Saarikko perusteli kieltäytymistään blogikirjoituksessa. Kirjoitus on taiten tehty ja hyvin kiinnostava.

Saarikon kirjoituksen pääviesti oli se, että kyseessä on henkilökohtainen päätös – jota hän ei halua yleistettävän mihinkään suuntaan. Päätös ei Saarikon mukaan kerro keskustan arvopohjasta. Se ei myöskään ole viesti naisen asemasta.

Kyseessä on puhtaasti Saarikon mukaan hänen ja hänen perheensä päätös. Ratkaisua onkin helppo ymmärtää, eikä kenelläkään pitäisi olla mitään syytä arvostella tai kyseenalaistaa sitä.

Keskustaa sen sijaan on vaikea ymmärtää. Ja sen päätöstä ylimääräisen puoluekokouksen ajankohdasta voi hyvin arvostella ja kyseenalaistaa.

Miksi se pitää järjestää juuri 7. syyskuuta?

Puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti viime viikon tiistaina luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta. Samaisessa tiedotteessa kerrottiin puoluehallituksen päättäneen ylimääräisen puoluekokouksen ajankohdasta.

 

”Sipilä on leipiintynyt kivireen vetämiseen ja kiittämättömään kansaan, mutta silti puheenjohtajan voisi kuvitella eroavan tavalla joka olisi puolueen edun mukainen.”

Sinänsä Sipilän eroa ei voi pitää yllätyksensä. Olihan keskustan vaalitulos katastrofaalisen huono, heikoin yli sataan vuoteen.

Keskustan sisältä kerrotaan, että Sipilä halusi ilmoittaa erostaan jo sunnuntaina vaali-iltana, mutta lähipiiri onnistui suostuttelemaan hänet lykkäämään ilmoitustaan tiistaille.

Sipilä on leipiintynyt kivireen vetämiseen ja kiittämättömään kansaan, mutta silti puheenjohtajan voisi kuvitella eroavan tavalla joka olisi puolueen edun mukainen.

Nyt nähty pikaero ei sellainen välttämättä ole. Eurovaaleihin on aikaa vain reilu kuukausi, eivätkä puheenjohtajat yleensä ole tavanneet erota näin lähellä vaaleja.

Keskusta menee siis eurovaaleihin ilman puheenjohtajaa – tai toki Sipilä muodollisesti on sellainen, mutta valtamielessä hän on rampa ankka. Keskustan meppipaikkojen määrä saattaa romahtaa kolmesta jopa yhteen.

Toisaalta hallitusneuvottelut ovat juuri alkamassa, ja väistyvän puheenjohtajan on vaikea tehdä sitoumuksia seuraajan varalle.

Jos keskusta menee hallitukseen, kyseessä olisi niin sanottu vihreä kansanrintama – eli siinä olisivat keskustan ohella Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto sekä mahdollisesti Rkp.

Punavihreille puolueille Sipilän väistyminen on positiivinen asia ja saattaa itse asiassa helpottaa yhteistyötä keskustan kanssa.

Mutta sama vaikutus olisi ollut sillä, jos Sipilä olisi kertonut jatkavansa puheenjohtajana kautensa loppuun mutta kuitenkin jäävänsä seuraavan hallituksen ulkopuolelle. Samaan tapaan teki Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen vuoden 2003 vaalien jälkeen.

Jos keskusta pääsee hallitukseen – mikä ei sinänsä ole todennäköisin vaihtoehto – Sipilä olisi toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtajana voinut siirtyä päivänpolitiikan ulkopuolelle eduskunnan puhemieheksi. Niin teki Lipponenkin.

Tai sitten Sipilä olisi voinut tehdä Esko Ahot ja lähteä vuodeksi Harvardiin. Tai sitten hän olisi voinut tehdä Mari Kiviniemet ja hoitaa vaalitappion jälkeen puheenjohtajakauden kunnialla maaliin.

Vaihtoehtoja olisi varmasti muitakin.

Erikoisinta on se, että keskustan nykyinen puoluejohto ei ole kunnolla perustellut, miksi ylimääräinen puoluekokous on juuri 7. syyskuuta. Miksi se ei ole lokakuussa? Tai elokuussa?

Miksi ei voitu odottaa kesäkuuhun 2020, jolloin keskustalla on sääntömääräinen puoluekokous Vantaalla? Siihen on aikaa vain vuosi.

Juha Sipilä on todennut, että ennenaikaisen puoluekokouksen myötä uusi puoluejohtaja saa vuoden enemmän aikaa keskustan linjan selkeyttämiseen ennen vuoden 2023 eduskuntavaaleja.

Mutta onko tällä vajaalla vuodella tosiaan niin paljon merkitystä?

Hyvinhän se keskustan kannatuksen nostattaminen onnistui Sipilältäkin, vaikka hän aloitti puheenjohtajana vuonna 2012 kesken vaalikauden ja kolme vuotta ennen eduskuntavaaleja.

Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki pui vaalitappion syitä viime perjantaina Suomenmaan blogissaan. Siinä hän onnistui kiteyttämään keskustan vaalitappion syyn hyvinkin inhorealistisesti:

”Vaalitappion myötä on tullut tavaksi sanoa, ettei viesti mennyt perille. Keskustan viesti meni perille, mutta kannattajamme eivät pitäneet viestistä. Viesti oli väärä”, Jäätteenmäki kirjoitti.

Keskusta on siis – jälleen kerran – eksistentiaalisessa kriisissä ja joutuu miettimään linjaansa ja politiikkaansa aivan uudella tavalla.

 

”Puoluehallituksen päätös ajoittaa ylimääräinen puoluekokous täsmälleen Saarikon laskettuun aikaan näyttää pienen piirin poliittiselta peliltä, jonka tarkoitus oli pelata Saarikko pois puheenjohtajakisasta.”

Siksi onkin erikoista, että kriisipuolueella on varaa olla hyödyntämättä Annika Saarikkoa – joka on sekä keskustalaisten piirissä että ulkopuolellakin puolueen kirkkaasti suosituin poliitikko. Saarikkoa arvostetaan yli puoluerajojen asiat osaavana ja taitavana poliitikkona.

Jos ylimääräinen puoluekokous olisi ajoitettu johonkin muualle kuin Saarikon vauvan laskettuun aikaan – vaikkapa kuukautta aiemmaksi tai myöhemmäksi – Saarikko tuskin siltikään olisi lähtenyt ehdolle puheenjohtajaksi.

Tai mistäpä sen tietää. Ja sitä on aika turha arvailla, sillä kyseessä on Saarikon henkilökohtainen päätös.

Joka tapauksessa puoluehallituksen päätös ajoittaa ylimääräinen puoluekokous täsmälleen Saarikon laskettuun aikaan näyttää pienen piirin poliittiselta peliltä, jonka tarkoitus oli pelata Saarikko pois puheenjohtajakisasta.

Suuresta salaliitosta tuskin on kyse, mutta jos keskustan nykyinen puoluejohto olisi halunnut Saarikon puheenjohtajaksi, keinot ja ajoitus siihen olisi kyllä keksitty.

Kukaan ei vielä ole ilmoittautunut keskustan puheenjohtajakisaan, mutta todennäköisesti mukaan lähtee useampikin edustaja nykyisestä puoluehallituksesta. Puolueen varapuheenjohtajista Katri Kulmuni ja Hannakaisa Heikkinen varmaankin ovat mukana.

Kulmunin ja Heikkisen lisäksi puheenjohtajakisaan veikkaillaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosta ja mahdollisesti kansanedustaja Antti Kurvista. Muitakin voi toki tulla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää