Junkkari    |   Kommentti

Antti Rinteen yllättävät eläkepuheet herättävät kysymyksen: Mitä yhteistä on Rinteellä ja Tähtien sodan Chewbaccalla?

Antti Rinne puhui työeläkevarojen käyttämisestä pienten eläkkeiden korotuksiin, vaikka todennäköisesti tiesi tasan tarkkaan etukäteen työmarkkinajärjestöjen tyrmäävän esityksen. Miksi hän sitten esitti sitä?

Mitä yhteistä on Antti Rinteellä ja Chewbaccalla?

Päällisin puolin ei tietysti mitään.

Chewbacca on Tähtien sota-elokuvista tuttu pitkäkarvainen wookie, joka on kotoisin Kashyyyk-planeetalta. Antti Rinne on puolestaan Suomen pääministeri ja sosiaalidemokraatti, joka asuu Mäntsälässä.

Tämä arvoitus tuli kuitenkin mieleen torstaina, kun kuunteli Antti Rinnettä eduskunnan kyselytunnilla.

Rinne teki nimittäin yllättäen uuden eläkeavauksen. Rinne totesi, että työeläkerahastoista voitaisiin irrottaa rahaa pientä työeläkettä saavien naisten eläkkeiden korottamiseen.

Lue lisää: Rinteeltä taas uusi eläkeavaus: Työeläkerahastoista voidaan ”irrottaa” satoja miljoonia euroja naisten eläkkeiden korottamiseen

Rinne perusteli avaustaan oikeudenmukaisuudella.

Ennen vuotta 2005 ei perhevapaiden ajalta kertynyt lainkaan työeläkettä, minkä vuoksi monen naisen eläke on jäänyt pieneksi. Rinne esitti, että eläkerahastoihin kertyneistä varoista käytettäisiin 200–300 miljoonaa siihen, että ”voitaisiin korjata näitten pienituloisten, pitkää työuraa tehneiden, ahkerien naisten eläkettä”.

Rinne muistutti, että eläkejärjestelmässä on karkeasti arvioiden rahaa 211 miljardia euroa. Näin ollen parin sadan miljoonan nappaaminen ei vaarantaisi järjestelmää. Rinne korosti, että asiasta myös sovittaisiin yhteistyössä kolmikannassa.

Eläkealan päättäjät tyrmäsivät torstaina Rinteen ehdotuksen täydellisesti. He totesivat, ettei mitään ”ylimääräisiä rahoja” ole olemassakaan. Tyrmääjinä olivat niin palkansaajajärjestöt kuin työnantajatkin.

Lue lisää: Eläkealan päättäjät tyrmäävät Rinteen esityksen eläkevarojen antamisesta naisille: ”Tällaisia rahoja ei ole”

Yhtäkään asiantuntijaa ei löytynyt puolustamaan Rinteen ehdotusta, vaikka tämä oli täysistunnossa kertonut arvionsa pohjaavan asiantuntijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin. Jälkikäteen kysyttäessä Rinne ei kuitenkaan suostunut nimeämään yhtäkään näistä.

EK:n eläkeasiantuntija Vesa Rantahalvari huhuili Twitterissä Rinteen kuulemia asiantuntijoita ilmoittautumaan. Yhtään kättä ei noussut.
Perjantaina Rinne jatkoi teemaa MTV3:n haastattelussa. Siinä hän pohdiskeli, että rahat voisivat löytyä asiakashyvityksistä eli työeläkeyhtiöiden asiakkaille eli työnantajille jakamasta ylijäämästä. Samaisessa haastattelussa Rinne myös ihmetteli työmarkkinajärjestöjen haluttomuutta ongelman korjaamiseen.

Tyrmäyksestä huolimatta Rinne kertoi, että hallitus kutsuu eläkejärjestelmän osapuolet neuvotteluihin asiasta kuten on sovittu. Tällä sopimisella Rinne viittasi siihen, että hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan hallitus ja järjestöt tulevat selvittämään pienten työeläkkeiden korottamista ilman eläkemaksujen nostoa.

Työmarkkinajärjestöt tyrmäsivät kirjauksen ajatuksen jo kesällä hallitusohjelman julkistamisen jälkeen.

Viestimissä on viime kuukaudet päivitelty Rinteen lausumia sammakoita. Ja onhan häneltä kuultu epätarkkoja ja epämääräisiä lausuntoja vaikka kuinka paljon. Niitä pääministeri on sittemmin joutunut tarkentamaan ja selittelemään.

Rinne on ajatellut asioita ääneen – sanonut muun muassa ymmärtävänsä hoitajien palkkavaatimuksia – vaikka pääministerin ei paranisi pohdiskella asioita näin. Pääministerin sanomiset otetaan lähtökohtaisesti todesta. Onhan hän maan isoin vallankäyttäjä.

Mutta oliko Rinteen torstain lausunto todellakin sammakko?

Etenkin kun Rinne varmasti tiesi jo etukäteen, että ehdotus tyrmättäisiin. Entisenä työmarkkinajohtajana Rinne tuntee työeläkejärjestelmän ja tietää tasan tarkkaan, mitä järjestöt tuumaavat sen sorkkimisesta. Sitä paitsi työmarkkinajärjestöt olivat tyrmänneet hallitusohjelman kirjauksen jo kesällä.

Miksi hän sitten otti sen esille?

Asia nousi esille kyselytunnilla kokoomuksen kysyessä asiasta. Eläkeasioista vastaa hallituksessa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas), joka olikin jo aloittamassa kysymykseen vastaamista kun pääministeri Rinne kiilasi väliin.

Pääministeri siis nimenomaan halusi vastata kysymykseen.

Rinne olisi helposti voinut kiistää kokoomuksen kysymyksessä olleen väitteen hallituksen kaavailuista työeläkkeiden leikkaamiseen. Eihän hallitus ole tehnyt asialle mitään eikä hallitusohjelman kirjausta pienien työeläkkeiden korottamisen selvittämisestä ole vielä edes aloitettu.

Jostain syystä Rinne halusi kertoa kaavailuista 200–300 miljoonan euron siirtämiseksi pientä eläkettä saaville naisille.

Politiikassa puhutaan usein niin sanotusta ”kuolleen kissan strategiasta”. Sillä tarkoitetaan sitä, että kun käynnissä on jonkun epämiellyttävän teeman käsittely, niin poliitikko pyrkii kääntämään sen toisaalle sanomalla jotain, mikä vie kaikkien kaiken huomion pois alkuperäisestä asiasta.

Britannian pääministeri Boris Johnson on aikoinaan kuvaillut strategiaa siten, että jos heität kuolleen kissan päivällispöydälle niin kaikkien huomio varmasti kiinnittyy siihen. Ihmiset päivittelevät, että herran jestas, pöydässä on kuollut kissa. Kukaan ei enää muista asiaa, josta aiemmin puhuttiin.

Kuolleen kissan strategiaa on toistuvasti käyttänyt muiden muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kun media ahdistelee häntä jostain, hän kääntää huomion toisaalle haukkumalla esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajat, jotka eivät polvistu kansallislaulun soidessa.

Kuolleen kissan strategian erästä alalajia kutsutaan Chewbacca-puolustukseksi.

Chewbacca-puolustus on saanut nimensä eräästä animaatiosarja South Parkin jaksosta, jossa koulun kokki päätyy oikeuteen väitettyään levy-yhtiön varastaneen hänen tekemänsä laulun. Kokin asianajaja esittelee asiat loogisesti ja järkevästi, mutta jää pahasti alakynteen kun levy-yhtiön palkkaama puolustusasianajaja ottaa käyttöön Chewbacca-puolustuksen.

Puolustusasianajaja viittaa vuonna 1983 ilmestyneeseen Tähtien sodan jatko-osaan Jedin paluu ja kysyy valamiehistöltä, miksi Chewbaccan kaltainen isokokoinen wookie ylipäätään haluaisi asua Endorin planeetalla pikkuruisten ewok-olioiden kanssa.

”Siinä ei ole mitään järkeä”, puolustusasianajaja sanoo.

Puolustusasianajaja sanoo, että jos tässä ei valamiehistönkään mukaan ole mitään järkeä, niin heidän pitää vapauttaa hänen päämiehensä. Puhumattakaan siitä, jos ison levy-yhtiön puolustusasianajaja puhuu oikeussalissa Chewbaccasta, niin siinä etenkään ei ole mitään järkeä. Ja jos siinä ei ole mitään järkeä, valamiehistön pitää vapauttaa syytetty, puolustusasianajaja järkeilee.

”Näin ollen voi sanoa, että jos Chewbacca asuu Endorissa, teidän pitää vapauttaa syytetty”, puolustusasianajaja sanoo.

Valamiehet vapauttavat syytetyn.

Ja tästä päästäänkin jutun alussa esitettyyn kysymykseen.

Mitäpä jos Antti Rinteen torstain eläkepuheet eivät olleetkaan vahinko?

Eläkepuheet saattoivatkin olla Rinteen kuollut kissa ja Chewbacca.

Julkaisihan Yleisradio torstaiaamuna puoluekannatuskyselynsä, jossa Sdp:n kannatus oli romahtanut 13,9 prosenttiin.

Sdp:n kannatuksen roima pudotus oli torstain keskeinen uutisaihe. Ja Rinteelle todella kiusallinen. Onhan 13,9 prosentin kannatus Antti Rinteen puheenjohtajakauden heikoin luku. Viimeksi Sdp:n kannatus on ollut Ylen kyselyssä näin alhaalla heinäkuussa 2014.

Eläkepuheillaan Rinne yritti ehkä kääntää uutisoinnin kärkeä – missä hän osin onnistuikin. Illan uutisissa ei enää puhuttukaan pelkästään Sdp:n kannatuskriisistä vaan myös Rinteen yrityksestä parantaa pientä työeläkettä saavien asemaa.

Ja sehän on se viesti, jonka Rinne haluaa välittää äänestäjille.

Vaikka asiantuntijat tyrmäävät eikä esitys etene mihinkään, se ei sinänsä Rinnettä tunnu haittaavan. Hänelle oli tärkeämpää yrittää välittää viestiä, että hän ja Sdp yrittävät nostaa pieniä eläkkeitä.

Vappusatasen lupaaminen toimi eduskuntavaaleissa ja Sdp pääsi suurimmaksi puolueeksi. Rinne näyttää yrittävän samaa temppua aina vain uudestaan ja uudestaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  8. 8

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  9. 9

   Justin Bieber kastettiin koripallo­tähden kylpy­ammeessa, Kanye West perusti oman kirkon: Uskonnosta tuli viihdettä, jolla mega­kirkot tahkoavat satoja miljoonia

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää