Junkkari    |   Kommentti

Kokoomus hokee ”ahkerista keskituloisista” niin innokkaasti, että herää kysymys: pitääkö puolue pienituloisia laiskoina?

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla kokoomuslaiset yksi toisensa jälkeen käyttivät puheenvuoron, jossa oltiin huolissaan siitä, että hallituksen budjettiesitys kiristää ”ahkerien keskituloisten suomalaisten verotusta”.

Keskituloiset suomalaiset tuntuvat elävän kovia aikoja. Erityisen vaikeaa on ahkerilla keskituloisilla suomalaisilla.

Näin voi ainakin päätellä kokoomuksen puheista. Se on viime päivinä todella pontevasti vyöryttänyt viestiä ahkeran keskituloisen suomalaisen ahdingosta.

Torstaina eduskunnan kyselytunti meni melkoiseksi hokemiseksi.

Ensin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että ”keskituloisten, ahkerien suomalaisten verotus kiristyy”. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) jatkoi, että ”tavallisen, ahkeran, suomalaisen, keskituloisen perheen työn verotus kiristyy ensi vuonna.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan ”tavallisilla, ahkerilla suomalaisilla” pitäisi palkasta jäädä käteen mieluummin enemmän kuin vähemmän. Kalle Jokinen (kok) penäsi pääministeri Antti Rinteeltä (sd) vastauksia siihen, mitä hän aikoo tehdä sille, että ”keskituloisten suomalaisten, ahkerien suomalaisten” ostovoima ei heikkenisi.

Sari Sarkomaa (kok) onnistui minuutin puheenvuorossa kahteenkin otteeseen mainitsemaan ”ahkerat keskituloiset suomalaiset”.

”Toivon, että te nyt rehellisesti, pääministeri, tähän vastaatte, ja kysyn, miksi te niin kovasti haluatte ahkeria suomalaisia keskituloisia kurittaa?” Sarkomaa kysyi Antti Rinteeltä.

Eikä siinä kaikki.

Torstai-iltana Petteri Orpo jatkoi Ylen A-talkin keskustelussa ahkerista keskituloisista puhumista.

Facebookissa kansanedustaja Heikki Vestman (kok) kirjoitti punavihreän hallituksen aikovan heikentää työnteon kannustimia ja ”kurmoottaa ahkeria työssä käyviä”. Kansanedustaja Matias Marttinen (kok) sanoi viime viikolla lehtihaastattelussa, että ”ahkerat työssäkäyvät ihmiset maksavat hallituksen budjettiehdotuksen”.

Mikä saa kokoomuksen jankuttamaan näin maanisesti?

Ensinnäkin on selvää, että kyseessä ei ole sattuma vaan kokoomuksen harkittu viestintästrategia. Kokoomus jäi kevään hallitusneuvotteluissa mopen osaan ja päätyi ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen oppositioon. Puolueella onkin pitkän hallitustaipaleen jälkeen ollut vähän hakusessa, miten siellä oppositiossa oikein ollaan.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla saattoi havaita, että kokoomuksessa on käyty pelikirjaa läpi ja yritetty saada koko joukkue pelaamaan samaan maaliin. Viesti menee paremmin läpi, kun se on yhtenäinen ja sitä toistetaan väsymättä. Eduskuntaryhmän kokouksessa oli ilmeisesti sovittu, että kaikki toistelevat hallituksen kurittavan ahkeria suomalaisia keskituloisia.

Viesti ei sinänsä ole kovin omaperäinen.

Ahkerat työssäkäyvät ihmiset ovat politiikan marsu. Söpö kohde, jonka asiaa kaikki mieluusti ajavat eikä kenelläkään ole mitään pahaa sanottavaa. Yhdysvalloissa ja Britanniassa poliittisen retoriikan yksi keskeinen hokema on jo pitkään ollut hardworking families.

Ahkeruuden korostaminen ei ole kokoomuksellekaan uutta. Petteri Orpo on puhunut moneen otteeseen ”ahkerasta keskiluokasta”. Kun Orpo pyrki keväällä 2016 kokoomuksen puheenjohtajaksi, se oli yksi hänen keskeisistä viesteistään.Orpo määritteli tuolloin, että keskiluokka koostuu erilaisista ihmisistä, joita yhdistää ahkeruus. Orpon mukaan siivoojakin voi olla keskiluokkaa kunhan on vain ahkera.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula hermostui tästä. Kontula kirjoitti blogissaan, että vaikka ei ole olemassa yhtä ja yksiselitteistä keskiluokan määritelmää, luokkatutkimuksessa on kuitenkin määritelty muutamia perusasioita. Luokka-asema perustuu muun muassa taloudellisiin suhteisiin eli ammattiin, varallisuuteen ja tulotasoon. Se määrittyy myös suhteessa muihin ihmisiin. Kyse on Kontulan mukaan myös vallasta ja etuoikeuksista.

Kontulan mukaan Orpon puheissa olikin kyse luokkaennakkoluuloista. ”Kun Orpo sanoo keskiluokan olevan ahkeraa ja kaikkien ahkerien kuuluvan keskiluokkaan, lausuma loogisesti sisältää myös väitteen, että ei-keskiluokkaiset (eli työväenluokkaiset?) ovat laiskoja paskoja”, Kontula kirjoitti.

Nyt kokoomus ei kuitenkaan puhu keskiluokasta vaan keskituloisista. Keskituloisen määrittely ei edellytä sosiologian laudaturopintoja, vaan riittää kun katsoo tulotilastoja ja mediaania. Tilastokeskus määrittelee keskituloiset väestöryhmäksi, joka tienaa 75–125 prosenttia mediaanitulosta.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA käyttää OECD:n määritelmää, jonka mukaan keskiluokkaisen tulot ovat yli 75 prosenttia mutta alle 200 prosenttia väestön mediaanituloista. Näin ollen EVA:n mukaan esimerkiksi vuonna 2016 keskituloisia oli Suomessa 3,7 miljoonaa eli 68 prosenttia väestöstä.

Kyseessä on siis niin iso väestö- ja äänestäjäryhmä, että sitä puolueen kannattaakin puolustaa.

Kiinnostavaa on kuitenkin se, että kokoomus rajaa tämän valtavan joukon nimenomaan ahkeriin keskituloisiin.

Ahkeruuden ihanne kumpuaa syvältä suomalaisesta perinteestä ja luterilaisesta opista, johon kuuluvat hampaat irvessä raataminen ja suo, kuokka ja Jussi. Todennäköisesti kutakuinkin kaikki suomalaiset ovat omasta mielestään ahkeria – vaikka todellisuudessa venyttäisivät kahvituntia, lorvailisivat työpäivän sosiaalisessa mediassa ja lähtisivät perjantaina puoliltapäivin viikonlopun viettoon.

Kokoomuksen viesti liittyy ajankohtaiseen poliittiseen tilanteeseen. Vasemmistovetoinen Antti Rinteen hallitus julkisti viime tiistaina esityksensä ensi vuoden budjetista. Siinä esitetään muun muassa parannuksia perusturvaan ja muihin etuuksiin. Lisäksi kevennetään pienituloisten verotusta.

Päätösten myötä pienituloisten ostovoima paranee, keskituloisten heikkenee – ainakin jos on uskominen Veronmaksajien keskusliiton laskelmia. Veronmaksajien mukaan hallituksen budjettiesityksen veromuutokset leikkaavat keskituloisen nettopalkasta 160 euroa vuodessa.

Hallitus on tästä laskelmasta eri mieltä. Pääministeri Antti Rinteen mukaan 70 prosenttia suomalaisista saa ostovoimaansa vahvistusta. Hän on luvannut, että myöhemmin julkistettavat valtiovarainministeriön ostovoimalaskelmat todistavat tämän väitteen.

Oli niin tai näin, tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kyse on poliittisista arvovalinnoista. Vasemmistopuolueet ovat perinteisesti painottaneet resurssien kohdentamista tulonjakotilaston alaosiin, porvaripuolueet kohdistaisivat niitä ylemmäs. Puhumalla ahkerista keskituloisista kokoomus ilmaisee ajavansa työssäkäyvien keskituloisten asiaa. Eikä siinä mitään – tästä joukosta kokoomuksen äänestäjät ovat perinteisesti isolta osin tulleetkin.

Kokoomus on ilmeisesti sisäisissä palavereissaan päättänyt olla selkeämmin oikeistopuolue.

Silti kokoomuksen retoriikassa on nyt jotain poikkeuksellista. Kokoomuslaiset painottavat niin voimakkaasti sitä ahkeruutta, että viestistä välittyy vahva moralistinen sävy.

Vaikka kokoomus ei sitä suoraan sanokaan, puheet voi tulkita niin, että kokoomuslaisten mielestä keskituloiset ovat ahkeria, pienituloiset eivät. Antti Rinteen hallitus on korottamassa laiskoille pienituloisille suunnattuja tulonsiirtoja. Ja ahkerat keskituloiset joutuvat tämän lystin maksumiehiksi.

Kokoomuslaisten puheista tulee kuva, että kyse ei ole vain tavanomaisista budjettipäätöksistä ja arvovalinnoista, vaan jonkinlaisesta syvemmästä epäoikeudenmukaisuudesta. Vasemmistovetoinen hallitus anastaa ahkerilta ihmisiltä näiden omalla ahkeruudellaan tienaamat rahat ja antavat vähemmän ahkerille.

Kokoomus näyttää retoriikassaan jostain syystä lietsovan vastakkainasettelua pieni- ja keskituloisten välille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  8. 8

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  9. 9

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  10. 10

   MV-lehden oikeudenkäynti alkaa hovioikeudessa: Ilja Janitskin vaatii lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Helsinkiläisen pursiseuran logoa muistuttava kuvio päätyi Makia Clothingin mallistoon, pursi­seura kummastelee vaate­yrityksen toimintaa

  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Kaksi ydinpommi­konetta lähestyi Tukholmaa, ja se oli vain yksi merkki: ”Tämä on asia, jonka pitäisi kauhistuttaa meitä”, sanoo kaiken nähnyt veteraani­diplomaatti

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisipartio ajoi kaaharia takaa niin lujaa kuin autolla pääsi muttei pysynyt perässä – Poliisin nopeimmat autot ”näyttävät siviili­autoilta, jotta ne eivät pistä silmään”

  9. 9

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  10. 10

   Suuromistaja Ilkka Herlin uskoo, että hänen keski­aikaisen linnansa laboratoriossa on kehitetty mullistava vaihto­ehto fossiilisille poltto­aineille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää