Junkkari    |   Kommentti

”Eikö teitä hävetä”, kysyi Sanna Marin kokoomukselta – mutta oliko kysymys itse asiassa kohdistettu hallituskumppani keskustalle?

Poliitikot ovat viime aikoina käyneet kovilla kierroksilla. Voisikin toivoa, että he pyrkisivät vähän vähemmän keräämään irtopisteitä julkisuudessa ja keskittyisivät varsinaisten asioiden hoitamiseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) hyökkäsi tiistaisessa välikysymyskeskustelussa voimakkaasti oppositiopuolue kokoomuksen kimppuun.

”Suomi on oikeusvaltio. Minun hallitukseni tulee siitä pitämään kiinni, ja tämän todettuani katson erityisesti opposition suuntaan, erityisesti kokoomuksen suuntaan ja kysyn: eikö teitä hävetä?” Marin sanoi.

Ja kuten arvata saattoi, Marinin hyökkäyksestä nousi kokoomuslaisten keskuudessa kova poru.

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman kehotti pääministeriä kysymään itseltään peilin edessä saman eikö hävetä -kysymyksen. Onhan hallitus viestinyt al-Holin leiriltä palautettavista naisista ja lapsista hyvinkin sekavasti, piilotellut virkamiesten selän takana ja tehnyt poliittisen päätöksen asiasta vasta julkisen paineen ja välikysymyksen pakottamana.

”Hallitus pakenee edelleen vastuutaan”, Vikman sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kertoi Twitterissä olevansa tyrmistynyt pääministerin sanoista.Kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan Marinin kommentointi oli ala-arvoista.Timo Heinonen puolestaan puhui rimanalituksesta ja toivoi pääministeriltä anteeksipyyntöä.
Sanna Marinin kysymys herätti monenlaisia reaktioita.

Ilta-Sanomien Hanna Vesala kirjoitti mainiossa kolumnissaan, että vaikka Marin oli oikeassa puolustaessaan oikeusvaltiota, hän löi samalla märällä rätillä parlamentarismia. Onhan välikysymys keskeinen työkalu, jolla oppositio voi hakea vastauksia hallitukselta parlamentaarisessa järjestelmässä.

Ei opposition tarvitse hävetä välikysymyksen tekemistä, Vesala kirjoitti. Eikä varsinkaan tilanteessa, jossa ulkoministeri Haaviston selitykset ovat jatkuvasti muuttuneet.

Opposition välikysymystekstin loppuun oli listattu pitkä lista avoimia kysymyksiä ulkoministeri Pekka Haaviston puheista ja niiden muuttumisesta pitkin syksyä. Vastauksia niihin ei tiistain välikysymyskeskustelussa juurikaan saatu. Vaikka välikysymys on oppositiolle tärkeä työkalu, tämänkaltaiseen yksityiskohtaiseen tiedonhankintaan ja ristikuulusteluun se soveltuu huonosti.Täysistuntokäytännön mukaan opposition kansanedustajien kysymykset niputetaan yhteen ennen kuin ministeri päästetään vastaamaan niihin kerralla. Kun ministeri vastaa samassa puheenvuorossaan kymmeneen kysymykseen, hänen on helppo sivuuttaa hankalimmat.

Pitäisikö Sanna Marinin kielenkäyttöä sitten paheksua?

Vaikka hallitus sai maanantaina puristettua poliittisen päätöksen al-Holin leiristä, se oli lähtökohtaisesti altavastaajana tiistain välikysymyskeskustelussa. Onhan hallituksen sisällä ollut jo pitkään ristiriitaa sen suhteen, keitä al-Holin leiriltä voidaan auttaa palaamaan Suomeen.

Näin ollen hallituspuolueet selvästikin olivat välikysymyskeskustelussa päättäneet noudattaa vanhaa oppia, jonka mukaan hyökkäys on paras puolustus.

Kohteeksi valikoitui kokoomus siitä yksinkertaisesta syystä, että kokoomus on perinteisesti korostanut perustuslakia, oikeusvaltiota ja kansainvälisiä sopimuksia. Siksi välikysymyskeskustelussa kuultiinkin hallituspuolueiden edustajilta päivittelyä, mihin ovat kadonneet kokoomuksen niin sanotut sivistysporvarit.

Kokoomuslaisten reaktiosta päätellen piikki taisi osua.

Kysymys al-Holin leiriltä palautettavista oli hallitukselle erittäin vaikea. Asian ratkaisemista ei helpottanut se, että keskusta löi kantansa julkisuudessa jo etukäteen tiukasti kiinni. Puheenjohtaja Katri Kulmuni linjasi viime viikolla kategorisesti, että keskusta on valmis auttamaan al-Holin leirillä olevia suomalaisia lapsia, mutta ei äitejä.Hallituksen maanantainen periaatepäätös kuitenkin mahdollistaa tapauskohtaisesti myös äitien palauttamisen, jos se on lapsen etu.

Linjauksen mukaan velvoitetta äitien auttamiseen ei siis ole. Eikä hallitus tee päätöksiä yksittäisten henkilöiden kotiuttamisesta, vaan se jää viranomaisten vastuulle.

”Viranomaistoiminnan tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu”, hallituksen linjauksessa todetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa äideistä voi tulla lasten mukana Suomeen, jos sen arvioidaan olevan lapsen etu. Tätä ennen kuullaan kuitenkin suojelupoliisin arvio palautettavan mahdollisesti aiheuttamista turvallisuusriskeistä.

Keskustan vaatimuksesta turvallisuusriskien kartoitusta korostettiin hallituksen linjauksessa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tulkitsi, että turvallisuusselvitys estäisi käytännössä kaikkien äitien kotiuttamisen.Kärnän tulkinta saattaa kuitenkin olla liian yksioikoinen, mikä myös keskustassa tiedostetaan. Ainakin tiistain välikysymyskeskustelussa keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että ”on tärkeää, että naiset saatetaan rikosvastuuseen, mieluiten siellä Syyriassa tai sitten Suomessa”.

Näin ollen Kurvinenkin piti ilmeisesti hyvinkin mahdollisena, että osa äideistä tuotaisiin Suomeen.

Sdp:n äänenkannattaja Demokraatti muistutti keskiviikkona Twitterissä, että Sanna Marin ei ole ensimmäinen, joka on käyttänyt ”eikö teitä hävetä”-kysymystä retorisena temppuna eduskunnassa.Syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla Petteri Orpo kohdisti saman kysymyksen hallitukselle.

”Ministeri Kiuru, ministeri Andersson, pääministeri Rinne, eikö teitä hävetä? Te lupasitte, että hoitajamitoitus saadaan aikaan. Muutaman tunnin työ. Keskeinen lupaus. Ja tämäkin lupaus on petetty samalla tavalla kuin eläkelupaus. Voiko teidän ohjelmaanne ja lupauksiinne luottaa?” Orpo kyseli.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on moneen otteeseen syksyn mittaan luvannut, että laki 0,7 hoitajan mitoituksesta tulee eduskunnan päätettäväksi vielä ennen joulua.

Viime viikolla kerrottiin, että lakiesityksen tulo kuitenkin lykkääntyy.

Vaikea sanoa, pitäisikö Kiurun hävetä hoitajamitoituksen lykkäytymistä. Lausuntokierroksella havaittiin, että kustannukset saattavat olla huomattavasti odotettua korkeampia.

Mutta silti ihmetyttää se, että Krista Kiuru kokeneena ministerinä varmasti tasan tarkkaan tiesi, että henkilöstömitoituksen säätäminen on hankalaa ja vaatii monenlaisten käytännön seikkojen huomioon ottamista. Silti hän lupasi lakiesityksen ennen joulua.

Poliitikot ovat viime viikot käyneet poikkeuksellisen kovilla kierroksilla.

Voisikin toivoa pientä rauhoittumista. Voisi toivoa, että poliitikot pyrkisivät vähän vähemmän keräämään irtopisteitä julkisuudessa ja keskittyisivät varsinaisten asioiden hoitamiseen.

Aina ei ole pakko ottaa äärimmäisen tiukkoja julkisia kantoja.

Ei tarvitse esimerkiksi sanoa julkisuudessa, että hoitajamitoituksen vaatimat kirjaukset voisi tehdä muutamassa tunnissa – kuten oppositiopoliitikko Kiuru sanoi keväällä eduskunnassa. Etenkin jos tietää, että asia on huomattavasti monimutkaisempi.

Eikä ole pakko julistaa tiukasti, että al-Holin leirillä olevien äitien palautus ei missään nimessä keskustalle käy.

Tiistain televisiovisiouutisissa nähtiin kiehtova hetki välikysymyskeskustelusta.

Kun Sanna Marin kysyi kokoomukselta ”eikö teitä hävetä?”, niin ministeriaitiossa Marinin vieressä istunut valtiovarainministeri Katri Kulmuni selvästi hätkähti. Sen jälkeen Kulmuni hymyili vaivaantuneen näköisenä.

Voikin olla, että pääministeri Sanna Marinin kysymys ei ollut kohdistettu pelkästään kokoomukselle. Etenkin kun keskustan ja kokoomuksen tiukan kielteinen kanta al-Holin leirin äitien palauttamiseen on aiemmin ollut käytännössä sama.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta on löytynyt kranaatti kadulta, poliisi paikalla

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Työministeri päätti siirtää kemianteollisuuden lakkoa kahdella viikolla

  8. 8

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   Haluamme antaa tukemme epäasiallisesta käytöksestä kärsineille luistelijoille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää