Junkkari

Kommentti: Poliitikkoja pelottava Itälä-myytti pakottaa keskustan uuden puheen­johtajan ottamaan valtio­varain­ministerin salkun

Sauli Niinistö väistyi kokoomuksen puheenjohtajan paikalta vuonna 2001, mutta jatkoi silti valtiovarainministerinä. Uusi puheenjohtaja Ville Itälä jatkoi sisäministerinä ja jäi Niinistön varjoon.

Keskusta valitsee lauantaina itselleen puheenjohtajaksi joko Katri Kulmunin tai Antti Kaikkosen. Valinnan ohella kiinnostavaa on se, missä vaiheessa uusi puheenjohtaja nappaa valtiovarainministerin salkun.

Vaihtoehtoja on neljä: 1) heti 2) vuodenvaihteessa Suomen EU-puheenjohtajuuden päätyttyä 3) alkusyksystä 2020 budjettiriihen yhteydessä 4) ei lainkaan.

Kulmuni ja Kaikkonen ovat lausuneet asiasta sekavasti, mutta vahvimmin heidän voi tulkita liputtaneen vaihtoehdon kaksi puolesta. Mika Lintilä (kesk) saisi näin ollen jatkaa valtiovarainministerinä syksyn.

Tämä johtaisi erikoiseen tilanteeseen. Useimmiten hallituksen kahden suurimman puolueen puheenjohtajat ovat toimineet pääministerinä ja valtiovarainministerinä. Tosin viime vaalikaudella toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja Timo Soini (ps) otti ulkoministerin salkun.

Perinteisesti hallituksen päätöksenteossa keskeinen toimija on ollut hallituspuolueiden puheenjohtajien ryhmä. Se on ratkonut kiperät kysymykset ja puolueiden väliset kiistat. Edellisessä kolmen puolueen hallituksessa tämä elin oli trio. Nyt puolueita on viisi, joten ryhmä on ristitty viisikoksi.

Antti Rinteen (sd) hallituksen kolmen kuukauden valtakauden aikana viisikko ei ole kokoontunut kertaakaan. Syynä tuskin on se, että kiistoja ei olisi ollut – on niitä. Viisikon ei ole kannattanut kokoontua, koska keskustalla ei ole puheenjohtajaa. Keskustan ministeriryhmää johtaa Mika Lintilä, mutta hänellä ei ole ollut riittävästi natsoja tehdä linjauksia.

Toisaalta Rinne on myös linjannut, että ongelmat pitäisi pystyä ratkomaan ennen kuin ne joudutaan tuomaan puheenjohtajille. Viisikkopöytää yritetään käyttää vasta viimeisenä keinona.

Keskustan uusi puheenjohtaja ottaa tietysti paikkansa viisikossa. Mutta jos uusi puheenjohtaja ei ole valtiovarainministeri, ensimmäisen kerran pitkiin aikoihin hallituspuolueiden puheenjohtajien pöydässä ei istu valtiovarainministeriä. Se ei ainakaan helpota isojen ratkaisujen linjaamista.

Historiassa on paljon esimerkkejä siitä, että hallituksen kakkospuolue on vaihtanut kesken kauden puheenjohtajaa. Kun Antti Rinne valittiin 2014 Sdp:n puheenjohtajaksi, hän syrjäytti Jutta Urpilaisen valtiovarainministerin paikalta. Saman teki Eero Heinäluoma (sd) vuonna 2005. Silloin paikkansa luovutti Antti Kalliomäki (sd).

Mutta toisinkin on tehty.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö toimi vuodet 1995–96 Paavo Lipposen (sd) hallituksen oikeusministerinä ja antoi Iiro Viinasen (kok) jatkaa valtiovarainministerinä. Niinistö otti salkun 1996, kun Viinaselle löytyi paikka Pohjolan pääjohtajana.

Niinistö väistyi kokoomuksen puheenjohtajan paikalta vuonna 2001, mutta jatkoi silti valtiovarainministerinä. Uusi puheenjohtaja Ville Itälä jatkoi sisäministerinä ja jäi Niinistön varjoon. Itälä ei saanut missään vaiheessa puoluetta näppeihinsä ja joutui luopumaan puheenjohtajuudesta 2004.

Itälän epäonnistumisesta onkin kasvanut poliittisessa folkloressa melkoinen myytti ja varoittava esimerkki. Siksi onkin todennäköistä, että keskustan puheenjohtaja ottaa viimeistään vuodenvaihteessa valtiovarainministerin salkun. Kun ei oikein uskalla olla ottamatta. Ettei vain käy itälät.

Tosin asiaa voi argumentoida myös toisinpäin.

Keskustan kannatus on romahtanut, keskustaväen puhti on poissa ja koneisto on ruostunut. Uudella johtajalla riittää tekemistä oman väen innostamisessa ja järjestökoneen virittämisessä ilman valtiovarainministerin salkkuakin.

Oman pesän putsaaminen onkin uuden puheenjohtajan keskeinen tehtävä. Tämän näkee esimerkiksi siinä, että Katri Kulmunin julkaisema sadan päivän ohjelma kuulostaa pikemminkin siltä, että hän olisi pyrkimässä puoluesihteeriksi, ei puheenjohtajaksi. Ohjelmassa keskitytään kenttäväen aktivoimiseen, työryhmiin, taustaselvityksiin, viestintään ja varainkeruuseen – politiikkaa siinä on aika vähän.

Keskustan seuraava puheenjohtaja joutuu pohtimaan valtionvarainministerin salkun suhteen myös sitä, että kyseisellä ministerillä voi pian olla hankalat oltavat. Jos talouskasvu hyytyy edelleen ja uusia työpaikkoja ei synnykään, valtiovarainministeri joutuu heiluttamaan punakynää oikein kunnolla ja perumaan hallitusohjelmassa luvattuja lisäpanostuksia. Se ei olisi uudelle puheenjohtajalle kiva paikka profiloitua.

Kolmantena pointtina voi nostaa sen, että nykyinen valtiovarainministeri Mika Lintilä ei ole Sauli Niinistö. Uusi puheenjohtaja ei tällä hetkellä välttämättä ole huolissaan Lintilän varjoon jäämisestä. Tiettävästi Lintilällä ei ole halua pönkittää omaa asemaansa. Lintilä on ilmaissut, ettei hänellä ole halua pyrkiä keskustan johtoon.

Tosin viime viikolla Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen julisti Lintilän keskustan valovoimaisimmaksi poliitikoksi ja toivoi tämän pyrkivän keskustan johtoon. Kukaan ei tunnetusti ole niin perso kehuille kuin poliitikko, joten Lintilän mieli voi nopeastikin muuttua.

Siksi uuden puheenjohtajan ei välttämättä kannata päästää Lintilää keskustan ensi kesän puoluekokoukseen valtiovarainministerinä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää