Junkkari    |   Kommentti

Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

Talouslehti Financial Timesin mukaan kapitalismissa on valuvika, jonka syynä ovat liian vähäinen kilpailu, heikko tuottavuuden kasvu ja yritysten veronkierto, kirjoittaa Marko Junkkari.

Talouslehti Financial Times onnistui kuluvalla viikolla yllättämään. Financial Times on Euroopan bisneseliitin raamattu, jota harvemmin on epäilty hippitouhuista tai vasemmistoagitaatiosta. Mutta niinpä vain se julisti, että kapitalismi on rikki ja järjestelmä pitäisi palauttaa alkutilaansa (reset).

Jos näin ei tehdä, seuraukset voivat lehden mukaan olla dramaattiset: koko liberaalidemokratiaan nojaava läntinen maailmanjärjestys on vaarassa.

Financial Times sai linjaukselleen paljon näkyvyyttä, mikä toki oli myös sen tarkoitus.

Mekin puimme Financial Timesin julkilausumaa torstaina Helsingin Sanomien Uutisraportti-podcastissa. Suhtauduin siihen lähetyksessä aika kyynisesti, sillä olihan kyseessä lehden mainostoimiston kanssa suunnittelema brändikampanja. Podcast löytyy esimerkiksi täältä.

Puhuimme lähetyksessä siitä, että Financial Timesin julistus ei välttämättä sittenkään ole kovin iso linjanmuutos.

Olihan amerikkalaisten yritysjohtajien Business Roundtable -kerho vastikään ihan samoilla linjoilla. Kerhoon kuuluvat 181 suuryrityksen toimitusjohtajaa ilmoittivat julkilausumassaan luopuvansa pitkäaikaisesta uskosta siihen, että yritysten perimmäinen tarkoitus on tuottaa vain ja ainoastaan mahdollisimman paljon voittoa osakkeenomistajille.

Lue lisää: Suuryritysten johtajat julistavat poikkeuksellisessa kannanotossa muunkin kuin voiton olevan tärkeää

Yksioikoisen shareholder value -ajattelun ohella suuryritykset tulevat yritysjohtajien mukaan jatkossa paremmin huomioimaan myös muita yritysten sidosryhmiä, kuten työntekijöitä ja ympäristöä.

Yritysjohtajat tekivät välttämättömyydestä hyveen. Yleinen arvo- ja asenneilmapiiri on mennyt siihen suuntaan, että menestyäkseen yritysten täytyy huomioida myös kestävä kehitys ja ympäröivä yhteiskunta. Se on myös taloudellisesti rationaalista, sillä muuten yritykset eivät pärjää pidemmällä aikavälillä.

Vaikka ehdin jo pitkästi jauhaa podcastissa kapitalismin ongelmista, asia jäi vaivaamaan mieltäni. Etenkin jäin miettimään Financial Timesin kolumnistin Martin Wolfin aiheesta kirjoittamaa mainiota esseetä.

Wolf kirjoitti esseessään kapitalismin valuviasta, jonka johdosta talouden tuottama hyvä jakautuu ihmisille liian epätasa-arvoisesti. Superrikkaat rikastuvat kiihtyvällä tahdilla samaan aikaan kun keskiluokan tulotaso on Yhdysvalloissa jumittanut jo useamman vuosikymmeniä lähes paikoillaan. Monen amerikkalaisperheen lapset eivät tule koskaan saavuttamaan vanhempiensa tulotasoa.

Syynä tähän ovat Wolfin mukaan liian vähäinen kilpailu, heikko tuottavuuden kasvu ja yritysten veronkierto.

Wolf selittää tätä termillä rentier capitalism. En tiedä termin tarkkaa suomennosta, mutta jossain siitä on käytetty käsitettä ”koronkiskojakapitalismi”.

Koronkiskojakapitalismilla Wolf kertoo tarkoittavansa talousjärjestelmää, jossa pieni etuoikeutettujen joukko hyödyntää vahvaa markkina-asemaansa ja sen tuomaa poliittista vaikutusvaltaa siten, että pystyvät rajoittamaan kilpailijoiden markkinoille pääsyä ja kiskomaan näin ylihintaa hyödykkeistä.

Ollaan siis aika kaukana markkinatalouden ihanteista. Ajatus vapaista markkinoista lähtee siitä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet toimia siellä. Keskeisenä tarkoituksena on ihmisten tasapuolinen kohtelu, ei pelkästään pääomien kahmiminen.

Päätin soittaa kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusprofessori Mika Malirannalle, joka on tunnettu luovan tuhon ja markkinatalouden puolestapuhuja. Hän intoutuu kehumaan Martin Wolfin esseetä.

”Se on tosi kiinnostava, selkeä ja tervejärkinen kirjoitus”, Maliranta sanoo.

Malirannan mukaan kilpailun kannalta on ongelmallista, jos suurilla yrityksillä on liikaa poliittista valtaa ja ne pääsevät sanelemaan pelin säännöt. Jos olemassa olevat isot yritykset pystyvät estämään uusien innovatiivisten yritysten pääsyn markkinoille, talous ei uudistu eikä tuottavuus parane.

Maliranta kertoo esimerkin jääkiekko-ottelusta, jossa toisen joukkueen pelaajat ovat nopeita ja taitavia. Vastustajat ovat puolestaan isoja körmyjä. Körmyt ovat ottelun erotuomarin kavereita, joten näin ollen pelissä sallitaan kahvaaminen – eli mailalla saa vapaasti koukkia ja viedä vauhdin pois vikkeliltä vastustajilta.

Körmyt voittavat ottelun, mutta kilpailu ei ole reilua, ja peli on tylsä.

 

”Kiinassa tehdään lähes kaikki täsmälleen päinvastoin kuin lännessä.”

Koronkiskojakapitalismi on kiehtova käsite. Siitä tulee ensimmäisenä mieleen Roope Ankka.

Ryhdyin googlaamaan termiä.

Finanssikriisin jälkeen koronkiskojakapitalismista ovat Wolfin lisäksi kirjoittaneet monet muutkin. Yksi heistä on brittiprofessori ja perustuloaktivisti Guy Standing. Häneltä ilmestyi pari vuotta sitten kirja The Corruption of Capitalism: Why Rentiers Thrive and Work Does Not Pay.

Standingin kirjaa en ole lukenut. Haastatteluissa ja lehtikirjoituksissaan hän on kuitenkin todennut, että käsitys vapaista markkinoista on nykyisin pelkkä illuusio. Standingin mielestä ongelmallista on esimerkiksi se, että patentit ja tekijänoikeudet takaavat omistajalleen monopolin kymmeniksi vuosiksi ilman, että muut pystyvät kilpailemaan.

Hetkinen?

Perinteisen ajatuksen mukaanhan patenttisuojan idea on nimenomaan kannustaa yrityksiä investoimaan ja innovoimaan. Uuden lääkkeen kehittäminen vaatii miljardeja, eikä sitä kukaan tekisi, jos kilpailijat voisivat kopioida lääkkeen saman tien sen valmistuttua.

Kysyn asiaa Mika Malirannalta, joka kehottaa lukemaan Kai-Fu Leen tuoreen kirjan AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order.

”Kiinassa tehdään lähes kaikki täsmälleen päinvastoin kuin lännessä”, Maliranta sanoo. Tekijänoikeudet ja patentit ovat lähinnä vitsi.

Kai-Fu Lee on Taiwanissa syntynyt, mutta Yhdysvalloissa opiskellut ja työskennellyt insinööri ja tekniikan tohtori. Häntä pidetään yhtenä maailman parhaista tekoälyasiantuntijoista. Kai-Fu Lee on toiminut johtajana muun muassa Applella, Silicon Graphicsilla ja Microsoftilla. Vuosina 2005–2009 hän johti Googlen Kiinan-toimintoja. Sittemmin hän on toiminut yrittäjänä ja pääomasijoittajana.

AI Superpowers -kirjassa hän arvioi, että Kiina tulee ohittamaan Yhdysvallat tekoälyn suurvaltavana. Syynä ovat maan väestörakenne, valtavat datavarannot ja kilpailu.

Niin kilpailu.

Yleinen mielikuva kommunistisesta Kiinasta lähtee siitä, että maan talous on keskusjohtoista ja organisoitua eikä vapaista markkinoista ja kilpailusta ole tietoakaan. Kai-Fu Leen mukaan tämä näkemys on täysin väärä.

Esimerkkinä kirjassa käytetään kiinalaista internetyrittäjää Wang Xingiä. Hänen lempinimensä on kloonaaja.

Opiskellessaan Yhdysvalloissa vuonna 2003 Wang Xing tutustui Friendster-nimiseen sosiaalisen median palveluun. Hän jätti opintonsa kesken ja palasi Kiinaan perustamaan sinne samanlaista internetin kaveriverkostoa.

Vaikka idea oli sama kuin Friendsterissä, Wang Xing päätti tehdä palveluun erilaisen käyttöliittymän. Siitä tuli ruma, kuten hän on itse sanonut, eikä palvelu saavuttanut suosiota.

Tästä hän otti opikseen.

Pari vuotta myöhemmin Yhdysvalloissa kohuttiin Facebook-nimisestä palvelusta, jonka Wang Xing kopioi Kiinaan sellaisenaan. Xiaonei-palvelu oli täysin identtinen Facebookin käyttöliittymän kanssa – jopa niin pitkälle, että jokaisen sivun alalaidassa luki Mark Zuckerbergin tuotantoa kuten amerikkalaisellakin sivulla.

Palvelusta tuli menestys ja Wang myi yhtiön. Vuonna 2007 hän perusti Kiinaan Twitterin kopion. Palvelu oli menestys, mutta Kiinan viranomaiset sulkivat sen – ei tekijänoikeusrikkomusten vuoksi vaan poliittisesti arkaluontoisen sisällön vuoksi.

Vuonna 2010 internetin kuumin internet-startup oli alennuskuponkeja tarjoava Groupon-kauppapaikka. Wang kopioi sen Meituan-nimiseksi kiinalaiseksi palveluksi.

 

Meituan on nykyisin yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä.

Meituanin aloittaessa toimintansa yli 5 000 muutakin yritystä kilpaili sen kanssa Kiinan markkinoista täsmälleen samalla liikeidealla – eli jakamalla alennuskuponkeja ryhmille. Kisassa oli mukana myös Groupon, joka yritti muiden mukana vallata Kiinan markkinoita.

Wang Xing ja Meituan veivät voiton.

Meituan on nykyisin yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä. Sillä on Kiinassa satoja miljoonia asiakkaita, ja sen markkina-arvo on lähes 50 miljardia dollaria.

Kopio on nykyisin noin 25 kertaa arvokkaampi kuin Groupon, se alkuperäinen yhtiö.

Miten tämä on mahdollista?

Kilpailu, on Kai-Fu Leen selitys.

Kai-Fu Leen mukaan missään muualla maailmassa kilpailu ei ole niin rajua kuin Kiinan kotimarkkinoilla, jossa kaikki keinot, myös likaiset temput, ovat käytössä.

Jos joku keksii jotain, niin muut kopioivat sen saman tien, mikä pakottaa yritykset yhä nopeammin keksimään uutta päihittääkseen kilpailijat. Jotta yritys selviäisi äärimmäisen kovassa kilpailussa, sen pitää olla nopeampi, ketterämpi, sulavampi ja ilkeämpi kuin muut. Tuotteita pitää jatkuvasti kehittää, kuluja karsia ja pystyä toimeenpanemaan muutoksia tehokkaammin kuin muut.

Kiinalaisyritysten työetiikka on niin fanaattinen, että Googlen työntekijät kauhistuisivat, Kai-Fu Lee kirjoittaa.

Hänen mukaansa tämän hyperkilpailun karaisemana Kiinassa on kehittynyt maailman sitkein ja kunnianhimoisin yrittäjäsukupolvi. Tämä yrittäjäporukka onkin yksi Kiinan keskeisimmistä valteista kamppailussa maailman tekoälyherruudesta.

Kai-Fu Leen kirjaa lukiessa tulee mieleen, että läntisellä liberaalidemokratialla saattaa olla edessään paljon muitakin haasteita kuin valuvikainen kapitalismi ja epätasainen tulonjako.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  4. 4

   VR kehottaa matkustajia varautumaan viivästyksiin, liikenne pääradalla yhä poikki

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – vahvistaa presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustuksella

  7. 7

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  8. 8

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  9. 9

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  10. 10

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää