Junkkari    |   Kommentti

HS-gallupin kehnot luvut keskustalle saattavat sammuttaa puolueessa viime päivinä virinneet hallitushalut

Hetki sitten julkistettu HS-gallup tuo oman lisäkierteensä jo muutenkin hankaliin hallitusneuvotteluihin. Onhan perussuomalaiset noussut kyselyssä suurimmaksi puolueeksi 18,7 prosentin kannatuksella.

Vaalivoittaja Sdp on puolestaan painunut kyselyssä kolmanneksi 16,9 prosentin kannatuksella. Kokoomus nousi niukasti demareiden ohi 17,1 prosentilla.

Sinänsä perussuomalaisten nousu kyselyssä kärkeen ei ole valtava yllätys. Sen eduskuntavaalikampanja oli nousujohteinen, ja saattoi hyvin olettaa, että perussuomalaisten hurmos jatkuu myös vaalien jälkeen.

Näin näyttää käyneen.

Perussuomalaiset tekeekin todennäköisesti erittäin hyvän tuloksen toukokuun eurovaaleissa.

Tämän HS-gallupin merkittävin luku taitaa kuitenkin löytyä riviltä viisi. Sieltä löytyy keskusta, jonka kannatus on painunut 12,7 prosenttiin.

Se on todella vähän.

Keskusta kärsi huhtikuun eduskuntavaaleissa historiallisen suuren tappion. Puolue menetti peräti 18 kansanedustajapaikkaa ja sen kannatus painui 13,8 prosenttiin. HS-gallupissa se on kuitenkin tullut tästä katastrofaalisesta eduskuntavaalituloksestakin vielä yli prosenttiyksikön alaspäin.

Keskusta on tässä kyselyssä vasta viidenneksi suurin puolue, sillä vihreät ajoi niukasti sen ohi.

Keskustan eduskuntaryhmässä on viime päivinä virinnyt ilmeisen vahva näkemys siitä, että puolue voisi vaalitappiosta huolimatta mennä hallitukseen.

Erään keskustalaisen syväkurkun mukaan keskustan eduskuntaryhmän 31 kansanedustajasta peräti 21 olisi valmis hallitukseen. Tähän ryhmään kuuluvat tiettävästi ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen ja kansanedustaja Antti Kurvinen – molemmat mahdollisia Juha Sipilän seuraajia keskustan johdossa.

Oppositioon puolueen veisi vain kymmenen edustajaa. Tässä oppositioporukassa on muiden muassa kansanedustaja Katri Kulmuni, jota on myös povattu keskustan johtoon.

Tosin tämänkaltaista tarkkaa laskelmaa keskustaedustajien hallitushaluista on käytännössä mahdotonta tarkasti tehdä, sillä monen edustajan kannan voi tulkita halutessaan joko myönteisesti tai kielteiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmä on aiemmin linjannut, että puolue ei ole lähtökohtaisesti menossa hallitukseen vaan hallituksen muodostaminen on vaalivoittajien hommaa. Se on kuitenkin jättänyt ryhmänjohtaja Antti Kaikkosen mukaan oven ”viisi senttiä raolleen” – mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että keskusta voisi olla valmis hallitusvastuuseen siinä vaiheessa, jos voittajat eivät saa hallitusta kasaan.

Viikonloppuna tuo linjaus näytti unohtuneen.

Huhujen mukaan keskusta voisi kaikesta huolimatta olla valmis osallistumaan hallitusneuvotteluihin jo ensimmäisessä vaiheessa. Se ei siis välttämättä odottaisikaan, että neuvotteluiden ensimmäinen yritys kaatuisi.

Se lienee Sdp:n puheenjohtajan ja hallitustunnustelijan Antti Rinteen taktikoinnin ansiota. Rinne on onnistunut taitavasti pelaamaan keskustan mukaan hallitusspekulaatioihin.

Palataanpa tässä vaiheessa hallitustunnusteluprosessissa reilu viikko taaksepäin.

Perjantaina 26. huhtikuuta Antti Rinne julkisti puolueille lähettämänsä hallituskysymykset. Tiedotustilaisuudessa Suomen Kuvalehden toimittaja Heikki Vento kysyi Rinteeltä, kuinka paljon tämä arvioi toimivan hallituspohjan tarvitsevan taakseen kansanedustajia.

”Tuo on semmoinen ansakysymys”, vastasi Antti Rinne ja kieltäytyi vastaamasta siihen.

Rinne sanoi, että jos hän kertoisi jonkun luvun, toimittajat ryhtyisivät välittömästi spekuloimaan Rinteen tavoittelemaa hallituspohjaa. Ja oikeassahan hän oli – juuri niin olisi käynyt. Eikä spekulaatio olisi edes kovin vaikeaa, sillä mahdollisia hallituskokoonpanoja on vain muutama.

Rinne kuitenkin vastasi Vennon kysymykseen viikkoa myöhemmin Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Tähtäimessäni on selkeä enemmistöhallitus. Eli ei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan”, Rinne sanoi 4. toukokuuta HS:ssä.

Lausunto oli erittäin kiinnostava.

Vahvimmin on viime aikoina hallituspohjaksi spekuloitu sinipunaa, jossa olisivat Sdp, kokoomus, vihreät ja Rkp. Sillä olisi 108 kansanedustajaa, josta Rinnekin muistutti haastattelussa.

Tässä hallitusvaihtoehdossa Rkp olisi juuri Rinteen pelkäämässä vaa’ankieliasemassa, sillä se voisi kymmenellä eduskuntapaikallaan viedä koska tahansa hallituksen enemmistön eduskunnassa.

Jos Rinteen lausuntoon on uskominen, sinipunaan tarvittaisiin siis vielä yksi lisäpuolue – käytännössä joko vasemmistoliitto tai kristilliset. Kokoomuksen on kuitenkin hyvin vaikea hyväksyä vasemmistoliittoa hallitukseen. Toisaalta kristilliset torppaisivat Sdp:n ja kokoomuksen haluaman perhevapaauudistuksen.

Rinteen haastattelusta lähtikin viikonloppuna liikkeelle huhuvyöry siitä, että seuraava hallituspohja voisi olla vihreä kansanrintama. Siinä olisivat Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

”Kansanrintamalla Rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, Rinne totesi haastattelussa.

Tässä kokoonpanossa pienimmät puolueet Rkp ja vasemmistoliitto eivät olisi laskennallisesti vaa’ankielenä eivätkä pystyisi painostamaan hallitusta niin helposti erouhkauksilla. Se vastaisi siis Rinteen tavoitteita.

Miksi Rinne päätti puhua lauantain haastattelussa ”selkeästä enemmistöhallituksesta” ja pienpuolueiden vaa’ankieliasemasta, vaikka vain viikkoa aiemmin tämä oli hänen mielestään ollut ”ansakysymys”.

Kyseessä ei ollut lipsahdus vaan taktinen veto. Sen avulla Sdp pyrkii painostamaan kokoomusta haluamaansa suuntaan.

Kokoomuksessa on ollut vaalien jälkeen vallalla melkoinen uho, sillä puolueessa on uskottu, että sinipuna on käytännössä Rinteen ainoa vaihtoehto.

Kokoomuslaiset ovatkin voimainsa tunnossa julistaneet, että Sdp joutuu nielemään vappusataset ja kaikki muut vaalilupauksensa. Kokoomuslaisten mielestä menolisäyksiin ei ole varaa eikä veroja voi korottaa.

Rinne puolestaan sitoutui viime viikon vappupuheessaan jälleen kerran siihen, että alle 1 400 euroa tienaavat eläkeläiset todellakin saavat sadan euron nettokorotuksen eläkkeisiinsä.

Sdp:n on käytännössä mahdoton perääntyä eläkkeiden korottamisesta. Kokoomuksen on puolestaan käytännössä mahdotonta hyväksyä sitä. Neuvottelut ovatkin jo etukäteen solmussa.

Rinne tapasi sunnuntaina kahdenkeskisissä neuvotteluissa osan puolueista ja tänään hän tapaa loput. Keskustan vuoro oli sunnuntaina iltapäivästä. Keskustaa edustivat väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä ja ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen.

Eilisistä tapaamisista on tihkunut niukasti tietoa – mutta jotain sentään. Antti Rinne viestitti tiettävästi keskustalle, että Sdp voi hyvinkin hyväksyä keskustan esittämät kynnyskysymykset. Joistain asioista pitää erikseen sopia, mutta pääsääntöisesti keskustan reunaehdot ovat demareiden nieltävissä.

Tiettävästi Rinne hoiti tapaamisessa taitavasti myös keskustalaisten haavoittunutta sielua. Hän lupaili keskustalle vahvaa asemaa hallitusneuvotteluissa ja sen eri neuvotteluryhmissä. Rinne lupaili vahvaa asemaa myös hallituksen paikkajaossa.

Keskusta ei siis olisi hallituksessa demareiden apupuolue. Sillä olisi selkeä asema hallituksen kakkospuolueena.

Tämä kuulosti keskustalaisista varmaankin hyvältä.

Kokoomuslaisten vuoro tavata Rinne oli maanantaina. Kokoomuslaiset tietävät hyvin keskustassa virinneet hallitushalut.

Rinne toivookin, että kokoomuksesta löytyisi tämän vuoksi vähän aiempaa enemmän nöyryyttä ja valmiutta Sdp:n talouspoliittisiin linjauksiin, jossa menolisäykset eivät ole menolisäyksiä vaan tulevaisuusinvestointeja.

Tosin samaan aikaan kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kompromissivara on aika pieni, sillä kokoomuksen oikea laita painaa päälle, jos hän antaa liikaa periksi.

Vastaavasti myös Petteri Orpolla on kovat paineet. Jos kokoomus jää oppositioon, Orpo saa todennäköisesti kesän 2020 puoluekokouksessa haastajia ja hänen puheenjohtajakautensa saattaa päättyä.

Tänään julkaistu HS-gallup on todennäköisesti melkoinen kylmä suihku niille keskustan kansanedustajille, jotka ovat viime päivinä innostuneet kannattamaan puolueen hallitukseen menoa karmeasta vaalitappiosta huolimatta.

HS-gallup kertoo keskustalaisille karun viestin siitä, että vaikka puolueen vaalitulos oli huono – se ei kuitenkaan välttämättä ole mikään pohjalukema, jonka alle kannatus ei enää voisi vajota.

Puolueet puhuvat usein ”kovasta ydinkannatuksesta” eli uskovat, että heillä on äänestäjiä jotka äänestävät heitä aina riippumatta siitä mitä puolue tekee. Todellisuudessa mitään kiveen hakattua ydinkannatusta ei ole olemassakaan.

Jos puolueen kannatus on 12,7 prosenttia, siinä on pahimmillaan laskuvaraa 12,7 prosenttiyksikköä. Nollan alle kannatus ei voi painua. Se on se todellinen pohjalukema.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenlinna oli suomalaisen hyvinvoinnin symboli: Nyt hylätty sairaala seisoo Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  3. 3

   Ari Nurminen, 23, halusi lossikuskiksi ja se löi lähipiirin ällikällä: ”Moni hämmästeli, että oletko ihan tosissasi”

  4. 4

   Jeep Wrangler on amerikkalaisen maastoauton perikuva, joka kulkee italialaisella moottorilla ja on vähän liian kallis

  5. 5

   ”Riski, jota ihmiset eivät tunnista” – Heinäkuu on liikenteessä kuoleman kuukausi, ja vaarassa ovat etenkin nuoret

   Tilaajille
  6. 6

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  7. 7

   Itä-Helsingissä voi nyt osallistua ”äijäkävelylle”, jossa pyhiinvaelletaan idän tärkeimmät baarit ja korkataan pullo täyttömäellä

  8. 8

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  9. 9

   Eron partaalla olevat kokevat suhteensa usein toivottomaksi, vaikka se olisi pelastettavissa, sanoo pariterapeutti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi häpeälliset muistot piinaavat, ja miten niistä pääsee eroon?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  3. 3

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  4. 4

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin” – Mutta nyt Trump sanoo, että huutelu tuntui hänestä ”vähän pahalta”

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  7. 7

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää