Junkkari    |   Kommentti

Antti Rinne antoi täys­laidallisen keskustalle ja päätti nokittaa oikein kunnolla – näin hallitus­kriisistä voidaan päästä eteenpäin

Jos Antti Rinne ei väisty, keskusta jättää välikysymyskeskustelun protestina kokonaan väliin ja äänestää keskiviikkona hallituksen luottamusta vastaan, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Pää­ministeri Antti Rinne marssi maanantai-iltana ulos Sdp:n puoluehallituksen kokouksesta ja antoi täyslaidallisen hallituskumppani keskustalle. Rinne moitti keskustaa epäselvästä viestinnästä ja vaati selkeitä perusteita puolueen aiemmin päivällä esittämälle epäluottamukselle.

”Haluan ihan oikeusturvani takia saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa. Ja mitkä ne perusteet ovat, minkä takia he ovat sitä mieltä kuin ovat”, Rinne totesi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni oli kertonut aiemmin iltapäivällä, että keskustan eduskuntaryhmä on menettänyt luottamuksensa Antti Rinteeseen. Sen jälkeen keskustan puoluehallitus esitti toiveen, että Sdp tekee ”tarvittavat johtopäätökset” hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Suomeksi nämä johtopäätökset tarkoittavat sitä, että keskusta haluaa Antti Rinteen väistyvän pääministerin paikalta.

Antti Rinne ei selvästikään aio noudattaa keskustan toivetta. Hän ei ole valmis johtopäätöksiin. Hän ei ole valmis lähtemään.

Ei ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Kaikesta paistoi maanantaina, että demarit ovat loukkaantuneita keskustaan.

”Kepu ei johda tätä maata”, sanoi nimetön demarilähde maanantaina Iltalehdelle. Tällä hän viittasi siihen, että Sdp oli eduskuntavaalien suurin puolue ja Antti Rinne on Sdp:n puoluekokouksen demokraattisesti valitsema puoluejohtaja. Kepu ei valitse Sdp:n puheenjohtajaa.

Vertasin aiemmin tänään kirjoittamassani kolumnissa käynnissä olevaa hallituskriisiä pokeriin.

Kun hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat sunnuntai-iltana kriisipalaveriin valtioneuvoston linnaan, Rinne vakuutti muille hallituspuolueiden puheenjohtajille, että hänellä on oman puolueensa vankka tuki takanaan. Kirjoitin kolumnissa, että tämä oli Rinteen bluffi – jonka keskusta päätti sittemmin katsoa.

Oman puolueen tuki Rinteellä toki on. Onhan hän puolueensa puheenjohtaja ja pääministeri. Mutta se miten vankkaa tämä tuki on, siitä ei ole saatu vielä täyttä selkoa.

Maanantai-iltana demareiden rivit olivat kuitenkin suorassa. Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että Rinteellä on puoluehallituksen täysi tuki.

”Tämän illan puoluehallituksen tuki oli täydellinen näissä Sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa”, Rinne itsekin totesi.

Jatketaan pokerivertausta.

Siinä vaiheessa kun vastustaja korottaa, pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa. Voi joko jättää leikin sikseen ja luovuttaa – tai korottaa panoksia entisestään.

Antti Rinteellä ei ole mitään menetettävää. Siksi ei ole vaikea veikata, että hän on valmis nokittamaan.

Maanantaina liikkuneiden huhujen mukaan demareiden pelipöydällä oli sellainenkin vaihtoehto, että he ilmoittaisivat menettäneensä luottamuksen keskustan puheenjohtajaan Katri Kulmuniin. Ja toivoisivat keskustan tekevän tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Se olisi raju vastaisku ja avoin sodanjulistus hallituskumppanille.

Tätä teatraalista liikettä ei maanantai-iltana kuitenkaan nähty.

Aika suoran sodanjulistuksen Rinne silti antoi. Koko sotku on Rinteen mukaan keskustan masinoima.

Keskusta oli ilmeisesti laskenut sen varaan, että Sdp tekisi Jäätteenmäet. Tällä viitataan siis vuoteen 2003, jolloin hallituksen kakkospuolue Sdp ilmoitti menettäneensä luottamuksensa keskustalaiseen pääministeriin Anneli Jäätteenmäkeen. Keskusta teki silloin johtopäätökset ja vaihtoi lennosta Jäätteenmäen paikalle Matti Vanhasen pääministeriksi.

Keskustassa toivottiin, että Sdp vaihtaisi suosiolla Rinteen ja sitten jatkettaisiin hallitusyhteistyötä ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Näin ei maanantai-iltana käynyt. Näin ollen tiistaina on odotetavissa dramaattinen päivä.

Rinne kertoi, että aikoo aamupäivän aikana tavata hallituskumppanit ja haluaa siis keskustalta selkeät perusteet siihen, että miksi keskusta on sitä mieltä mitä on.

Selkeitä perusteita Rinne kuitenkaan tuskin tulee saamaan. Keskusta on tyytymätön tapaan, jolla Rinne on selittänyt toimintaansa Posti-jupakassa. Tuskinpa keskusta tulee tiistaina siltikään mittatikulla näyttämään, mikä yksittäinen asia oli heidän mielestään Rinteen selityksissä pielessä.

Kyse on luottamuksesta. Ja luottamus on abstraktio, jossa ei takerruta lillukanvarsiin. Sitä joko on tai ei ole.

Luottamus on ylevä sana – jolla politiikassa usein yritetään perustella jotain paljon raadollisempaa.

Pohjimmiltaan kyse tässäkin hallituskriisissä on siitä, että sekä keskusta että Sdp ovat kannatusalhossa ja yrittävät nyt laskeskella eri skenaarioiden vaikutusta omaan kannatukseensa. Luottamuspuhe vain tähän päälle ripoteltu savuverho.

Keskustalle tekisi hyvää saada selkävoitto Sdp:stä. Sdp tuskin haluaa noin vain heittäytyä selälleen, koska se näyttäisi kannattajien silmissä niin pahalta.

Mutta mitä tiistaina sitten tapahtuu?

Ensinnäkin hallituspuolueilla on melkoinen kiire. Tiistaina iltapäivällä alkaa eduskunnassa välikysymyskeskustelu, jossa hallituksen pitäisi olla vastaamassa kolmen oppositiopuolueen kysymykseen. Näillä näkymin hallituksen on hyvin vaikea saada yhteistä vastausta kysymykseen tehtyä.

Käytännössä vaihtoehtoja tiistaille on kolme.

1) Tavattuaan huomenna hallituskumppanit Antti Rinne ilmoittaa eroavansa pääministerin tehtävästä. Maanantai-illan puheiden perusteella Rinne tuskin kuitenkaan tulee hevillä luopumaan.

2) Sdp:n eduskuntaryhmä päättää, että Antti Rinteen on syytä jättää pääministerin tehtävät, ilmaisevat sen hänelle ja Rinne päättää erota. Keskustalaiset tuntuivat maanantai-iltana uskovan tämän vaihtoehdon toteutuvan.

3) Antti Rinne ei eroa ja ilmoittaa jatkavansa pääministerinä.

(Neljäs vaihtoehtokin toki on – eli se, että Sdp ja keskusta pääsisivät huomenna aamupäivällä sopuun ja jatkaisivat hallitusyhteistyötä Antti Rinteen johdolla ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tämä vaihtoehto ei ole enää käytännössä mahdollinen. Sen verran tulehtuneeksi tilanne on päässyt.)

Jos Antti Rinne ei jätä tiistaina paikkaansa ennen välikysymyskeskustelun alkua iltapäivällä, HS:n tietojen mukaan keskusta harkitsee vaihtoehtoa, jonka mukaan keskustalaiset jäävät kokonaan pois välikysymyksen käsittelystä.

Täysistuntosalissa olisi tässä tapauksessa tiistaina kovin tyhjää.

Kohtalonhetki olisi tässä tapauksessa sitten keskiviikkona, kun tiedossa on välikysymyksen luottamusäänestys.

Jos Rinne ei väisty pääministerin paikalta, keskusta äänestäisi epäluottamusta Rinteen hallitukselle. Tämä tarkoittaisi hallituksen kaatumista.

Maanantai-iltana tilanne on kuitenkin se, että Antti Rinne ei taivu ja on päättänyt nokittaa.

Sdp on nyt pistänyt pokeritermein all-in, eli pannut kaikki pelimerkit peliin. Rinteen uhittelu pakottaa keskustan itsetutkiskeluun, miten pitkälle se on todella valmis menemään.

Onko Kulmuni valmis ottamaan riskin siitä, että koko hallitus kaatuu?

Hallituksen kaatuminen saattaa johtaa lopulta myös siihen, että joudutaan järjestämään uudet eduskuntavaalit. Tämä vaihtoehto ei varmastikaan houkuttele keskustaa tilanteessa, jossa sen kannatus on yksitoista pilkku jotain.

Jos hallitus hajoaa epäluottamusäänestykseen keskiviikkona, suurimman puolueen puheenjohtajana Antti Rinne pääsee ensimmäisenä yrittämään uuden hallituksen kasaamista. Enemmistöhallituksen kasaaminen tuskin Rinteeltä onnistuisi, sillä esimerkiksi kokoomus ei varmastikaan lähde Sdp:n johtamaan hallitukseen. Sen verran paljon kokoomuslaisia hiertävät huonot kokemukset kevään hallitusneuvotteluista demareiden kanssa.

Perussuomalaisetkaan tuskin lähtevät, sillä he tietävät, että jos Rinne ei onnistu uuden hallituksen kasaamisessa, hallitustunnustelijaksi nousee seuraavana perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Ajatus kauhistuttaa demareita.

Näin ollen voi sanoa, että jos nokittelu jatkuu tiistaina, demarileirissä tulee jossain vaiheessa piste, jossa he joutuvat vakavasti punnitsemaan rinnakkain Antti Rinteen ja Sdp:n etua.

Tällä hetkellä nämä edut saattavat olla yhteneväiset, mutta eivät välttämättä enää huomenna.

Joka tapauksessa tiistaina on eduskunnassa melkoinen härdelli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  6. 6

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  7. 7

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  8. 8

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  9. 9

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  10. 10

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää