Junkkari    |   HS-analyysi

Tilastot hoitoalalta lähteneistä hämmentävät – onko alaa vaihtaneita hoitajia 72 000, 40 000 vai sittenkin vain alle 10 000?

Julkisuudessa on puhuttu siitä, että sote-alalta olisi lähtenyt 72 000 ihmistä muihin töihin. STM:n ja Kuntatyönantajien tuoreen selvityksen mukaan alaa on kuitenkin vaihtanut vain alle 10 000 hoitajaa.

Antti Rinteen (sd) hallitus aikoo vielä syksyn aikana jättää lakiesityksen hoivahenkilöstön sitovasta 0,7:n vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Mitoitus tarkoittaa sitä, että kymmentä ikäihmistä hoitaisi vuorokauden aikana vähintään seitsemän hoitajaa.

Sitovan mitoituksen toteutuminen edellyttää eri arvioiden mukaan noin 4 000–5 000 lisähoitajaa. Tällaisen hoitajamäärän rekrytointi on hankalaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on todennut, että ongelmaa voitaisiin ratkaista houkuttelemalla alaa vaihtaneita hoitajia palaamaan hoitotyöhön.

Mutta kuinka paljon näitä alanvaihtajia oikein on?

Julkisuudessa on puhuttu kymmenistä tuhansista alaa vaihtaneista hoitajista. Heidän on uskottu olevan jonkinlainen hoitajareservi, josta lisähoitajia olisi helppo rekrytoida takaisin alalle.

Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Kirjoitin sunnuntain Helsingin Sanomiin jutun, jossa kerrottiin alaa vaihtaneiden hoitajien määrän olevan huomattavasti uskottua pienempi.

Jutussa esiteltiin sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntatyönantajien (KT) selvityksiä alanvaihtajien määristä. Koska selvitykset eivät ole vielä julkisia, käyn tässä blogissa lukuja tarkemmin läpi.

Tilanne on kieltämättä hämmentävä, sillä arviot alanvaihtajien määristä heittelevät kymmenillä tuhansilla.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi helmikuussa Ylen Ykkösaamussa, että 72 000 sote-alan koulutuksen saanutta henkilöä on muilla aloilla töissä.

”THL:n tilastojen mukaan meillä on sote-koulutuksen saaneita Suomessa 330 000, joista 72 000 työskentelee tällä hetkellä eri aloilla. 72 000 ihmistä reservissä. Joten kyllä sieltä löytyy tällä hetkellä työvoimaa, jos niin halutaan”, Rytkönen sanoi.

Tämä luku on peräisin tammikuussa 2018 ilmestyneestä THL:n raportista nimeltä Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2014. Se löytyy täältä. Ja tässä alla on kyseisen THL:n raportin grafiikka, johon Rytkönen viittasi.


Elokuussa Rytkönen puhui kuitenkin HS:n haastattelussa 40 000 sote-alalle koulutetusta ihmisestä, jotka ovat vaihtaneet alaa. HS:n juttu löytyy täältä.

”Suomessa on 40 000 sote-alan koulutuksen saanutta ihmistä, jotka ovat vaihtaneet alaa tajutessaan saavansa muualla saman rahan pienemmällä paineella”, Rytkönen sanoi HS:n jutussa.

Tällä 40 000:lla Rytkönen viittasi samaiseen THL:n raporttiin, mutta eri kohtaan kuin aiemmin. Hän oli pyöristänyt alla olevassa taulukossa olevan luvun 38 204 ylöspäin 40 000:een.


Mutta miten luku voi olla 38 204, kun se samaisessa raportissa oli hetkeä aiemmin 72 184?

Yllä olevasta taulukosta näkee, että terveys- ja sosiaalialan koulutettujen kokonaismäärä (329 836) on sama kuin aiemmin esitetyssä pylväsgrafiikassa.

Muilla toimialoilla työskentelee siis sote-alan koulutettuja 38 204. Kun siihen lisää taulukon ylemmistä sarakkeista sote-alan koulutetut, jotka työskentelevät työvoiman vuokrauksessa, apteekeissa, koulutuksessa ja julkisessa hallinnossa, niin tulokseksi saadaan 72 184. Se on siis sama luku kuin pylväsgrafiikassakin.

Luvussa 72 184 on mukana kuitenkin hoitajien lisäksi monia muitakin ammattinimikkeitä: esimerkiksi lääkäreitä, sosionomeja, hammashoitajia ja röntgenhoitajia.

Vanhustenhoidon kannalta olennaisimmat ammattinimikkeet ovat kuitenkin lähihoitaja ja sairaanhoitaja. THL:n raportin liitteistä löytyy eriteltynä se, kuinka moni lähihoitaja tai sairaanhoitaja työskentelee muualla kuin sote-alalla. Tässä ensin lähihoitajat:


Ja sitten sairaanhoitajat:


Näin ollen muilla kuin sote-alalla työskentelevien sairaanhoitajien ja lähihoitajien yhteenlaskettu määrä on 22 127+5 768 eli yhteensä 27 895.

Mutta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lakiesitystä vanhustenhoidon sitovasta 0,7 hoitajamitoituksesta. Lain perusteluissa käytetään taulukkoa, jonka mukaan hoitajien määrä muissa kuin koulutustaan vastaavissa töissä on vain 9 724. Eli siis vain kolmannes siitä, mikä THL:n raportin mukaan on muilla kuin sote-alalla työskentelevien hoitajien määrä.

Lakiesitystä ei ole vielä julkistettu, mutta HS sai käyttöönsä lakiesitykseen tarkoitetun taulukon. Se on tässä:


Yllä oleva taulukossa ovat rinnakkain Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto ja työssäkäyntitilasto. Tarkastellaan työssäkäyntitilastoa, koska sen lukuihin perustui myös THL:n viimevuotinen raportti. Stm:n taulukossa on käytetty vuoden 2016 työssäkäyntitilastoa, THL:n raportissa vuoden 2014 työssäkäyntitilastoa.

Mutta mistä näin iso näkemysero alanvaihtajien määrästä johtuu?

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen twiittasi sunnuntaina, että yksi syy löytyy tilastoinnista eli siitä, mitä koulutusnimikkeitä on laskettu mukaan hoitajiin. STM:n käyttämässä aineistossa lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi on laskettu ihmiset, jotka ovat suorittaneet lähihoitajan, perushoitajan, apuhoitajan, kodinhoitajan, sairaanhoitajan (AMK ja ylempi AMK), erikoissairaanhoitajan tai terveydenhoitajan tutkinnon.

THL:n viimevuotisessa selvityksessä hoitajiksi määriteltiin muitakin tutkintoja.
Tutkintoero ei kuitenkaan kokonaan riitä selittämään näin isoa eroa alanvaihtajien määrässä eri tutkimuksissa. THL:n selvityksessä työllisten hoitajien kokonaismäärä oli 208 837. STM:n mukaan hoitajatutkinnon suorittaneita henkilöitä oli töissä 190 237.

Varsinainen selitys löytyy tavoista, joilla STM:n ja THL:n tutkimukset on tehty. Ne poikkeavat selvästi toisistaan.

Kuntatyönantajilla (KT) on käytössään sama Tilastokeskuksen data kuin sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa lakiesityksessä. KT:n mukaan muilla toimialoilla työskentelee 21 132 hoitajatutkinnon suorittanutta.


STM:n ja Kuntatyönantajien selvityksessä on tämän jälkeen tehty ammattiluokkaa koskeva korjaus tilastoihin.

THL:n selvityksessä hoitaja luokiteltiin alanvaihtajaksi, jos hän työskenteli jollain muulla kuin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla. STM:n ja KT:n selvityksissä on asiaa selvitetty pidemmälle ja tehty tämän lisäksi niin sanottu ammattiluokkatarkastelu. Tämä tarkoittaa sitä, että selityksessä katsottiin, työskenteleekö hoitajatutkinnon suorittanut toisella toimialalla mutta toimii silti edelleen hoitajan koulutusta vastaavassa ammatissa.

Kyse on toimialatilastointiin liittyvistä erityispiirteistä. Organisaatio voi aika vapaasti määritellä tilastointia varten, mille toimialalle se luokitellaan. Sitten organisaation työntekijät luokitellaan työssäkäyntitilastoissa tämän työnantajansa ilmoittaman toimialan työntekijöiksi. Silti organisaation palveluksessa voi olla työntekijöitä, joiden ammattinimike on esimerkiksi sairaanhoitaja.

STM:n ja KT:n selvityksessä nämä koulutustaan vastaavaa työtä muilla toimialoilla tekevät hoitajat on siis poistettu alanvaihtajatilastosta. Tästä päästäänkin siihen, että alanvaihtajia olisi vain 9 724 – eli kolmannes vähemmän kuin THL:n viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa. Ja alle seitsemäsosa niistä 72 000 alaa vaihtaneesta sote-alan ihmisestä, joista on mediassa pitkin vuotta puhuttu.

Tästä löytyy se ammattiluokkakorjattu taulukko:


Korostetaan vielä, että Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei ole käyttänyt julkisissa esiintymisissään vääriä lukuja. Hän on viitannut aivan oikein THL:n viime vuotiseen tutkimukseen.

Ongelmallisempaa onkin se, että mediassa ja poliitikkojen puheissa on välittynyt kuva Suomessa olevassa valtavasta kymmenien tuhansien hoitajien reservista. On syntynyt mielikuva, että jos vain pieni osa heistä saataisiin palaamaan alalle, niin 0,7 hoitajamitoitukseen tarvittavat 4 000–5 000 lisähoitajaa löytyisivät hyvinkin helposti.

Mitään jättireserviä ei kuitenkaan ole olemassakaan. Ei ainakaan läheskään niin isoa, kun on oletettu.

Ja korostetaan nyt vielä sitäkin, että hoitoalan työntekijäpula on jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa valtava ongelma.

Lähitulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan kymmeniä tuhansia lisähoitajia, jotta väestön ikääntymisestä johtuvasta lisääntyvästä hoivantarpeesta selvitään. Samaan aikaan pitää tietysti pystyä myös korvaamaan eläköityvät hoitajat.

Sunnuntain jutussa THL:n tutkimuspäällikkö Juha Honkatukia arvioi, että sote-alalle tarvitaan 15 seuraavan vuoden aikana yhteensä lähes 200 000 uutta työntekijää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää