Junkkari    |   Kommentti

Antti Rinne antoi täys­laidallisen keskustalle ja päätti nokittaa oikein kunnolla – näin hallitus­kriisistä voidaan päästä eteenpäin

Jos Antti Rinne ei väisty, keskusta jättää välikysymyskeskustelun protestina kokonaan väliin ja äänestää keskiviikkona hallituksen luottamusta vastaan, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Pää­ministeri Antti Rinne marssi maanantai-iltana ulos Sdp:n puoluehallituksen kokouksesta ja antoi täyslaidallisen hallituskumppani keskustalle. Rinne moitti keskustaa epäselvästä viestinnästä ja vaati selkeitä perusteita puolueen aiemmin päivällä esittämälle epäluottamukselle.

”Haluan ihan oikeusturvani takia saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa. Ja mitkä ne perusteet ovat, minkä takia he ovat sitä mieltä kuin ovat”, Rinne totesi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni oli kertonut aiemmin iltapäivällä, että keskustan eduskuntaryhmä on menettänyt luottamuksensa Antti Rinteeseen. Sen jälkeen keskustan puoluehallitus esitti toiveen, että Sdp tekee ”tarvittavat johtopäätökset” hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Suomeksi nämä johtopäätökset tarkoittavat sitä, että keskusta haluaa Antti Rinteen väistyvän pääministerin paikalta.

Antti Rinne ei selvästikään aio noudattaa keskustan toivetta. Hän ei ole valmis johtopäätöksiin. Hän ei ole valmis lähtemään.

Ei ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Kaikesta paistoi maanantaina, että demarit ovat loukkaantuneita keskustaan.

”Kepu ei johda tätä maata”, sanoi nimetön demarilähde maanantaina Iltalehdelle. Tällä hän viittasi siihen, että Sdp oli eduskuntavaalien suurin puolue ja Antti Rinne on Sdp:n puoluekokouksen demokraattisesti valitsema puoluejohtaja. Kepu ei valitse Sdp:n puheenjohtajaa.

Vertasin aiemmin tänään kirjoittamassani kolumnissa käynnissä olevaa hallituskriisiä pokeriin.

Kun hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat sunnuntai-iltana kriisipalaveriin valtioneuvoston linnaan, Rinne vakuutti muille hallituspuolueiden puheenjohtajille, että hänellä on oman puolueensa vankka tuki takanaan. Kirjoitin kolumnissa, että tämä oli Rinteen bluffi – jonka keskusta päätti sittemmin katsoa.

Oman puolueen tuki Rinteellä toki on. Onhan hän puolueensa puheenjohtaja ja pääministeri. Mutta se miten vankkaa tämä tuki on, siitä ei ole saatu vielä täyttä selkoa.

Maanantai-iltana demareiden rivit olivat kuitenkin suorassa. Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että Rinteellä on puoluehallituksen täysi tuki.

”Tämän illan puoluehallituksen tuki oli täydellinen näissä Sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa”, Rinne itsekin totesi.

Jatketaan pokerivertausta.

Siinä vaiheessa kun vastustaja korottaa, pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa. Voi joko jättää leikin sikseen ja luovuttaa – tai korottaa panoksia entisestään.

Antti Rinteellä ei ole mitään menetettävää. Siksi ei ole vaikea veikata, että hän on valmis nokittamaan.

Maanantaina liikkuneiden huhujen mukaan demareiden pelipöydällä oli sellainenkin vaihtoehto, että he ilmoittaisivat menettäneensä luottamuksen keskustan puheenjohtajaan Katri Kulmuniin. Ja toivoisivat keskustan tekevän tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Se olisi raju vastaisku ja avoin sodanjulistus hallituskumppanille.

Tätä teatraalista liikettä ei maanantai-iltana kuitenkaan nähty.

Aika suoran sodanjulistuksen Rinne silti antoi. Koko sotku on Rinteen mukaan keskustan masinoima.

Keskusta oli ilmeisesti laskenut sen varaan, että Sdp tekisi Jäätteenmäet. Tällä viitataan siis vuoteen 2003, jolloin hallituksen kakkospuolue Sdp ilmoitti menettäneensä luottamuksensa keskustalaiseen pääministeriin Anneli Jäätteenmäkeen. Keskusta teki silloin johtopäätökset ja vaihtoi lennosta Jäätteenmäen paikalle Matti Vanhasen pääministeriksi.

Keskustassa toivottiin, että Sdp vaihtaisi suosiolla Rinteen ja sitten jatkettaisiin hallitusyhteistyötä ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Näin ei maanantai-iltana käynyt. Näin ollen tiistaina on odotetavissa dramaattinen päivä.

Rinne kertoi, että aikoo aamupäivän aikana tavata hallituskumppanit ja haluaa siis keskustalta selkeät perusteet siihen, että miksi keskusta on sitä mieltä mitä on.

Selkeitä perusteita Rinne kuitenkaan tuskin tulee saamaan. Keskusta on tyytymätön tapaan, jolla Rinne on selittänyt toimintaansa Posti-jupakassa. Tuskinpa keskusta tulee tiistaina siltikään mittatikulla näyttämään, mikä yksittäinen asia oli heidän mielestään Rinteen selityksissä pielessä.

Kyse on luottamuksesta. Ja luottamus on abstraktio, jossa ei takerruta lillukanvarsiin. Sitä joko on tai ei ole.

Luottamus on ylevä sana – jolla politiikassa usein yritetään perustella jotain paljon raadollisempaa.

Pohjimmiltaan kyse tässäkin hallituskriisissä on siitä, että sekä keskusta että Sdp ovat kannatusalhossa ja yrittävät nyt laskeskella eri skenaarioiden vaikutusta omaan kannatukseensa. Luottamuspuhe vain tähän päälle ripoteltu savuverho.

Keskustalle tekisi hyvää saada selkävoitto Sdp:stä. Sdp tuskin haluaa noin vain heittäytyä selälleen, koska se näyttäisi kannattajien silmissä niin pahalta.

Mutta mitä tiistaina sitten tapahtuu?

Ensinnäkin hallituspuolueilla on melkoinen kiire. Tiistaina iltapäivällä alkaa eduskunnassa välikysymyskeskustelu, jossa hallituksen pitäisi olla vastaamassa kolmen oppositiopuolueen kysymykseen. Näillä näkymin hallituksen on hyvin vaikea saada yhteistä vastausta kysymykseen tehtyä.

Käytännössä vaihtoehtoja tiistaille on kolme.

1) Tavattuaan huomenna hallituskumppanit Antti Rinne ilmoittaa eroavansa pääministerin tehtävästä. Maanantai-illan puheiden perusteella Rinne tuskin kuitenkaan tulee hevillä luopumaan.

2) Sdp:n eduskuntaryhmä päättää, että Antti Rinteen on syytä jättää pääministerin tehtävät, ilmaisevat sen hänelle ja Rinne päättää erota. Keskustalaiset tuntuivat maanantai-iltana uskovan tämän vaihtoehdon toteutuvan.

3) Antti Rinne ei eroa ja ilmoittaa jatkavansa pääministerinä.

(Neljäs vaihtoehtokin toki on – eli se, että Sdp ja keskusta pääsisivät huomenna aamupäivällä sopuun ja jatkaisivat hallitusyhteistyötä Antti Rinteen johdolla ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tämä vaihtoehto ei ole enää käytännössä mahdollinen. Sen verran tulehtuneeksi tilanne on päässyt.)

Jos Antti Rinne ei jätä tiistaina paikkaansa ennen välikysymyskeskustelun alkua iltapäivällä, HS:n tietojen mukaan keskusta harkitsee vaihtoehtoa, jonka mukaan keskustalaiset jäävät kokonaan pois välikysymyksen käsittelystä.

Täysistuntosalissa olisi tässä tapauksessa tiistaina kovin tyhjää.

Kohtalonhetki olisi tässä tapauksessa sitten keskiviikkona, kun tiedossa on välikysymyksen luottamusäänestys.

Jos Rinne ei väisty pääministerin paikalta, keskusta äänestäisi epäluottamusta Rinteen hallitukselle. Tämä tarkoittaisi hallituksen kaatumista.

Maanantai-iltana tilanne on kuitenkin se, että Antti Rinne ei taivu ja on päättänyt nokittaa.

Sdp on nyt pistänyt pokeritermein all-in, eli pannut kaikki pelimerkit peliin. Rinteen uhittelu pakottaa keskustan itsetutkiskeluun, miten pitkälle se on todella valmis menemään.

Onko Kulmuni valmis ottamaan riskin siitä, että koko hallitus kaatuu?

Hallituksen kaatuminen saattaa johtaa lopulta myös siihen, että joudutaan järjestämään uudet eduskuntavaalit. Tämä vaihtoehto ei varmastikaan houkuttele keskustaa tilanteessa, jossa sen kannatus on yksitoista pilkku jotain.

Jos hallitus hajoaa epäluottamusäänestykseen keskiviikkona, suurimman puolueen puheenjohtajana Antti Rinne pääsee ensimmäisenä yrittämään uuden hallituksen kasaamista. Enemmistöhallituksen kasaaminen tuskin Rinteeltä onnistuisi, sillä esimerkiksi kokoomus ei varmastikaan lähde Sdp:n johtamaan hallitukseen. Sen verran paljon kokoomuslaisia hiertävät huonot kokemukset kevään hallitusneuvotteluista demareiden kanssa.

Perussuomalaisetkaan tuskin lähtevät, sillä he tietävät, että jos Rinne ei onnistu uuden hallituksen kasaamisessa, hallitustunnustelijaksi nousee seuraavana perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Ajatus kauhistuttaa demareita.

Näin ollen voi sanoa, että jos nokittelu jatkuu tiistaina, demarileirissä tulee jossain vaiheessa piste, jossa he joutuvat vakavasti punnitsemaan rinnakkain Antti Rinteen ja Sdp:n etua.

Tällä hetkellä nämä edut saattavat olla yhteneväiset, mutta eivät välttämättä enää huomenna.

Joka tapauksessa tiistaina on eduskunnassa melkoinen härdelli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   YK:n ilmasto­neuvottelut venyvät reilusti yliajalle, kun Brasilia haraa vastaan – ”Puheen­johtajamaa Chile on neuvoton ja epävarma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää