Junkkari    |   Kolumni

Rinteen turve­lausunnoista tuli omituinen sotku, koska pääministerin puheista on vaikea saada tolkkua

Rinteen turvetukia koskevista lausunnoista kehkeytyi eriskummallinen sotku, jonka syynä oli Rinteen vastaus haastattelussa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) lausunnoista kehkeytyi jälleen kerran eriskummallinen sotku.

Torstaina Suomen Kuvalehdessä ilmestyi Rinteen haastattelu, jossa hän sanoi hallituksen aikovan poistaa polttoturpeen verotuen. Helsingin Sanomat ja muut viestimet siteerasivat haastattelua ja uutisoivat, että hallitus aikoo poistaa turpeen tuen.

Vihreät riemastuivat Rinteen ulostulosta, sillä olihan vihreiden yli kävelty oikein kunnolla turvetukien osalta hallitusneuvotteluissa. Ja onhan turpeen polttaminen ilmaston kannalta erittäin haitallista. Turpeen päästöjen osuus on suurempi kuin suomalaisten henkilöautojen päästöjen. Aiheesta löytyy lisää esimerkiksi täältä.

Ja kuten arvata saattoi hallituskumppani keskusta hermostui Rinteen lausunnosta. Turpeen poltto on keskustan erityissuojeluksessa ja hallitusohjelmaan on asiasta kirjattu keskustan ajama kanta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tyrmäsi Rinteen Suomenmaan haastattelussa.

”Keskustan eduskuntaryhmä lähtee siitä liikkeelle, että turpeen osalta toimitaan, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu”, Kurvinen sanoi. Muutamaa tuntia myöhemmin valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) tyrmäsi Rinteen lausunnon varmuuden vuoksi vielä uudestaan Suomenmaassa.

”Hallitusohjelmassa pitää jokaisen pitäytyä”, Lintilä sanoi.

Iltalehden Tommi Parkkonen julkaisi torstai-iltana jutun, joka vei kiistan ihan uusiin sfääreihin. Juttu löytyy täältä.

Jutussa Parkkonen haastatteli Lintilää, joka sanoi ettei keskusta ole valmis muuttamaan hallitusohjelmaan kirjattua näkemystä. ”Meidän puoleltamme siinä ei ole mitään liikkumaa”, Lintilä sanoi.

Kesken Lintilän haastattelun pääministeri Rinne saapui paikalle ja jäi kuuntelemaan Lintilän sanomisia. Parkkosen mukaan Rinne nyökytteli osoittaakseen olevansa samaa mieltä Lintilän kanssa.

”Meillä ei ole tästä mitään näkemyseroja”, Rinne sanoi.

Parkkonen jatkoi esittämällä kysymyksiä Rinteelle.

Haastattelulausuntonne on kuitenkin tulkittu tiukemmaksi kannaksi kuin keskustalla?

”Tulkinta on mielenkiintoinen ilmiö. Muut tulkitsevat puheita, vetävät johtopäätöksiä ja yrittävät synnyttää jännitteitä. Ei meillä ole mitään jännitteitä tai erimielisyyksiä tässä suhteessa”, Rinne vastasi.

Linjauksenne haastattelussa oli varsin selkeäsanainen, että turpeen tuki poistuu.

”Mutta siinä ei ollut mitään aikajanaa. Minä vain totean, että se tulee poistumaan – jossakin vaiheessa.”

Pääministerin puheista tehdään toki tulkintoja, ja poliittiset vastustajat ymmärtävät niitä usein pahantahtoisesti ja tahallaan väärin. Mutta oliko tässä tapauksessa kyse vain tulkintatavasta?

Katsotaanpa mitä Rinne Suomen Kuvalehden haastattelussa sanoi. Haastattelu oli tehty kysymys–vastaus -muodossa. Toimittaja kysyi pääministeriltä:

Olette korottamassa dieselveroa, mutta miksi hallitus ei lopeta polttoturpeen tukemista? Oletteko tässä asiassa keskustan vanki?

”Turpeen verotus kuuluu energiaverouudistukseen. Turpeen tuki tulee poistumaan sieltä”, Rinne vastasi.

Vastauksen ensimmäisessä lauseessa Rinne sanoo turpeen verotuksen kuuluvan energiaverouudistukseen. Tämä on totta, sillä hallitusohjelman mukaan hallitus on tekemässä energiaverotuksen kokonaisuudistuksen vuoden 2020 budjettiriiheen mennessä. Ja tämän ”uudistuksen osana arvioidaan myös turpeen verotukseen tarvittavat muutokset”. Näin hallitusohjelmassa todetaan.

Hallitusohjelmaan on kuitenkin keskustan vaatimuksesta lisätty kirjaus, joka käytännössä estää turpeen verotukien poistamisen ainakin kokonaan. Ohjelmassa todetaan:

Turpeen pääasiallinen energiakäyttö päättyy nykyennusteiden mukaan 2030-luvun aikana päästöoikeuden hinnan noustessa, vaikkakin se säilyy huoltovarmuuspolttoaineena. Turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Energiaverotuksen kokonaisuudistuksen osana arvioidaan turpeen verotukseen tarvittavat muutokset, jotta turpeeseen liittyvä tavoite vuonna 2030 toteutuu. On pidettävä huolta siitä, ettei ainespuuta ohjaudu polttoon.

Turpeen tuki siis tulee poistumaan ”jossain vaiheessa” – viimeistään siinä vaiheessa kun sen energiakäyttö loppuu 2030-luvun aikana.

Kerrataan vielä. Rinteen SK-haastattelun vastauksessa oli kaksi lausetta. Erillisinä molemmat pitävät paikkaansa.

1) Turpeen verotus kuuluu energiaverouudistukseen. (Totta.)

2) Turpeen tuki tulee poistumaan sieltä. (Jossain vaiheessa totta.)

Mutta kun nämä kaksi lausetta ovat samassa vastauksessa peräkkäin, kokonaisuuden merkitys muuttuu. Ensimmäisessä lauseessa hän viittaa energiaverotuksen kokonaisuudistukseen, jolla on selkeä aikataulu. Se tehdään ensi vuoden elokuuhun mennessä.

Jälkimmäisessä lauseessa Rinne viittaa siihen, mitä tapahtuu – eli turpeen tuki poistuu.

Kahdesta lauseesta yhdessä syntyy siis selkeä viesti siitä, että turpeen tuet poistetaan energiaverouudistuksen yhteydessä elokuuhun mennessä.

Ja vaikka miten Rinne puhuu tulkinnasta mielenkiintoisensa ilmiönä, niin tähän ei ole käytetty minkäänlaista tulkintaa – ei hyväntahtoista eikä pahantahtoista – on pelkästään luettu, mitä Rinne vastauksessaan tarkkaan ottaen sanoi.

Rinteen pakitus lausunnossaan herätti sosiaalisessa mediassa perjantaina paljon ihmettelyä. Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kommentoi, että pääministerin lupaukset tarkoittavat nykyistä hallitusta, ei toivetta tuleville hallituksille joskus myöhemmin.
Rinteen Suomen Kuvalehdelle antaman haastattelun lähiluku jatkunee maanantaina, kun hallitus julkaisee kokonaisuudessaan esityksensä ensi vuoden budjetiksi.

Rinne sanoi SK:n haastattelussa, että hallituksen nyt päättämiä pysyviä menolisäyksiä ei peruta vaikka hallitus ei pääsisikään itselleen asettamiinsa työllisyystavoitteisiin.

”Pysyviin menoihin ei tulla puuttumaan. Oppositiolta unohtuu se, että uudistukset katetaan suurelta osin pysyvillä veronkorotuksilla. Eläkekorotuksia tai perusturvan parannuksia ei peruta”, Rinne sanoi SK:n haastattelussa.

Tästäkin asiasta keskusta on eri mieltä.

Kysyin asiaa perjantaina keskustan ministeriryhmästä ja vastaus oli yksiselitteinen ja arvattava.

Keskustalaiset kehottivat lukemaan hallitusohjelman kirjauksen asiasta. Hallituksen pitäisi elokuun 2020 budjettiriiheen mennessä päättää toimenpiteistä, jotka tuottavat todennettavasti 30 000 lisätyöllistä. Ellei näin ole, budjettiriihessä arvioidaan aiemmin päätettyjä menolisäyksiä, jotka on tehty suhteessa tekniseen julkisen talouden suunnitelmaan, hallitusohjelmassa todetaan.

Keskustan tulkinnan mukaan pysyviin menoihinkin voidaan tarvittaessa puuttua.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää