Junkkari    |   HS-analyysi

Tilastot hoitoalalta lähteneistä hämmentävät – onko alaa vaihtaneita hoitajia 72 000, 40 000 vai sittenkin vain alle 10 000?

Julkisuudessa on puhuttu siitä, että sote-alalta olisi lähtenyt 72 000 ihmistä muihin töihin. STM:n ja Kuntatyönantajien tuoreen selvityksen mukaan alaa on kuitenkin vaihtanut vain alle 10 000 hoitajaa.

Antti Rinteen (sd) hallitus aikoo vielä syksyn aikana jättää lakiesityksen hoivahenkilöstön sitovasta 0,7:n vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Mitoitus tarkoittaa sitä, että kymmentä ikäihmistä hoitaisi vuorokauden aikana vähintään seitsemän hoitajaa.

Sitovan mitoituksen toteutuminen edellyttää eri arvioiden mukaan noin 4 000–5 000 lisähoitajaa. Tällaisen hoitajamäärän rekrytointi on hankalaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on todennut, että ongelmaa voitaisiin ratkaista houkuttelemalla alaa vaihtaneita hoitajia palaamaan hoitotyöhön.

Mutta kuinka paljon näitä alanvaihtajia oikein on?

Julkisuudessa on puhuttu kymmenistä tuhansista alaa vaihtaneista hoitajista. Heidän on uskottu olevan jonkinlainen hoitajareservi, josta lisähoitajia olisi helppo rekrytoida takaisin alalle.

Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Kirjoitin sunnuntain Helsingin Sanomiin jutun, jossa kerrottiin alaa vaihtaneiden hoitajien määrän olevan huomattavasti uskottua pienempi.

Jutussa esiteltiin sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntatyönantajien (KT) selvityksiä alanvaihtajien määristä. Koska selvitykset eivät ole vielä julkisia, käyn tässä blogissa lukuja tarkemmin läpi.

Tilanne on kieltämättä hämmentävä, sillä arviot alanvaihtajien määristä heittelevät kymmenillä tuhansilla.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi helmikuussa Ylen Ykkösaamussa, että 72 000 sote-alan koulutuksen saanutta henkilöä on muilla aloilla töissä.

”THL:n tilastojen mukaan meillä on sote-koulutuksen saaneita Suomessa 330 000, joista 72 000 työskentelee tällä hetkellä eri aloilla. 72 000 ihmistä reservissä. Joten kyllä sieltä löytyy tällä hetkellä työvoimaa, jos niin halutaan”, Rytkönen sanoi.

Tämä luku on peräisin tammikuussa 2018 ilmestyneestä THL:n raportista nimeltä Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2014. Se löytyy täältä. Ja tässä alla on kyseisen THL:n raportin grafiikka, johon Rytkönen viittasi.


Elokuussa Rytkönen puhui kuitenkin HS:n haastattelussa 40 000 sote-alalle koulutetusta ihmisestä, jotka ovat vaihtaneet alaa. HS:n juttu löytyy täältä.

”Suomessa on 40 000 sote-alan koulutuksen saanutta ihmistä, jotka ovat vaihtaneet alaa tajutessaan saavansa muualla saman rahan pienemmällä paineella”, Rytkönen sanoi HS:n jutussa.

Tällä 40 000:lla Rytkönen viittasi samaiseen THL:n raporttiin, mutta eri kohtaan kuin aiemmin. Hän oli pyöristänyt alla olevassa taulukossa olevan luvun 38 204 ylöspäin 40 000:een.


Mutta miten luku voi olla 38 204, kun se samaisessa raportissa oli hetkeä aiemmin 72 184?

Yllä olevasta taulukosta näkee, että terveys- ja sosiaalialan koulutettujen kokonaismäärä (329 836) on sama kuin aiemmin esitetyssä pylväsgrafiikassa.

Muilla toimialoilla työskentelee siis sote-alan koulutettuja 38 204. Kun siihen lisää taulukon ylemmistä sarakkeista sote-alan koulutetut, jotka työskentelevät työvoiman vuokrauksessa, apteekeissa, koulutuksessa ja julkisessa hallinnossa, niin tulokseksi saadaan 72 184. Se on siis sama luku kuin pylväsgrafiikassakin.

Luvussa 72 184 on mukana kuitenkin hoitajien lisäksi monia muitakin ammattinimikkeitä: esimerkiksi lääkäreitä, sosionomeja, hammashoitajia ja röntgenhoitajia.

Vanhustenhoidon kannalta olennaisimmat ammattinimikkeet ovat kuitenkin lähihoitaja ja sairaanhoitaja. THL:n raportin liitteistä löytyy eriteltynä se, kuinka moni lähihoitaja tai sairaanhoitaja työskentelee muualla kuin sote-alalla. Tässä ensin lähihoitajat:


Ja sitten sairaanhoitajat:


Näin ollen muilla kuin sote-alalla työskentelevien sairaanhoitajien ja lähihoitajien yhteenlaskettu määrä on 22 127+5 768 eli yhteensä 27 895.

Mutta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lakiesitystä vanhustenhoidon sitovasta 0,7 hoitajamitoituksesta. Lain perusteluissa käytetään taulukkoa, jonka mukaan hoitajien määrä muissa kuin koulutustaan vastaavissa töissä on vain 9 724. Eli siis vain kolmannes siitä, mikä THL:n raportin mukaan on muilla kuin sote-alalla työskentelevien hoitajien määrä.

Lakiesitystä ei ole vielä julkistettu, mutta HS sai käyttöönsä lakiesitykseen tarkoitetun taulukon. Se on tässä:


Yllä oleva taulukossa ovat rinnakkain Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto ja työssäkäyntitilasto. Tarkastellaan työssäkäyntitilastoa, koska sen lukuihin perustui myös THL:n viimevuotinen raportti. Stm:n taulukossa on käytetty vuoden 2016 työssäkäyntitilastoa, THL:n raportissa vuoden 2014 työssäkäyntitilastoa.

Mutta mistä näin iso näkemysero alanvaihtajien määrästä johtuu?

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen twiittasi sunnuntaina, että yksi syy löytyy tilastoinnista eli siitä, mitä koulutusnimikkeitä on laskettu mukaan hoitajiin. STM:n käyttämässä aineistossa lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi on laskettu ihmiset, jotka ovat suorittaneet lähihoitajan, perushoitajan, apuhoitajan, kodinhoitajan, sairaanhoitajan (AMK ja ylempi AMK), erikoissairaanhoitajan tai terveydenhoitajan tutkinnon.

THL:n viimevuotisessa selvityksessä hoitajiksi määriteltiin muitakin tutkintoja.
Tutkintoero ei kuitenkaan kokonaan riitä selittämään näin isoa eroa alanvaihtajien määrässä eri tutkimuksissa. THL:n selvityksessä työllisten hoitajien kokonaismäärä oli 208 837. STM:n mukaan hoitajatutkinnon suorittaneita henkilöitä oli töissä 190 237.

Varsinainen selitys löytyy tavoista, joilla STM:n ja THL:n tutkimukset on tehty. Ne poikkeavat selvästi toisistaan.

Kuntatyönantajilla (KT) on käytössään sama Tilastokeskuksen data kuin sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa lakiesityksessä. KT:n mukaan muilla toimialoilla työskentelee 21 132 hoitajatutkinnon suorittanutta.


STM:n ja Kuntatyönantajien selvityksessä on tämän jälkeen tehty ammattiluokkaa koskeva korjaus tilastoihin.

THL:n selvityksessä hoitaja luokiteltiin alanvaihtajaksi, jos hän työskenteli jollain muulla kuin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla. STM:n ja KT:n selvityksissä on asiaa selvitetty pidemmälle ja tehty tämän lisäksi niin sanottu ammattiluokkatarkastelu. Tämä tarkoittaa sitä, että selityksessä katsottiin, työskenteleekö hoitajatutkinnon suorittanut toisella toimialalla mutta toimii silti edelleen hoitajan koulutusta vastaavassa ammatissa.

Kyse on toimialatilastointiin liittyvistä erityispiirteistä. Organisaatio voi aika vapaasti määritellä tilastointia varten, mille toimialalle se luokitellaan. Sitten organisaation työntekijät luokitellaan työssäkäyntitilastoissa tämän työnantajansa ilmoittaman toimialan työntekijöiksi. Silti organisaation palveluksessa voi olla työntekijöitä, joiden ammattinimike on esimerkiksi sairaanhoitaja.

STM:n ja KT:n selvityksessä nämä koulutustaan vastaavaa työtä muilla toimialoilla tekevät hoitajat on siis poistettu alanvaihtajatilastosta. Tästä päästäänkin siihen, että alanvaihtajia olisi vain 9 724 – eli kolmannes vähemmän kuin THL:n viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa. Ja alle seitsemäsosa niistä 72 000 alaa vaihtaneesta sote-alan ihmisestä, joista on mediassa pitkin vuotta puhuttu.

Tästä löytyy se ammattiluokkakorjattu taulukko:


Korostetaan vielä, että Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei ole käyttänyt julkisissa esiintymisissään vääriä lukuja. Hän on viitannut aivan oikein THL:n viime vuotiseen tutkimukseen.

Ongelmallisempaa onkin se, että mediassa ja poliitikkojen puheissa on välittynyt kuva Suomessa olevassa valtavasta kymmenien tuhansien hoitajien reservista. On syntynyt mielikuva, että jos vain pieni osa heistä saataisiin palaamaan alalle, niin 0,7 hoitajamitoitukseen tarvittavat 4 000–5 000 lisähoitajaa löytyisivät hyvinkin helposti.

Mitään jättireserviä ei kuitenkaan ole olemassakaan. Ei ainakaan läheskään niin isoa, kun on oletettu.

Ja korostetaan nyt vielä sitäkin, että hoitoalan työntekijäpula on jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa valtava ongelma.

Lähitulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan kymmeniä tuhansia lisähoitajia, jotta väestön ikääntymisestä johtuvasta lisääntyvästä hoivantarpeesta selvitään. Samaan aikaan pitää tietysti pystyä myös korvaamaan eläköityvät hoitajat.

Sunnuntain jutussa THL:n tutkimuspäällikkö Juha Honkatukia arvioi, että sote-alalle tarvitaan 15 seuraavan vuoden aikana yhteensä lähes 200 000 uutta työntekijää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: tilanne 1–0, toinen puoliaika menossa – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  4. 4

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  5. 5

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  6. 6

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  7. 7

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  8. 8

   Trumpin Wikileaks-yhteysmies Roger Stone tuomittiin syylliseksi seitsemään rikokseen

  9. 9

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  10. 10

   Entinen Ukrainan-suurlähettiläs todisti kongressissa: Presidentti Trumpin puheet kuulostivat uhkaukselta – Trump hyökkäsi ex-lähettilästä vastaan myös kuulemisen aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää