Timo Soini ei osaa enää kaanaan kieltä, joten hän aikoo ryhtyä konsultiksi – kannattaisiko vihreiden palkata hänet? - Junkkari | HS.fi
Kuvituskuva
Junkkari|Kommentti

Timo Soini ei osaa enää kaanaan kieltä, joten hän aikoo ryhtyä konsultiksi – kannattaisiko vihreiden palkata hänet?

Soini osaisi varmaankin kertoa vihreille, mitä ainakaan ei kannata tehdä, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja, entinen ulkoministeri Timo Soini kertoi Populismi-kirjastaan tiedotustilaisuudessa Vanhalla ylioppilastalolla. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Julkaistu: 15.1. 14:50

Entinen ulkoministeri Timo Soini katkaisi maanantaina seitsemän kuukauden julkisuusretriittinsä järjestämällä tiedotustilaisuuden, jossa hän puffasi uutta populismia käsittelevää kirjaansa.

Soini sanoi infossa, että populismissa pitää olla ”kolmen soinnun boogieta”. Tällä hän viittasi suosikkiyhtyeeseensä Status Quo:hon, joka on vuosikymmeniä kiertänyt keikkalavoja veivaamassa samoja vanhoja ränttätänttäbiisejään.

Siinä missä Status Quo saa Rockin’ All Over the World -biisillä aina tunnelman kattoon, Soini ei maanantaina vanhoilla hiteillään pystynyt ihan samaan. Soinin sutkautukset, ne kuuluisat soinismit, kuulostivat jotenkin aikansa eläneiltä.

Esityksessään Soini korosti kielen merkitystä populismissa. Hän puhui taas kerran kaanaan kielestä.

”Populistille kansan ääni on Jumalan ääni. Parhaimmillaan populistipoliitikko luo oman kaanaan kielensä, joka kannattajat ymmärtävät. Lampaat tuntevat paimenen äänen. Parasta on olla hyvä paimen”, Soini kirjoittaa kirjassaan.

”Kaanaan kieli” -käsite on peräisin Raamatusta kuten Soinin sanomiset usein ovat. Kaanaan kielellä tarkoitetaan kristillisen yhteisön omaa kielijärjestelmää. Ulkopuolisen korviin lauseet kuulostavat pelkiltä kryptisiltä heitoilta ja kummallisilta kiertoilmaisuilta, mutta yhteisön jäsenet ymmärtävän termien ja lauseiden todellisen merkityksen.

Esimerkiksi vanhoillislestadiolaiset tervehtivät toisiaan sanomalla ”Jumalan terve”. Tervehdys kertoo, että omien joukossa ollaan.

Kaanaan kieli tarkoittaa siis uskonnollista slangia, jota vain omat ymmärtävät. Sillä on yhteisöä sisäisesti vahvistava vaikutus.

Samasta syystä myös Soini käytti omaa kaanaan kieltään. Hän puhui ”melonin ja omenan lippalakista”, ”sileäkätisistä”, ”hillotolpasta” ja ”takiaispuolueista”.

Tämä normaalista poliittisesta jargonista poikkeava puhetapa erotti Soinin perussuomalaiset muista puolueista. Se oli hänen tavaramerkkinsä.

Soinin verevä kieli ja monitulkintaiset sanonnat saivat julkisuutta, mutta vielä tärkeämpää oli se, että niiden avulla perussuomalaiset kokivat yhteisöllisyyttä. Tässä ollaan me vastaan muut, me perussuomalaiset vastaan ”vanhat puolueet”.

”Puppulismi” taisi olla ainoa uusi käsite, jonka Timo Soini esitteli maanantain tiedotustilaisuudessa. Käsite ei kuulostanut perinteiseltä soinismilta, koska se ei ollut kovin hauska tai kekseliäs. Pikemminkin se kuulosti vähän samalta kuin Status Quo yrittäisi jostain käsittämättömästä syystä tehdä uusia biisejä.

Puppulismilla Soini tarkoitti vihreitä.

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja moni muu ovat moneen otteeseen puhuneet siitä, että puoluekenttä on polarisoitunut uudella tavalla. Entisen vasemmisto–oikeisto-jaon sijaan jakolinjana ovat pikemminkin arvot.

Tämän arvojanan päissä ovat perussuomalaiset ja vihreät, arvokonservatiivit ja arvoliberaalit.

Soini tiivisti tämän jaon sanomalla, että vain perussuomalaisten ja vihreiden kannattaisi puhua ruuasta. Muut puolueet eivät sitä osaa. Liharuoka on selkeä viesti. Kuten myös kasvisruoka. Sekasyömisestä puhuminen ei näinä mustavalkoisina aikoina iske samalla tavalla.

Soinin näkemyksen mukaan vihreät ovat siis populisteja siinä missä perussuomalaisetkin. Koska Soini ei vihreistä pidä, hän väänsi tiedotustilaisuudessa heidän populisminsa puppulismiksi. Mutta samasta asiasta Soinin mielestä silti on kyse.

Molemmilla on selkeät viestit ja vahva oma identiteetti. Me olemme me ja ne ovat ne. Me olemme oikeassa. Kaikki muut ovat väärässä.

Kiinnostavinta Soinin esityksessä olivat hänen pohdiskelunsa hallitusvastuun vaikutuksesta populistipuolueen kannatukseen. Vanhan uskomuksen mukaan vastuunkanto syö populistin kannatuksen. Se onkin nähty moneen kertaan niin Smp:n kuin perussuomalaistenkin osalta.

Soini kuitenkin arvioi maanantaina, että tämä ei välttämättä enää pidä paikkaansa. Esimerkkeinä hän mainitsi Puolan ja Unkarin. Donald Trumpkin todennäköisesti valitaan Yhdysvalloissa toiselle presidenttikaudelle.

Vaikeaa hallitusvastuu populistipuolueelle tuntuu silti lähes aina olevan. Vaikka vihreät eivät missään tapauksessa itse miellä itseään populistipuolueeksi, hankalalta sen hallitustaival on tähän mennessä näyttänyt.

Puolueen kannatus on painunut hitaasti alaspäin koko syksyn ja oli viimeisimmässä HS-gallupissa 12,5 prosenttia. Se on nyt prosenttiyksikön korkeammalla kuin puolueen kannatus eduskuntavaaleissa – eli päällisin puolin kaikki on hyvin.

Mutta ei välttämättä kovin pitkään.

Vihreiden kannatus on nyt pari prosenttiyksikköä alempana kuin kesän kyselyissä. Vihreiden kannatus on itse asiassa nyt kutakuinkin samalla tasolla kuin se oli syksyllä 2018, jolloin kriisiytynyt puolue vaihtoi puheenjohtajaa Touko Aallosta Pekka Haavistoon.

Politiikan kommentaattorit ovat arvioineet vihreiden syksyn kannatusluisun johtuvan ulkoministeri Haaviston al-Hol-sotkusta, mutta se ei välttämättä ole koko selitys. Vihreät sai kevään 2019 eduskuntavaaleissa vaalivoiton ennen kaikkea ilmastonmuutoksen vastaisilla linjauksillaan. Myös hallitusohjelmaan kirjattiin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet.

Timo Soini voi kutsua vihreiden linjauksia puppulismiksi, mutta ilmastokysymykset ovat vihreiden äänestäjille äärimmäisen tärkeitä.

Mutta. Lupauksista ja ohjelmakirjauksista huolimatta hallitus on tähän mennessä saanut ilmastoasioiden suhteen päätetyksi hyvin vähän. Ei oikeastaan mitään. Eikä välttämättä kovin paljon ole tulossakaan. Toinen päähallituspuolue keskusta kamppailee oman eksistentiaalisen kriisinsä kanssa ja tulee todennäköisesti parhaansa mukaan vesittämään hallituksen ilmastolinjauksia.

Ilmastonmuutosta vastaan taistelua ei pidä väittää populismiksi. Kyse on maapallon tulevaisuudesta. Mutta siitä huolimatta vihreisiin saattavat päteä ihan samat politiikan lainalaisuudet, jotka iskivät edellisellä vaalikaudella perussuomalaisiin.

Äänestäjät pettyvät, jos puolue ei pidä ennen vaaleja antamiaan lupauksiaan.

Perussuomalaiset lupasi muuttaa Suomen maahanmuuttopolitiikan, mutta niin ei käynyt. Vihreät lupasi kunnianhimoisia ilmastonmuutostoimia. Jos hallitus ei pysty niistä päättämään tämän kevään aikana, äänestäjät voivat hylätä vihreät.

Jos puolue lupaa muuttaa maailman, äänestäjille ei riitä, että puolueen ministeri vain hallinnoi oman ministeriönsä hallinnonalaa. Ei riitä, vaikka hallinnoisi ihan hyvinkin. Mustavalkoiseksi muuttuneessa maailmassa harmaat ratkaisut eivät enää oikein riitä.

Tämän Timo Soini hyvin tietää. Hän oli varmasti ihan hyvä ulkoministeri, mutta ei historia häntä siitä muista. Soini muistetaan siitä, että hän romautti perustamansa puolueen kannatuksen ja loikkasi siitä. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on varmasti ihan hyvä sisäministeri, mutta ei historia välttämättä tule häntä siitä muistamaan.

”Missä EU, siellä ongelma” -soinismi saattoi kuulostaa aikoinaan tuoreelta ja iskevältä. Kun Soini sanoi sen maanantaina, se kuulosti lähinnä historian alaviitteeltä.

Perussuomalaisten kesän 2017 hajoamisen ja Soinin puolueloikan jälkeen perussuomalaiset kääntyi uuteen suuntaan. Siinä suunnassa ei näytä olevan paikkaa Timo Soinille. Vaikka Soinin termit ovat entiset, hänellä ei ole enää yhteisöä, joka kuuntelisi häntä. Soinilla ei ole nykyisten perussuomalaisten kanssa yhteistä kieltä.

Soinismit eivät ole enää monimerkityksellinen ja yhteisöllinen kielijärjestelmä. Ne kuulostavat vain kryptisiltä heitoilta ja kummallisilta kiertoilmaisuilta.

Soini ei osaa enää puhua kaanaan kieltä.

Ei siis ihme, että Soini kertoi maanantaina ryhtyvänsä konsultiksi. Ehkäpä vihreiden kannattaisi palkata konsultti Soini, sillä hän osaisi varmaankin kertoa, mitä ainakaan ei kannata tehdä.

Timo Soini julkaisi kirjan populismista – ”Perustin niin hyvän puolueen, että kyllä sitä Halla-ahokin pystyy johtamaan”

Pääkirjoitus|Timo Soini teki vierailun julkisuuteen osoittaakseen, että entiset taidot ovat tallella