Junkkari    |   Kommentti

Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

Keskusta on johtanut Kelaa jo 65 vuotta, mutta nyt Sdp saattaa yrittää murtaa ikiaikaisen läänityksen.

Vaikka ympäröivä maailma muuttuu, jotkut asiat tuntuvat suomalaisessa yhteiskunnassa pysyvän aina ja ikuisesti ennallaan. Kuten se, että Kansaneläkelaitoksen (Kela) pääjohtaja on keskustalainen.

Kelan pääjohtajina ovat toimineet V.J. Sukselainen vuosina 1954–1971, Jaakko Pajula 1971–1993, Pekka Tuomisto 1993–2000, Jorma Huuhtanen 2000–2010, Liisa Hyssälä 2010–2016 ja Elli Aaltonen 2017–2019.

Kaikkien nimien perässä on puoluetunnus kesk. Sukselaisen osalta puoluetunnus oli ml, mikä tarkoittaa keskustan edeltäjää maalaisliittoa. Nykyisellä pääjohtajalla Elli Aaltosella ei ole keskustan jäsenkirjaa, mutta hän on määritellyt itsensä ”alkiolaiseksi keskustalaiseksi”.

Mutta nyt tämä perinne saattaa murtua. Tai sitten ei.

Elli Aaltonen ilmoitti kesällä, että jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hän on tuolloin 66-vuotias.

Sdp:ssä on tiettävästi vahvoja haluja haastaa keskustan ikiaikainen Kela-läänitys. Kulisseissa liikkuvien huhujen mukaan Sdp:n Tuula Haatainen olisi hakemassa Kelan pääjohtajan paikkaa.

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen olisi kovan luokan hakija, sillä hänellä on laaja kokemus. Haatainen on pitkäaikainen kansanedustaja ja moninkertainen ministeri. Hän on toiminut myös Kuntaliiton varatoimitusjohtaja ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.

Demareiden suunnitelmaan kuuluu myös se, että jos Haatainen tulee valituksi Kelaan, eduskuntaan nousisi hänen paikalleen demarieliitin suosikki Pilvi Torsti. Pudottuaan eduskunnasta kevään vaaleissa Torsti nimitettiin työministeri Timo Harakan valtiosihteeriksi.

Myös edellisellä vaalikaudella Torsti nousi varasijalta eduskuntaan. Silloin hänelle teki tilaa Helsingin apulaispormestariksi siirtynyt Nasima Razmyar.

Haatainen ei ole kuitenkaan ainakaan vielä jättänyt hakemusta Kelan pääjohtajan tehtävään. Hakuaika päättyy tiistaina kello 16.

Maanantai-iltapäivään mennessä hakijoita oli ilmaantunut 22. Viisi heistä ei ole halunnut nimeään julkisuuteen, mutta näiden viiden joukossa ei ole nimekkäitä hakijoita.

Paikkaa hakeneista tunnetuimmat ovat Kelan nykyinen kakkosjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma (kok), Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) ylijohtaja Hannu Rossilahti (kesk) ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio (sd).

Hyvin todennäköisesti hakijoita ilmaantuu viimeisen vuorokauden aikana vielä useita.

Huhujen mukaan keskusta olisi vahvimmin ajamassa tehtävään Oulun kaupunginjohtajaa Päivi Laajalaa.

Laajala toimi aiemmin valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtajana. Hänellä ei ilmeisesti ole keskustan jäsenkirjaa, mutta hänet on valittu aiemmin eri tehtäviin keskustalaisten tuella ja hänet yleisesti lasketaan keskustalaiseksi.

Laajalakaan ei ole siis vielä hakenut tehtävää.

Muita mahdollisia keskustanimiä voisivat olla kansanedustaja Anu Vehviläinen, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, entinen kansanedustaja ja nykyinen valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen ja Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäki.

Heidän Kela-haluistaan ei ole kuitenkaan sen tarkempaa tietoa.

Mainittakoon tässä välissä, että kun vuonna 2016 edellisen kerran veikkailin Kelan pääjohtajavalintaa, se meni täysin pieleen.

Pidin vahvimpana ehdokkaana keskustan Maria Kaisa Aulaa, joka kuitenkin heti jutun ilmestymisen jälkeen tyrmäsi spekulaationi täysin.

Aula perusteli kieltäytymistään sillä, että poliittisista virkanimityksistä pitäisi luopua. ”Olen aiemmissa tehtävissäni toiminut koko ajan siihen suuntaan, että poliittisin mandaatein valituista johtajista eduskunnan hallinnassa olevissa yhteisöissä luovutaan”, Aula totesi tuolloin.

Aula on sinänsä täysin oikeassa. Kelan johtajavalinnat ovat tunkkainen tuulahdus 1970-luvun Suomesta.

Moni julkisen sektorin johtajatehtävä on viime aikoina muutettu määräaikaiseksi. Esimerkiksi Suomen itsenäisyyden juhlarahastoon (Sitra) haetaan parhaillaan yliasiamiestä viiden vuoden määräajaksi.

Kelan pääjohtajan tehtävä on sen sijaan eläkevirka, jossa ei ole takarajaa. Palkka on noin 18 000 euroa kuukaudessa.

Kelan pääjohtajan paikka on yhteiskunnallisesti tärkeä, sillä Kela jakaa vuosittain erilaisia etuuksia 15 miljardilla eurolla.

Jo vuosia on puhuttu siitä, että Kelaa koskevaa lainsäädäntöä pitäisi muuttaa vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Nykyisellään Kelan hallituksen, valtuutettujen ja pääjohtajan vastuut ja keskinäiset valvontasuhteet ovat hyvin sekavat. Pääjohtajan asema on vahva, eikä Kelan hallituksella ole käytännössä oikein mitään virkaa.

Viime vaalikaudella Kelan valtuutetut esittivät Kela-lain muuttamista, mutta asia ei edennyt mihinkään. Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa on kirjaus, jonka perusteella asia saattaisi tällä vaalikaudella edetä.

Lakimuutoksen myötä pääjohtajan virasta tehtäisiin todennäköisesti määräaikainen.

Näin ollen nyt valittava Kelan pääjohtaja saattaa olla viimeinen joka istuu virassaan eläkkeelle saakka – mahdollisesti siis jopa vuosikymmeniä.

Tämä tietysti lisää puolueiden kiinnostusta valintaan.

Kelan pääjohtajan valinnan tekee konklaavi, jossa istuu 12 eduskunnan valitsemaa Kelan valtuutettua. Valtuutetut tekevät esityksen pääjohtajasta sosiaali- ja terveysministerille, joka puolestaan esittelee asian presidentille. Nimityksen tekee presidentti.

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja on perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo. Hän kommentoi uuden pääjohtajan valintaa pari viikkoa sitten Kauppalehden haastattelussa.

”Kyseessä on täysin avoin haku, eikä ole vaatimuksia puoluekirjasta. Pidän itse henkilökohtaisesti etuna, jos puoluekirjaa ei ole”, Slunga-Poutsalo sanoi.

Slunga-Poutsalon henkilökohtaisella mielipiteellä ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä, sillä hänellä on vain yksi ääni kahdestatoista. Voimasuhteet valtuutettujen joukossa jakaantuvat siten, että perussuomalaisilla ja Sdp:llä on molemmilla kolme paikkaa, kokoomuksella ja keskustalla kaksi sekä vihreillä ja vasemmistoliitolla yksi.

Näin ollen hallituspuolueilla on enemmistö valtuutettujen joukossa äänin 7–5.

Ennakko­spekulaatioissa on oletettu, että hallituspuolueet sopisivat keskenään, kenelle pääjohtajan paikka kuuluu.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköksi nimitettiin juuri demari Kirsi Varhila, joten moni on jo ehtinyt olettaa Kelan menevän mulle–sulle-periaatteella keskustalle.

Asia ei kuitenkaan välttämättä ole näin. Ainakin Sdp:stä tiukasti kiistetään, että hallituksen sisällä olisi sovittu Kelan kuuluvan keskustalle. Keskusta voi tästä olla kuitenkin toista mieltä.

Kelan johdossa on pääjohtajan lisäksi tällä hetkellä kaksi muuta johtajaa. Nämä kaksi muuta ovat Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma (kok) ja Nina Nissilä.

Nissilän nimitettiin tehtäväänsä alkuvuodesta, kun Sdp:n Mikael Forss jäi eläkkeelle. Sdp olisi tuolloin halunnut Forssin paikalle Kelan johtoon toisen demarin, mutta valtuutettujen enemmistö oli toista mieltä ja äänesti johtajaksi sitoutumattoman Nina Nissilän.

Tämä jäi tiettävästi kaihertamaan demareita. He saattavat tulkita, että perinteiset läänitykset eivät näin ollen päde myöskään pääjohtajan nimityksessä.

Kelan pääjohtajan nimityksestä näyttääkin tulevan melkoinen poliittinen taisto.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli – Mistä ero syntyy?

  2. 2

   Kim ja Markus allekirjoittivat valesopimuksen, joka teki Kimistä hetkessä ”asunnottoman” – Huijaus toi halutun Heka-asunnon läheltä Helsingin keskustaa

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi haki Tinderissä ”helppoa seuraa” virka­puvussa: Tällaisia ilmoituksia poliisit ovat tehneet toisistaan eettisellä kanavalla

  6. 6

   Yhdysvallat asetti EU:lle ennätykselliset yli 6,7 miljardin euron tullimaksut

  7. 7

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  8. 8

   Huume­paroni El Chapon pojan pidättäneet turvallisuus­joukot joutuivat vapauttamaan tämän aseistautuneille kartellin jäsenille

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää