Junkkari    |   Junkkari

Yhtiöitetään opetus, yhtiöitetään kaikki – Näin sanoo kunnanisä, joka uskoo sen olevan ratkaisu kuntien rahapulaan

Kuntien palvelutuotannon tehostamisessa piilee iso tuottavuuspotentiaali, sanoo kaupunginjohtaja.

”Persaukisen on hankala tehdä elinvoimainvestointeja”, lausui Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen kolme viikkoa sitten pohjus­taessaan kaupunginvaltuuston talouskeskustelua.

Se oli räväkästi sanottu. Niin räväkästi, että Länsi-Savo nosti sitaatin otsikkoon.

Mikkelin tilinpäätös on ennakkotietojen mukaan tänä vuonna noin 20 miljoonaa euroa alijäämäinen. Keskeisin syy on sama­ kuin monessa muussakin kunnassa. Väestön ikääntymisen myötä sosiaali- ja terveysmenot ovat nousseet nopeasti.

Mikkeli kuuluu kuuden muun kunnan kanssa Essoteen eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymään. Mikkelin sote-menot ovat kasvaneet parissa vuodessa 20 miljoonalla eurolla. Vero­tulojen määrä ei ole kasvanut.

Velkaa Mikkelillä on vuoden lopussa jo 270 miljoonaa eli yli 5 500 euroa asukasta kohden. Lainaa on paha ottaa enää lisää.

Mikkeli pääsi tänä vuonna viiden finalistin joukkoon kansallisessa Vuoden kirjastokunta -kisassa. Voittaja julkistettiin lokakuussa Helsingin kirjamessuilla – ja titteli meni sivu suun Mikkeliltä. Pärjäämistä ei auttanut se, että Mikkeli on syksyn mittaan valmistellut viiden sivukirjaston sulkemista. Se on aloittamassa lähes kymmenen miljoonan euron säästökuuria, johon kuuluu irtisanomisia ja palveluiden karsimista.

Kuntien piti viime viikolla ilmoittaa verottajalle ensi vuoden kuntaveron suuruus. Veroa nostettiin 53 kunnassa, vain seitsemässä laskettiin. Noin 1,1 miljoonan suomalaisen kuntavero kiristyy.

Mikkeli nostaa kuntaveronsa 20,5 prosentista 22:een. Tämä 1,5 prosenttiyksikön kertakorotus on maan suurin.

Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaks julkaisi toissa viikolla Kantar TNS:n tekemän tutkimuksen, jonka mukaan suomalaisten enemmistölle ei tunnu kelpaavan mikään keino kuntatalouden kohentamiseksi.

Tutkimuksen mukaan kuntaveron korotuksia vastustaa 54 prosenttia. Velan lisäämistä­ 61 prosenttia. Kunnan omaisuuden myymistä 51 prosenttia. Palveluiden ulkoistamista 64 prosenttia. Henkilöstön vähentämistä 56 prosenttia.

Siis ei, ei ja vielä kerran ei.

Kuntalaisille ei tutkimuksen mukaan myöskään käy kuntapalveluiden laadusta tinkiminen tai niiden karsiminen.

Eipä kuntapäättäjille jää juuri keinoja.

”Jää paljonkin”, sanoo Sami Sulkko.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sulkko on tunnettu uudistushaluisena kuntapäättäjänä. Ennen Riihimäkeä hän oli kaupunginjohtajana Forssassa sekä kunnanjohtajana Punkaharjulla ja Sulkavalla. Aloit­taessaan Sulkavalla vuonna 2006 Sulkko oli Suomen nuorin kunnanjohtaja, mitä hän ei tietenkään enää 42-vuotiaana ole.

Sulkko toimi aikoinaan tovin keskustanuorissa mutta luopui jäsenkirjasta kuntajohtajaksi noustessaan. Hän on siis poliittisesti sitoutumaton ammattijohtaja.

Sulkkoa Kunnallisalan kehittämissää­tiön tutkimus ärsyttää. Se kuulemma vahvistaa väärää mielikuvaa kuntien toiminnan uudistamisesta. ”Kuvitellaan, että kunnissa on vain yksi oikea tapa tehdä ja tuottaa asioita. Se perinteinen.”

Perinteisen tavan mukaan kunta kerää veroja ja käyttää ne kuntalaisten palveluihin. Jos rahat eivät riitä, korotetaan ve­roja ja otetaan lainaa. Jos sekään ei auta, ryhdytään leikkaamaan palveluista.

Sulkon mukaan ongelma on kuitenkin kuntien palvelutuotannon tehottomuus.

”Veronmaksajien rahoilla tehdään investointeja,­ jotka eivät palvele kokonaisuutta. Ne eivät edistä terveyttä. Ne eivät lisää vetovoimaa”, Sulkko sanoo.

Panos ei siis vastaa tuotosta.

”Kuntien palvelutuotannon tehostamisessa piilee iso tuottavuuspotentiaali.”

Melkoista hallintojargonia. Sano nyt konkreettisesti, mitä pitäisi tehdä?

”Kaikki kuntien tuotantotoiminta pitäisi yhtiöittää.”

Ai kaikki?

”Kaikki sellainen palvelutuotanto, jossa ei tehdä viranhaltijapäätöksiä.”

Se tarkoittaisi siis kunnan sote-palveluiden, opetuksen, liikuntapalveluiden, kulttuurin, pelastustoimen ja esimerkiksi lumien aurauksen yhtiöittämistä.

Jos kaikki kunnan tuottamat palvelut olisi yhtiöitetty, kustannuksia voitaisiin jatkuvasti vertailla yksityisiin tuottajiin ja valita edullisin. Samaan syssyyn Sulkko yhtenäistäisi julkisen puolen virkasopimukset ja yksityisen puolen työ­ehtosopimukset. Virkamiesten edut heikkenisivät.

Sulkon mukaan uudistuksen edellytyksenä on, että osakeyhtiölakiin kirjattaisiin uusi yhtiömuoto, kunnallinen osakeyhtiö. Kunnan omistamaa kunnallista osake­yhtiötä koskisi julkisuuslaki samalla tavalla kuin muutakin viranomaistoimintaa. Ei kävisi niin kuin Espoon Länsimetro-yh­tiössä, jossa asiakirjoja ei suostuttu antamaan tiedotusvälineille.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on käytössä kunnallinen osakeyhtiömuoto. Ruotsissa kunnanvaltuusto määrittelee kunnallisen yhtiön toiminnan tavoitteet ja nimeää hallituksen jäsenet. Valtuusto voi myös lausua näkemyksensä yhtiön suurimmista ja periaatteellisista päätöksistä.

Kirjailija Karo Hämäläinen julkaisi vastikään Länsi-Savon 130-vuotisjuhlalehdessä esseen, jossa hän pohti Etelä-Savon tulevaisuutta. Hämäläinen on kotoisin Mikkelistä.

Kirjoitusta varten Hämäläinen pyysi Facebookissa­ keinoja Etelä-Savon pelastamiseksi. Vastauksia ei juuri tullut.

Vaikealta maakunnan tilanne näyttääkin. Väkimäärä laskee. Väestöllinen huoltosuhde on maan heikoin. Asuntojen hinnat laskevat. Vastasyntyneen eteläsavolaisen elinajanodote on lyhyempi kuin missään muussa Suomen maakunnassa.

Myö on hävitty tää peli, Hämäläinen kirjoitti. Lause oli kirjailijan käyttämä retorinen tehokeino, sillä pohjimmiltaan hän tietysti uskoo Etelä-Savon selviävän.

Hämäläinen nostaa Mikkelin valteiksi luonnon ja Venäjän – ei siis mitään kovin yllättävää, mutta ne ovat Etelä-Savolle ja Saimaan alueelle ihan todellisia elinvoimatekijöitä. Luonto tarkoittaa metsää ja matkailua, jotka ovat ilmastonmuutoksen hillitsemisen vuoksi seuraavien vuosien ja vuosikymmenten keskeisiä kysymyksiä.

Mikkelistä on maanteitse Pietariin vain runsaat 300 kilometriä. Yli viiden miljoonan asukkaan Pietari on siis vain pikkuisen kauempana Mikkelistä kuin Helsinki.

Ei tulevaisuus pelkästään omissa käsissä ole, mutta enemmän tulevaisuuteen voi vaikuttaa kuin menneeseen, sillä mennyttä voi muuttaa vain huijaamalla, Hämäläinen kirjoittaa.

Tämän sentään rohkenen ennustaa: Vuosikymmentenkin kuluttua Mikkelin torilta saa kesän parhaat torikahvit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  8. 8

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää