Junkkari    |   Kommentti

Sdp saattaa viedä ulkoministerin salkun vihreiden Pekka Haaviston nenän edestä – ja samalla pohjustaa jo seuraavia presidentinvaaleja

Hallitusneuvotteluiden salkkujako on perinteisesti tehty d’Hondtin menetelmän mukaan. Jos näin toimittaisiin tälläkin kertaa, Sdp pääsisi valitsemaan ulkoministerin salkun ennen vihreitä.

Jos Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne saa hallitusneuvottelut vedettyä kunnialla läpi ja hallitus syntyy, yleisen spekulaation mukaan raskaimmat salkut jakaantuvat niin, että Sdp saa pääministerin paikan, keskusta valtiovarainministerin ja vihreät ulkoministerin.

Veikkailujen mukaan tässä tapauksessa ulkoministeriksi todennäköisesti nousisi vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto. Onhan Haavistolla pitkä kokemus ja vahvaa ulkopolitiikan osaamista.

Mutta.

Asia ei välttämättä ole ihan näin yksiselitteinen. Ministerisalkkuja ei nimittäin välttämättä jaeta yksioikoisella mulle–sulle–hälle -periaatteella.

Useimmiten takavuosien hallitusneuvotteluissa on salkut jaettu d’Hondtin menetelmällä. Se on belgialaisen matemaatikon Victor D’Hondtin vuonna 1878 julkaisema vaalimenetelmä, jonka avulla suhteellisessa listavaalissa paikat jaetaan eri ryhmille.

Suomessa d’Hondtin menetelmä on käytössä eduskunta-, EU- ja kuntavaaleissa.

d’Hondtin menetelmä toimii siten, että ensin lasketaan kunkin vaaleihin osallistuneen ryhmittymän – esimerkiksi puolueen tai vaaliliiton – saama kokonaisäänimäärä. Tämän jälkeen kunkin ryhmittymän ehdokkaat asetetaan järjestykseen heidän henkilökohtaisten äänimääriensä perusteella.

Eniten henkilökohtaisia ääniä saanut ehdokas saa vertailuluvukseen koko ryhmittymän kokonaisäänimäärän. Toiseksi tullut saa vertailuluvukseen puolet kokonaisäänimäärästä, kolmonen saa 1/3 kokonaisäänistä, nelonen 1/4, vitonen 1/5 ja niin edelleen.

Tämän jälkeen kaikki vaalin ehdokkaat laitetaan vertailulukujen mukaiseen järjestykseen. Listan alkupäästä tulee valituksi eduskuntaan tai europarlamenttiin niin monta edustajaa kuin vaalipiirissä on paikkoja tarjolla.

Eduskunnassa käytetään d’Hondtia myös vaalien jälkeen, kun valiokuntien puheenjohtajapaikat jaetaan eduskuntaryhmien kesken. Tämän kevään eduskuntavaaleissa Sdp sai 40 kansanedustajaa, joten valiokuntajaossa sen vertailuluku oli 40. Se sai siis ensimmäisenä valita haluamansa valiokunnan puheenjohtajuuden.

Toiseksi eniten edustajia – 39 – oli perussuomalaisilla eli se valitsi valiokunnan toisena. 38 edustajan kokoomus valitsi kolmantena.

Tätä samaa d’Hondtin menetelmään pohjaavaa käytäntöä on useimmiten käytetty myös hallitusneuvotteluiden salkkujaossa.

Säätytalolla ovat neuvottelemassa Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Katsotaanpa miten näiden viiden puolueen vertailuluvut asettuvat.

Ensimmäisenä salkun pääsee valitsemaan Sdp, koska sillä on ne aiemmin mainitut 40 edustajaa ja vertailuluku on näin ollen 40. Se ottaa siis pääministerin paikan.

Toisena valitsee keskusta vertailuluvulla 31. Valinta on tietenkin valtiovarainministeri.

Hallitusneuvotteluiden kolmanneksi suurin puolue on vihreät 20 kansanedustajalla.

Tässä vaiheessa tilanne kuitenkin vähän mutkistuu, sillä Sdp:n kakkoskierroksen vertailuluku on sama 20. Tämä johtuu siis siitä, että d’Hondtin mukaan Sdp:n kakkoskierroksen vertailuluku on puolet 40:stä – eli 20.

d’Hondtin mukaan salkkujaon vertailuluvut menevät näin:

1. valitsija: Sdp vertailuluvulla 40

2. valitsija: keskusta 31

3. ja 4. valitsija: Sdp 20 / vihreät 20

5. valitsija: vasemmistoliitto 16

6. valitsija: keskusta 15,5

7. valitsija: Sdp 13,33

8. valitsija: keskusta 10,33

9. ja 10. ja 11. valitsija Sdp 10 / vihreät 10 / Rkp 10

12. ja 13. valitsija: vasemmistoliitto 8 / Sdp 8

14. valitsija: keskusta 7,75

15. ja 16. valitsija: Sdp 6,666 ja vihreät 6,666

17. valitsija: keskusta 6,2

18. valitsija: Sdp 5,7

Jos jako menisi näin, Sdp saisi seitsemän salkkua, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja Rkp yhden. Ministerisalkkuja olisi kaikkiaan 18.

Kuten yllä olevasta listasta näkee, aika monessa tapauksessa useammalla puolueella on sama vertailuluku.

Jos eduskuntavaaleissa kahdella ehdokkaalla on sama vertailuluku, niin heidän järjestyksessä ratkaistaan arvalla.

Eduskunnan valiokuntapaikkojen jaossa ei kuitenkaan arvota. Jos kahdella eduskuntaryhmällä on sama vertailuluku, niin suurempi eduskuntaryhmä saa valita ensin. Näin kertoo eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen.

Jos hallitusneuvotteluiden salkkujaossa noudatetaan samaa periaatetta kuin eduskunnan valiokuntajaossa, Sdp pääsisi siis valitsemaan haluamaansa salkkua kolmantena ennen vihreitä.

Näin ei kuitenkaan välttämättä käy. Salkkujaon periaatteista ei ole olemassa mitään virallisia sääntöjä eikä menetelmää ole kirjattu mihinkään. On vain erilaisia perinteitä ja käytäntöjä – ja käytännössä menetelmästä sovitaan aina erikseen puolueiden kesken neuvotteluissa.

Antti Rinteen vetämissä neuvotteluissa voidaan hyvin päätyä siihen, että vihreät saa ulkoministerin salkun.

Se ei kuitenkaan ole mitenkään kirkossa kuulutettu fakta, sillä salkku varmasti kiinnostaa myös demareita.

Jos demarit ottavat sen itselleen, ulkoministeriksi voisi nousta Sdp:n Jutta Urpilainen. Urpilainen istuu myös hallitusneuvotteluissa Suomi kokoaan suurempi maailmalla -työryhmässä, joka tekee ohjelman ulkopolitiikkalinjaukset.

Jos Urpilaisesta tulisi ulkoministeri, Suomen seuraavaksi komissaariksi nousisi todennäköisesti joko Miapetra Kumpula-Natri tai Eero Heinäluoma. Suomella ei ole koko EU-historian aikana ollut naispuolista komissaaria, joten se puhuu Kumpula-Natrin puolesta.

Toisaalta jos Heinäluoma saa ensi viikon eurovaaleissa selvästi enemmän ääniä kuin Kumpula-Natri, hän saattaa olla Suomen seuraava komissaari.

Jos Sdp vie ulkoministerin salkun, niin vihreille olisi tässä tapauksessa tarjolla esimerkiksi elinkeinoministerin salkku. Sekin varmasti kiinnostaa myös demareita.

Toimittaja Jussi Ahlroth on tehnyt Helsingin Sanomien Nyt.fi:hin ansiokkaita jaksoanalyysejä Game of Thrones -televisiosarjasta.

Ahlrothin analyyseissä on hauska maneeri, sillä aina jossain vaiheessa analyysiä hän kirjoittaa: Spekuloidaan.

Ja sitten hän spekuloi sitä, mitä nyt nähdyn jakson perusteella voi arvioida tv-sarjan tulevista tapahtumista. Päätin käyttää samaa tehokeinoa.

Spekuloidaan.

Pekka Haavisto on pyrkinyt jo kahdesti tasavallan presidentiksi, mutta molemmilla kerroilla hävinnyt Sauli Niinistölle. Vuoden 2024 presidentinvaaleissa Niinistö ei kuitenkaan enää voi olla ehdolla.

Haaviston haluista yrittää kolmatta kertaa ei ole mitään tietoa, mutta jos hän päättäisi pyrkiä presidentiksi, niin ulkoministerin pesti olisi siihen paras mahdollinen ponnahduslauta.

Jos Antti Rinne saa hallituksensa kasaan ja se istuu täyden vaalikauden, Haaviston ulkoministerin tehtävä päättyisi kesällä 2023. Vain puoli vuotta myöhemmin, alkuvuodesta 2024 järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros.

Toki myös Sdp:ssä osataan katsota kalenteria.

Jos Urpilainen nousisi ulkoministeriksi, hän saattaisi olla hyvinkin vahvoilla presidentiksi 2024 vaaleissa. Samalta ulkoministerin pallilta tehtävään nousi myös Tarja Halonen vuonna 2000.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää