Junkkari    |   HS-analyysi

Sdp:n rinneläinen ja urpilaislainen kuppikunta ovat olleet vuosia kaikesta eri mieltä – sunnuntaina ne ilmeisesti kuitenkin löysivät toisensa

Sdp:n puoluevaltuuston äänestyksessä oikeistodemarit ilmeisesti päätyivät äänestämään Sanna Marinia.

”Aivan aluksi haluaisin kiittää...”

Näin Jutta Urpilainen aloitti kiitospuheensa Sdp:n puoluekokouksessa Seinäjoella toukokuussa 2014. Istuva puheenjohtaja Urpilainen oli juuri hävinnyt äänestyksessä haastaja Antti Rinteelle äänin 257–243.

Moni Urpilaisen kannattaja itki kokouksessa avoimesti.

Urpilaisen käyttämä ”aivan aluksi”-puheenaloitus oli tietysti itseironinen viittaus vuoden 2008 kuntavaalien tulosiltaan, jonka aikana tuore puheenjohtaja toisteli hokemaa eri haastatteluissa kuin papukaija.

Urpilainen antoi puheessaan Rinteelle myös neuvon: ei kannata puheenjohtajana mennä valokuviin verkkosukkahousuissa. Sekin oli itseironiaa. Olihan Urpilainen esiintynyt vuonna 2008 uudenvuodenaaton Iltalehden kuvissa verkkosukkahousuissa, mistä nousi kohu.

Urpilaisen huumori ja hyvänä häviäjänä esiintyminen eivät auttaneet. Vuoden 2014 puoluekokouksesta jäi Sdp:n sisälle syvä haava, joka ei Antti Rinteen puheenjohtajakauden aikana ole kunnolla arpeutunut. Puolueen sisällä on ollut kuppikuntia, jotka ovat vuosien ajan kyräilleet toisiaan.

Siksi olikin poikkeuksellista, että tänä sunnuntaina puolueen kuppikunnista rinneläiset ja urpilaislaiset olivat ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen jostain samaa mieltä.

Molemmat kannattivat Sanna Marinia Sdp:n pääministeriehdokkaaksi.

Sunnuntaina Sdp:n puoluevaltuuston äänestyksessä Sanna Marin voitti Antti Lindtmanin niukasti äänin 32–29.

On tietysti mahdotonta tietää tarkasti, millä perusteilla Sdp:n puoluevaltuutetut päätyivät kannattamaan joko Marinia tai Lindtmania. Ilmeisesti lähes kaikki valtuutetut tunsivat molemmat ehdokkaat henkilökohtaisesti ja saattoivat tehdä äänestyspäätöksensä omien tuntemustensa mukaan.

Maantieteellisesti äänet jakautuivat kuulemma siten, että Helsinki ja Pirkanmaa olivat Marinin takana. Uusimaa ja Kakkois-Suomi puolestaan Lindtmanilla. Satakunnan äänistä lähes kaikki menivät Marinille, Savo-Karjalasta Lindtmanille.

Muut piirit jakautuivat kutakuinkin tasan.

Puolueen sisäisten kuppikuntien äänet jakautuivat suunnilleen siten, että Sdp:n vasen laita eli niin sanotut tuomiojalaiset äänestivät Marinia. Onhan Marin näkemyksiltään hyvin vasemmalla, mikä näkyy selvästi myös arvokartoissa.

Ay-demarit ja niin sanotut heinäluomalaiset puolestaan äänestivät Lindtmania.

Väistyvät puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan liputti Marinin puolesta. Syynä oli varmaankin ennen kaikkea se, että Rinteen ja Eero Heinäluoman välit ovat jo pitkään olleet huonot. Heinäluoma ja Lindtman ovat läheisiä, joten Rinne halusi estää Lindtmanin nousun pääministeriksi.

Rinneläiset äänestivät siis Marinia.

Valtaosa puoluevaltuuston jäsenistä oli liputtanut jo etukäteen jommankumman ehdokkaan puolesta. Erään demariarvion mukaan kokouksessa ei ollut kuin kourallinen valtuutettuja, jotka eivät olleet etukäteen lyöneet kantaansa lukkoon.

Pääosin nämä kantaansa päättämättömät olivat ilmeisesti oikeistodemareita ja/tai urpilaislaisia.

Heille valinta oli vaikea, sillä Marin oli todella vasemmalla ja Lindtman puolestaan lähellä SAK:ta. Kumpikaan näistä ei miellytä urpilaislaisia, joten tilanne oli hankala.

Koska ennakkokyselyiden mukaan tilanne Marinin ja Lindtmanin välillä oli hyvin tasainen, oikeistodemarit olisivat ratkaisevassa asemassa lopputuloksen kannalta. Tämän myös molemmat ehdokkaat hyvin tiesivät.

Ilmeisesti juuri tämän vuoksi Antti Lindtman nosti puheenvuorossaan esille Väinö Tannerin.

”Uudenkin hallituksen onnistumisen avainehto on huolehtiminen hyvästä talouskehityksestä”, Lindtman sanoi.

”Ajattelen tässä ensimmäisen sosialidemokraattisen pääministerin, Väinö Tannerin edelleenkin kestävää elämäntyötä. Menestyvä talous ja menestyvä yritystoiminta ovat välttämättömiä hyvinvointiyhteiskunnan rakennustyölle.”

Väinö Tanner on kiistatta yksi Suomen 1900-luvun historian merkittävimpiä vaikuttajia.

Väinö Tanner toimi Sdp:n puheenjohtajana kahteen otteeseen 1918–1926 ja 1957–1963. Pääministerinä Tanner oli vuosina 1926–27 sekä ministerinä monissa eri hallituksissa.

Talvisodan aikaan Tanner oli Suomen ulkoministeri. Vuosina 1946–48 Tanner istui vankilassa sotasyyllisyydestä tuomittuna. Sotien jälkeen Tanner oli Urho Kekkosen tiukka vastustaja.

Tanner ymmärsi hyvin elinkeinoelämää, sillä hän toimi Elannon toimitusjohtajana vuosina 1915–46.

Väinö Tanner on sosiaalidemokraattiselle liikkeelle tärkeä hahmo. Tannerin nimeä kantava kunniamerkki Sdp:n korkea-arvoisin kunnianosoitus. Ja etenkin oikeistodemareille Tanner on suorastaan myyttinen sankari.Todennäköisesti siksi Lindtman Tannerin puheessaankin mainitsi. Ja korosti yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa.

”Meidän pitää nähdä elinkeinoelämä ei vastustajana, vaan yhteistyökumppanina. Ja meidän on itse oltava aktiivisia erityisesti pienen yritystoiminnan asioissa. Sen olen vuosien aikana oppinut, että yrittäjyyden voimavara on suunnaton ja se voimavara kuuluu sopimusyhteiskunnan aarteisiin”, Lindtman sanoi.

Varmaankin Lindtman ajattelee ihan aidostikin näin suhteista elinkeinoelämään. Onhan hänet nimenomaan opittu tuntemaan yhteistyöhakuisena demarina.

Mutta silti Lindtmanilta taisi olla harkittu päätös korostaa lyhyessä, vain 15 minuutin puheessaan näin vahvasti elinkeinoelämän merkitystä.

Hän yritti houkutella oikeistodemareita taakseen.

Se ei kuitenkaan onnistunut. Tämän voi päätellä siitä, että Marin voitti kisan kahdella äänellä.

Näin ollen ilmeisesti ensimmäisen kerran Sdp:n lähihistoriassa urpilaislaiset ja rinneläiset olivat samaa mieltä jostain.

Molemmat tukivat Marinia pääministeriksi.

Jälkikäteen eräs oikeistodemari arvioi, että Lindtmanin puhe kuulosti liian laskelmoidulta. Siksi oikeistodemareiden vaaka saattoi kallistua Marinille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  3. 3

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  4. 4

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  5. 5

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  6. 6

   Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

  7. 7

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  8. 8

   Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen

  9. 9

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  10. 10

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  5. 5

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää