Junkkari    |   Kommentti

Vihreä Langan lakkauttamisesta nousi kova poru, mutta jostain syystä Maria Ohisalo ei suostu perustelemaan päätöstä

Vielä kesällä Ohisalo katsoi, että ”vastuunpakoilun tie ei ole Suomen tie”.

”Poliittinen vastuu” on ylevä käsite, jota poliitikot mieluusti viljelevät – siis siinä vaiheessa, kun kaikki sujuu hyvin eikä ikävistä asioista ole vastuuta kannettavana.

Mutta siinä vaiheessa kun maitolasi kaatuu, niin nämä vastuunkantajat luikkivat piiloon vikkelästi kuin aropuput.

Tämä on toki inhimillisesti ymmärrettävää. Kivoista asioista on mukavampi puhua kuin ikävistä. On kurjaa tunnustaa, että minä sen maitolasin tyrkkäsin kumoon.

Puhumattakaan siitä, että perustelisi ja selittäisi julkisesti, miksi päätti lakkauttaa Vihreän Langan.

Viime viikon keskiviikkona vihreät ilmoitti, että puolue lopettaa Vihreä Lanka -puoluelehtensä rahoittamisen vuoden vaihteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa lehden lakkauttamista, sillä vihreät on lehden suurin rahoittaja.

Päätöksen lehden lakkauttamisesta teki vihreiden puoluehallitus kokouksessaan 19. lokakuuta.

Vihreiden puoluehallitusta johtaa puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo. Puheenjohtajan lisäksi puoluehallitukseen kuuluvat puolueen kolme varapuheenjohtajaa sekä kahdeksan puoluekokouksen valitsemaa jäsentä.

Pyysin tiistaina puheenjohtaja Ohisaloa kommentoimaan lehden lakkauttamista. Vastaus tuli ministerin esikunnasta saman tien. Ei onnistu.

”Haastattelu ei valitettavasti onnistu. Puoluesihteeri kommentoi asiaa”, vastasi sisäministeri Ohisalon viestinnästä vastaava avustaja Jarno Lappalainen.

Puoluesihteeri Veli Liikanen on ainoa henkilö vihreiden puoluejohdosta, joka on tähän mennessä kommentoinut Vihreän Langan lakkauttamista. Liikasen kommentit löytyivät jo ensimmäisestä tiedotteesta, jossa lehden lakkauttamisesta kerrottiin. Siinä Liikanen perusteli lehden lakkauttamista sillä, että ”yhä useampi vihreiden kannattaja seuraa ja käy poliittista keskustelua sosiaalisen median kanavissa”.

Puolue aikookin ilmeisesti käyttää lehden kustantamisesta säästyvät rahat someviestintään.

Ikävien asioiden kommentoimisen lykkääminen puoluesihteerille on puolueiden perinteinen keino suojata puheenjohtajaa. Ja sinänsä puoluesihteeri on ihan hyvä taho kommentoimaan puoluelehden lakkauttamista. Onhan puoluesihteerin vastuulla puoluetoimiston ja puolueen käytännön työn johtaminen.

Mutta. Veli Liikanen ei ollut päättämässä lehden lakkauttamisesta. Puoluesihteeri ei ole puoluehallituksen varsinainen jäsen.

Puoluesihteerillä on puoluehallituksen kokouksissa läsnäolo-, puhe- ja esitysoikeus, mutta ei päätösvaltaa. Liikanen oli varmaankin valmistelemassa lehden lakkauttamispäätöstä, mutta hän ei päättänyt asiasta.

Silti hän on ainoa taho, joka kommentoi asiaa julkisuudessa.

Puoluehallituksen päätös lehden lakkauttamisesta oli yksimielinen. Näin ollen lehden lakkauttamisesta päättivät puheenjohtaja Maria Ohisalo, varapuheenjohtajat Riikka Karppinen, Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio sekä kahdeksan puoluehallituksen jäsentä. (Varsinaisia jäseniä ovat Julianna Kentala, Markus Drake, Henna Partanen, Sameli Sivonen, Meri Lumela, Mari Kousa-Kuusisto, Perttu Jussila ja Hannu Tuominen)

Yksikään näistä päätöksentekijöistä ei ole tähän mennessä kommentoinut julkisuudessa Vihreän Langan lakkauttamista. En ole ainakaan havainnut.

Kerrataan vielä. Vihreiden puoluehallitus tekee päätöksen puolueen 36-vuotiaan perinteisen lehden lakkauttamisesta, mutta yksikään tämän päätöksen tekijöistä ei suostu perustelemaan asiaa suurelle yleisölle. Eikä myöskään puolueen jäsenistölle.

Ainakin eräs vihreä aktiivi kertoo, että puoluehallituksen jäsenet ovat olleet hissukseen myös vihreiden suljetuilla keskustelupalstoilla.

Hipihiljaisuuden syynä lienee sekin, että lehden lakkauttamisesta nousi kova poru.

”Pidän Vihreän liiton päätöstä lakkauttaa Vihreä lanka hyvin valitettavana”, vihreiden ikoni Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan.

Politiikan toimittajat ry. totesi kannanotossaan, että lehden lakkauttaminen on virhe. Toimittajayhdistyksen mukaan puoluelehdillä on oma tärkeä roolinsa osana moniarvoista journalismia ja muistutti, ettei viestintä korvaa journalismia.

Uutissuomalainen kertoi tiistaina, että Vihreän Langan kohtalosta saatetaan äänestää vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa marras-joulukuun vaihteessa.

Käytännössä päätös Vihreän Langan lakkauttamisesta tuskin enää peruuntuu. Puoluehallituksella on valta päättää puolueen sopimuksista, joten sillä oli kaikki valtuudet lopettaa lehden rahoittaminen. Puoluevaltuuskunta puolestaan päättää puolueen budjetista, joten se voi linjata mihin Vihreän Langan rahoittamisesta vapautuvia rahoja jatkossa käytetään.

Itse olen puoluelehtien suuri ystävä ja luen mieluusti niin Vihreää Lankaa kuin muitakin puoluelehtiä. Päivittäin töissä luen Suomenmaata, Verkkouutisia/Nykypäivää, Demokraattia, Suomen Uutisia ja Kansan Uutisia.

Vaikka Vihreän Langan lakkauttaminen on sääli, niin vihreillä on varmaankin hyvät perustelut lehden lakkauttamiseen. Taustalla lienee perustavanlaatuinen ja pohdittu näkemys siitä, että vaikka poliittinen journalismi on kannatettavaa, sen rahoittaminen ei ole puolueiden tehtävä.

Mutta yksikään vihreä päätöksentekijä ei ole halunnut tulla julkisuuteen perustelemaan tätä linjausta.

Maria Ohisalo on puhunut paljon vastuunkannosta. Esimerkiksi viime kesänä hän käsitteli vastuunkantoa arvopuheessaan Porin Suomi Areenassa.

”Moni miettii, kenellä on vastuu?” Ohisalo kysyi puheessaan ja jatkoi:

”Vastuullisuuden vastakohtana näyttää usein olevan välinpitämättömyys, tekosyyt tai tietämättömyys. Moni haluaa keksiä syitä sille, miksi juuri meidän ei tarvitse tehdä mitään. Vastuunpakoilun tie ei ole kuitenkaan Suomen tie. Ei ole koskaan ollut, eikä pidä olla jatkossakaan.”

Se oli ylevästi sanottu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  3. 3

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  4. 4

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  5. 5

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  6. 6

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  7. 7

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  10. 10

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  10. 10

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää